Ez a 10 ország felelős a leginkább a klímaváltozásért

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. október 5.

Tudomány

Az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid teljes mennyiségét vizsgálta egy átfogó elemzés.

1850-től napjainkig az Egyesült államok a felelős a legnagyobb mértékben a klímaváltozásért - mutatta ki a Carbon Brief brit weboldal és elemző csoport legújabb kutatása, amely szerint az emberiség mintegy 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint 500 gigatonna szén-dioxid bocsátható ki a jövőben a légkörbe ahhoz, hogy megvalósuljon a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott fő célkitűzés, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása - olvasható a kutatócsoport honlapján.  

A kutatócsoport az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid teljes mennyiségét vizsgálta, elemzésükbe nemcsak a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását, hanem idén először az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is belevették, és ez alapján megállapították, hogy mely országok voltak a legnagyobb kibocsátók:

  • Az elmúlt több mint 170 évben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó az Egyesült Államok volt: 509 gigatonnával, ami a globális kibocsátás 20 százalékát teszi ki.
  • Kína áll a második helyen 282 gigatonnával (11 százalék),
  • Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9 százalék),
  • a negyedik Brazília 113 gigatonna (4,5 százalék),
  • az ötödik Indonézia 103 gigatonna (4,1 százalék) szén-dioxid-kibocsással. Utóbbi kettő az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából eredő nagymértékű kibocsátás miatt került az első tíz ország közé.
  • India a hatodik 85 gigatonnával (3,4 százalék),
  • őt követi az Egyesült Királyság 74,9 gigatonna (3 százalék) kibocsátással.
  • Az első tíz között van Japán 66,7 gigatonna (2,7 százalék)
  • és Kanada 65 gigatonna (2,6 százalék) kibocsátással.  

Az elemzők megvizsgálták országonként az egy főre jutó kibocsátást is, ami által Kína és India visszaesett a rangsorban.

Mint közölték, "közvetlen kapcsolat van a légkörbe 1850 óta kibocsátott 2500 milliárd tonna szén-dioxid és a már most tapasztalt 1,2 Celsius-fokos felmelegedés között. Új elemezésünk fontos fénybe helyezi a bolygónk felmelegedéséért leginkább felelős embereket és nemzeteket" – mondta Simon Evans, a Carbon Brief elemzője.

"Nem lehet figyelmen kívül hagyni az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából származó szén-dioxidot, mivel az az 1850 óta kibocsátott teljes mennyiség mintegy egy harmadát teszi ki" – tette hozzá.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.