Nem biztos, hogy védelmet nyújt a 60 év felettieknél a kínai vakcina

  • narancs.hu
  • 2021. január 15.

Tudomány

Az, amelyikkel Orbán tömegesen oltana itthon.

Érdekes hírek láttak napvilágot a kínai CNBG koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban, ugyanis a gyógyszercég elnöke szerint egyelőre nem tudni, hogy az hatásos védelmet nyújt-e a 60 év felettiek körében – szúrta ki a 444.hu a South China Morning Post cikkében. Magyarország szempontjából ez azért nem lényegtelen hír, mert Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában épp arról beszélt, hogy a kínai vakcinával oldaná meg a magyar lakosság tömeges oltását.

Yang Xiaoming a CNBG elnöke szerint az oltóanyag még további vizsgálatokra vár, de azt már biztosan lehet tudni, hogy minimum hat, de lehet, hogy nyolc hónapig is védettséget nyújt a beoltottaknál. A helyzetet bonyolítja, hogy a cég két vakcinán is dolgozik, de egyelőre azt nem tudni, hogy Yang melyikről beszélt. Egyébként mindkét oltóanyag a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában van és egyaránt megkapták a veszélyhelyzeti engedélyt, amelynek köszönhetően Kínában és más országokban is oltanak ezekkel.

Az, hogy a hatvan év felettieknél még nem tudni pontosan, hogy mennyire hatásos az oltás azért nem okoz gondot, mert Kínában például nem az idősekkel kezdték az oltást, hanem a fiatal és munkaképes személyekkel (18-59 év közöttiek). Nálunk azonban egyelőre nem ez a helyzet, a hazai "oltási terv" előre venné az idősebb korosztályt. 

Figyelmébe ajánljuk