Milyen a Hold légköre?

Írás a porban

Tudomány

Egy új Hold-expedíció nyomán megválaszolhatjuk a kérdést: vajon milyen titkokat rejt bolygónk hű kísérőjének ritkás atmoszférája.

Talán már idegesíti is mindenféle értelemben földhöz ragadt embertársainkat, hogy ilyen gyakorisággal hagyják el különféle ember által készített (néha belakott) alkotmányok Földünk felszínét. Legutóbb például a NASA küldött egy alapos csomagot, egyenesen bolygónk, a Hold felé irányozva. A Hold atmoszférája és a környezetében található por kutatásával foglalkozó (hivatalosan Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorernek, azaz LADEE-nak nevezett) szondát az erre a célra először bevetett Minotaur V hordozórakéta segítségével lőtték ki a Közép-Atlanti Regionális Űrkikötőből (igen, már ilyen is van), a NASA Wallops rakétasilójából, amely a virginiai Delmarva-félszigeten található. A Minotaur V-öt eredetileg egy interkontinentális ballisztikus rakétából (egy LGM-118 Peacekeeperből, népszerűbb nevén egy MX-ből) alakították át - előző életében még alighanem a mi fertályunkat tartotta sakkban, tekintélyes nukleáris robbanófejjel felszerelve. A rakéta által szállított 383 kilogramm tömegű szonda egy hónap alatt ér célt, majd Hold körüli (retrográd, azaz a holdforgással ellentétes irányú) pályára állítják, ami további 30 napot vehet igénybe. Ezután viszont kerek 100 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy elvégezze azt a sok-sok feladatot, melyet földi gazdái (a NASA égisze alatt működő Ames Kutatóközpont és a Goddard Űrrepülő Központ) rábíztak. A holdi egyenlítő felett 20-60 kilométeres magasságban keringő műhold ugyanis névadója légkörét tanulmányozza: összetételét, annak változását a Nap általi megvilágítás függvényében, illetve lehetőség szerint még azt is, miként cirkulál a felszínről felszálló holdpor az égitest légkörében.

Ladikon, de ladikon

A tudósok sokáig azt hitték, hogy égi kísérőnknek nincs is légköre, felszínét szinte vákuum veszi körül - ám, mint egy korábbi cikkünkben (Üres óráinkra, Magyar Narancs, 2012. szeptember 27.) már rávilágítottunk, "igazi", az üresség értelemben vett vákuum voltaképpen nem is létezik.

Azután szépen gyűltek a bizonyítékok, amelyek arra utaltak, hogy a Hold körül is van valamiféle légkör - habár a jó sűrű földi atmoszférával összehasonlítva valójában alig-alig érdemli meg ezt a nevet. A silány holdi gázburok sűrűsége alig százbilliomod részét teszi ki a tengerszint magasságában mérhető földiének - ritkasága miatt nincs határozott rétegzettsége, és szinte semmit sem nyel el a Nap felől vagy a távoli űrből érkező sugárzásból, amely éppen ezért gyengítetlenül éri el a felszínt (ez pedig döntő fontosságú a Hold hipotetikus jövőbeli kolonizációja szempontjából). Ezenfelül a légkörben kimutatható mértékű cirkuláció sem dolgozik, ezzel szemben jelentős a veszteség a világűr felé (többek között már a gyenge gravitáció miatt is), amit rendre pótolni kell. Az ottani légkör anyagának egy része paradox módon idővel a laza, porózus talajba kerül vissza - éppen a tömegvonzás hatására! Másrészt, ha egy részecske eléri a Hold szökési sebességét (mely "mindössze" 2,37 km/s), akkor megfelelő mozgási pálya mellett teljesen elhagyja az égitest környezetét. Szintén a szomorú sodródás a sorsuk azoknak a partikuláknak, amelyek ionizálódnak, s egyszerűen elragadja őket a napszél mágneses mezeje, vagy éppen a Nap sugárnyomása tolja ki őket a bolygóközi űrbe.

Többek között éppen a hatvanas évektől indult holdexpedíciók, szondák, no meg a mind pontosabb műszeres távmérések járulékos hasznaként nagyjából fény derült a Hold körül mérsékelten hömpölygő gázburok összetételére is - annyit előre elmondhatunk: oxigén egy deka sincs benne. A köbcentiméterenként legfeljebb 80 ezres atomsűrűséggel bíró holdi légkörben főleg olyan gázokat találunk, melyek az égitest kérgében és köpenyében zajló, főleg radioaktív folyamatok révén szabadultak ki a holdkőzet fogságából: túlnyomórészt héliumot és argont. Az atmoszféra másik forrása a folytonos (sűrű légkör által nem gátolt) mikrometeorit-zápor, no meg a már említett napszél és a napsugárzás, amely például nátrium- és káliumatomokat szabadít fel a szilárd anyagból.

A LADEE, mely a működéséhez szükséges energiát a felszínét borító 295 wattos napelemekből nyeri, pontosan arra kíváncsi, hogyan változik eme sovány légkör összetétele - attól függően, hogy a Hold sötét vagy Nap által megvilágított felén vizsgálódunk. E két komplementer terület kiterjedése nagyjából állandó, ám folyamatosan körbejárja a Hold felszínét. A Hold tengelyforgási ideje megegyezik a Föld körüli keringési idejével - ezért is látjuk folyton ugyanazt az oldalát (ezt a Hold billegése, azaz librációja némileg bonyolítja: valójában összesen a holdfelszín 59 százalékára van rálátásunk). Teliholdkor a számunkra látható felét világítja meg a Nap, újholdkor viszont éppen a túloldalát. Különösen érdekes kérdés, hogy mi történik a két zónát elválasztó határvonal, a terminátor mentén (ennek természetesen semmi köze a kaliforniai exkormányzóhoz!).

Először tehát a szonda spektrométere segítségével analizálni fogja a Hold légkörének összetételét és pontos sűrűségét - és időbeli változásukat (például az űridőjárástól függően). Mindez már csak azért is fontos, mert ha egyszer megint emberi lábak, de legalábbis automata holdjárók tiporják majd a Hold felszínét, tudnunk kell, milyen eredeti kiinduló állapothoz képest barmoljuk szét az ottani atmoszférát is.

Teliföld

Emellett még magyarázatot kell kapnunk az egykor a környéken járt asztronauták meglepő észleleteire is. 'k ugyanis Hold körül keringő űrhajójukból kitekintve azt tapasztalták, hogy a napkelte előtti és napnyugta utáni 10 másodpercben úgynevezett szürkületi (avagy krepuszkuláris) sugárzás lép fel, ami egyáltalán nem ismeretlen a sűrű földi légkörben (lásd a naplemente után a felhők mögül még az égboltra vetülő napsugarakat), de annál furcsább a Holdon. Most eme rejtély megfejtésére két hipotézist kell megvizsgálni. Az egyik szerint az égitest kérgéből felszabaduló csekély mennyiségű nátrium okozza ezt a jelenséget, a másik, még érdekesebb hipotézis szerint viszont a ciklikusan a Hold atmoszférájába kerülő holdpor. Ennek magyarázata nem egyszerű, hiszen ezen az égitesten nincs szél, s a tömegközlekedés sem tudja felverni a port - az a pár leszálló egység (no meg a hajtóműfúvókáik) éppen akkora galibát okozott, amit érzékelni is tudtak a Hold felszínén elhelyezett, ám a direkt napsugárzás miatt sajnos gyorsan tönkremenő műszerek. Nos, a most verifikálandó hipotézis szerint a Hold világos felén éppen a napsugárzás (UV és röntgen komponensének) ionizáló hatása játszik: az általa pozitívra töltött holdpor-részecskék a kölcsönös elektrosztatikus taszítás miatt kerülnek végül a légkörbe - majd onnan idővel részben vissza.

A Hold sötét oldalán viszont a napszél hatására negatívan töltődnek az anyagi részecskék. Ezek az úgynevezett szökőkútmodell alapján még jobban is feltöltődnek, mint a világosabb oldalon, így azután nagyobb magasságokig is eljuthatnak - amit már a Hold körül keringő szonda is érzékelhet. Ezt a jelenséget még tovább erősítheti, ha kísérőnk pályája éppen keresztezi a Föld mágneses csóváját. A terminátor mentén pedig komoly pormozgásokat is okozhat a két, ellenkezően feltöltött holdtérfél által kialakított elektromos erőtér. A Hold ezenfelül még egy több százezer kilométer hosszú, úgynevezett nátriumcsóvával is rendelkezik: a felszínéről folyamatosan kilépő atomos nátriumból a napszél a Nappal ellentétes irányba kinyúló csóvát formál. Számunkra külön érdekesség, hogy az elektromosan töltött holdporra vonatkozó vizsgálatokat (LDEX, azaz Lunar Dust Experience) egy magyar kutató, Horányi Mihály, a boulderi Colorado Egyetem professzora irányítja majd.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a holdi légkör s a benne lebegő por vizsgálata korántsem öncél. Ennek alapján lehet megtervezni a kommunikációs és mérőeszközöket, járműveket, kibernetikus szerkezeteket és egyéb berendezéseket a közeljövő akár robotalapú, akár emberi legénységgel végrehajtott Hold-expedícióihoz.

A LADEE a légköri pornak, illetve magának a légkörnek az analíziséhez szükséges spektrométereken felül még egy optikai jeltovábbítást szolgáló lézeres eszközt is magával visz. Amennyiben sikerül így adatokat küldeni a földi vevőállomásokra, talán leváltható lesz a mostani Föld-Hold-rádiókommunikáció.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.