Tartalom

(2013-09-19)

Kis-Magyarország
Snoblesse
Publicisztika

Kirs Eszter

Publicisztika

Olaj, cseppenként

A gyűlöletbeszéd korlátozása és az erőszak megelőzése

Értékes vita folyik a gyűlöletbeszéd tilalmáról a Narancs hasábjain. Az eddig megjelent cikkek jobbára a kérdés alapjogi vonatkozásait boncolgatták: a magam részéről újabb árnyalatot ebbe nem kívánok vinni.

Lakatos Péter

Publicisztika

Te leszel a győztes! – Miért nincs növekedés?

Nemrégiben két makrogazdasági prezentációhoz jutottam hozzá: az egyiket egy nemzetközi pénzügyi szervezet tisztségviselője, a másikat a magyar közszféra egyik vezetője adta elő. Az ország gazdasági helyzetéről és kilátásairól mindketten negatívan vélekedtek.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A megfelelő személy

A parlamenti kétharmad megválasztotta az új ombudsmant, aki szeptember végén veszi át a hivatalt elődjétől, Szabó Mátétól. E pozíció a mai magyar közjogi rendszerben azért különösen fontos, mert az állampolgárok már nem fordulhatnak közvetlenül az Alkotmánybírósághoz (AB) - a szűrő az állampolgári jogok biztosa lett. Nála kell jelezni, ha alkotmányos aggályaink támadnak, és ő dönti el, továbbítja-e indítványunkat az AB-hoz, vagy sem.

A szerk.

A szerk.

A pusztító csodafegyver

A rezsicsökkentés színtisztán választási kampányfogásnak lett kitalálva, eredeti funkcióját tekintve egy jól sikerült szlogennél vagy egy ügyes plakáttervnél nem több - illetve csak annyival több ezeknél, amennyivel jobb még a legjobbnál is.

Külpol

Németország választás előtt

Külpol

Angie a harmadikra készül

Vasárnap döntenek a németek, akarnak-e harmadszorra is újabb négy évet Angela Merkellel. A zászló inkább neki áll - a Szociáldemokrata Párt (SPD) bár sokat erősödött a legutóbbi választások óta, most csak a balszél szavazatok besöprésével lehetne sikeres. Helyszíni riport az európai erdő legmélyéről!

Belpol

Belpol

"Az én mondataim egyenesek" - Gyurcsány Ferenc az ellenzéki tárgyalásokról

A jelenlegi helyzetben egy ellenzéki politikus legyen political animal, amit tőle meg is kap a baloldali választó - mondja jelenlegi szerepéről Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke részletesen beszél az MSZP és a pártja közötti eredménytelen tárgyalásokról, valamint arról, hogy mi tartja még mindig a politikában, amikor pedig lehetséges szövetségesei is rémülten menekülnek ölelő karjai elől.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Állkapocs és gyufacímke

István, a szent király

930 éve avatták szentté a 975 éve elhunyt I. István királyt, akinek tiszteletére Horthyék 75 éve nagyszabású emlékévet rendeztek. Szóval épp itt az ideje egy újabbnak, ráadásul az István, a királyt is pont 30 éve, hogy bemutatták a Városligetben. Nos, ehhez a 2013-as Szent István Emlékévhez kapcsolódva nyitotta meg Kövér László házelnök augusztus 20-án Székesfehérváron az István, a szent király című kiállítást.

Színház

Színházi melléklet - Interjú

Színház

"A siker nálam alapkérdés"

Kállai István író, dramaturg

Írt megannyi vígjátékot és drámát, forgatókönyvet és kabaréjelenetet. Fordított, szerkesztett és átdolgozott, s 84 esztendősen, az Operettszínház dramaturgjaként máig az úgynevezett könnyű műfaj egyik legaktívabb szakembere.

Színházi melléklet

Színház

A színházban bomba van – A színházi ügyelők titokzatos világa

A premier után nagyobb úr a rendezőnél, szava szent, tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Előadások sorsáról dönt nap mint nap, de a nézők elől mindig rejtve marad. Az ügyelő az egyetlen, aki megakadályozhatja a káoszt és fejetlenséget a színházban - és nem is fél élni a lehetőségeivel.

Színházi melléklet - Interjú

Színház

"Kinek a konyhakert, kinek a palota"

Horváth Csaba koreográfus, rendező

Látszólag egyre ismertebb és elfogadottabb a fizikai színház, amelyet leginkább az ő nevéhez kötnek. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen öt éve működik a vezetésével fizikai színházi koreográfus szak, és idén Toldi című előadásuk ugyanúgy megmozgatta a szakmát, mint a Forte Társulattól A nagy füzet. Mégis, hiba lenne elégedetten hátradőlni - és nem is lenne hova.

Interjú

Színház

"Nincs ezzel a nővel semmi baj"

Molnár Piroska színész

A napokban mutatják be a mozik Szász János új filmjét, A nagy füzetet, amely Agota Kristof regényéből született. A film, amely megnyerte a Karlovy Varyban rendezett tekintélyes fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, máris számos országban "elkelt". A főszerepet, az unokáit a háborús körülmények miatt magához fogadó nagymamát Molnár Piroska játssza.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Egy darab sport

Taccsvonal

Elfriede Jelinek nyilatkozott úgy egyszer - Egy sportdarab című műve kapcsán -, hogy igazából nem is a sport iránti lelkesedés keseríti el, abszurd is lenne egy ilyen szinten elterjedt jelenség miatt keseregni, mondta, hanem az a tény, hogy miközben a sportban elért eredményeket oly sokan magasztalják, az intellektuális vívmányokat a többség elutasítással és megvetéssel szemléli. Mit is tehetnénk ehhez hozzá mi, a gombamód szaporodó stadionok és az egyre inkább burjánzó kultúraellenesség országának polgárai?

Videojáték

Interaktív

GTA V

285 millió dollárból egészen sok stadiont lehet felhúzni az országban, és ez az összeg még abban az Egyesült Államokban sem aprópénz, ahol korábban sosem áldoztak ennyit egyetlen videojátékra.

Könyv

Könyv

Könyv

Szil Ágnes: Tangram

A Mr. Sale öltönyüzlet és a József Attila Kör által közösen alapított JAKkendő-díj - melynek új pályázatát nemrég írták ki - első nyertesének kötetét minőségi látleletnek is tekinthetjük a fiatal magyar próza helyzetéről.

Film

tévésmaci

Film

Három varjú a kasszánál

Amikor Sztupa és Troché találkoztak a vándorbíróval, gyönyörű augusztusi éjszaka haladt a Sigurcello Circus karavánja Borjádról Lőrincre. Troché a liliputi ugrócsoporttal, Sztupa a műlovarnő kocsiján utazott, s éppen azt fejtegette, hogy valaha - meglehet, pontosan ezen a helyen - egy híres, nagyon fiatal magyar költő és vendéglátója választottak maguknak valamit, amikor a kocsik mellett, az árokparton, menetiránnyal szemben rohanó direttore hangja félbeszakította.

Film

Film

2 kaliber

Hol van Kisbika? A sporttáskában. Nem, ez nem Rejtő, de akár lehetne az. Amíg élt, Kisbika jó fiú lehetett, mert Denzel Washington és Mark Wahlberg is fájlalja, hogy Kisbika feje egy sporttáskában pihen a krumplisaláta mellett.

Film

Film

A nagymester

Mondhatnánk, hogy Wong Kar-wai filmje igazi wuxia, amely a kungfuhős életét, kalandjait beszéli el; ám igazából csak annyit mondhatunk, hogy A nagymester annak készült, de nem lett az. Az Ip Man életét feldolgozó nagyszabású mozi nem igazán marad meg az életrajz keretei között, ami talán nem is baj.

Film

Film

Barátunk, Superman

Ha egy hatéves kisfiú fejhangon sikít végig másfél órát, akkor nyilván kissé elmaradt a fejlődésben, de a helyzet még nem reménytelen: retardáltsága talán csak látszólagos, és idővel elkezd majd emberformát ölteni.

Zene

Lemez

Zene

Vista Chino: Peace

Kihívásokkal tűzdelt, zenészpróbáló pillanat, amikor a zsáner túllép a műfajalapítón, s ami egykor még innovatív húzásnak tűnt, lassan közhellyé érik.

mi a kotta?

Zene

A telefon se sír

"Amikor felvázolta Falstaffot, gondolt Ön az én éveim rettentő számára? Jól tudom, azzal fog riposztozni, hogy jól eltúlozza majd az egészségi állapotomat: jó, kitűnő, robusztus... És még ha így van is: mindennek ellenére abban egyetérthet velem, hogy nagy vakmerőséggel vádolhatnának,

Lemez

Zene

Moderat: II

Sascha Ring (alias Apparat), továbbá a Modeselektor duó (Gernot Bronsert, Sebastian Szary) közös, berlini projektje, a Moderat időszakos produkció, négy év után összerakott második albumuk pedig arról tanúskodik, hogy ezúttal is sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a popérzékenység és a nagyjából friss elektronikus tánczenei trendek között.

Koncert

Zene

Donizetti: Boleyn Anna

Jóval azelőtt, hogy a Tudorok dinasztiája szexi tévésorozat témája lett, s persze mielőtt még VIII. Henrik magánélete Korda Sándort az angolnál is angolabb gentlemannek bizonyította, a nehéz életű brit királynék és királynők korszaka sokáig a bel canto operák kedves tárgyául szolgált.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Padlizsánkrém, keletre hangolva

Zseniális, hogy a délkelet-ázsiai - különösen a thai vagy a vietnami - konyhákban micsoda csodálatosan összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízeket képesek produkálni a legkontrasztosabb hozzávalókból.

kertész lesek

Gasztro

Paprika Jancsi

Talán akkor kezdődött a Ráday utca felhígulása, amikor kitették a nagyméretű késes-villás KRESZ-táblát meg hogy az "ízek utcája" vagy valami hasonlót, de lehet, hogy már korábban (vagy később) megtörtént a rossz irányba fordulás, csak nem vettük észre.

Riport

Vitézy Tamás adriai játékai - 1.

Riport

Menj délre, cimborám!

A jelen kormányzathoz és azon belül is a kormányfőhöz közel álló üzletember a 2000-es évek elején indult el Dél felé. A horvátországi terjeszkedést magasról fújó politikai hátszél segítette, és Vitézy a kelet-európai vizeken különösen jól mozgó magyar nagytőkés mintapéldánya is lehetett volna. Ma egy komplett adriai kisváros, Primosten átkozza őt rossz sorsáért. Ki kivel szúrt ki, és kinek a pénze úszik a beígért, de elmaradt fejlesztések miatt?

Tudomány

Tudomány

Metál az ész – Kik azok a metálkutatók?

Pár évtizede még a társadalmon kívüliség szimbóluma volt az agresszív gitárzene, az utóbbi években azonban már egyetemi kutatók százai foglalkoznak a metállal világszerte. A változás okairól, az előítéletekkel folytatott küzdelmekről és a rajongók fordított elitizmusáról amerikai, brit és magyar kutatókkal beszéltünk.

Milyen a Hold légköre?

Tudomány

Írás a porban

Egy új Hold-expedíció nyomán megválaszolhatjuk a kérdést: vajon milyen titkokat rejt bolygónk hű kísérőjének ritkás atmoszférája.

Lélek

Interjú

Lélek

„A vak emberek nem sötétet látnak" – Flamich Mária és Hoffmann Rita pedagógusok

A Berkeley Egyetemen, ösztöndíjas kutatóként tanulmányozhatták azt az idehaza szinte ismeretlen oktatási módszert, amely a fogyatékkal élő személyek társadalmi elfogadását erősíti, és amelyről tavasszal "Magányos küzdelem - Akadálymentesítési lehetőségek a pedagógusképzésben" címmel írtak tanulmányt a Pedagógusképzés című folyóiratba. A nyelvtanárként dolgozó doktorjelöltek maguk is érintettek a témában - Mária vak, Rita gyengénlátó.