Jön egy Eiffel-torony méretű kisbolygó, de nem kell megijedni

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 7.

Tudomány

A NASA potenciálisan veszélyesnek tekinti az égitestet, de azért nem fogunk ütközni. 

Egy, a nagyobb méretű földközeli kisbolygók közé tartozó égitest közelíti meg a Földet szombaton.

Bár a (4660) Nereust a NASA a Földre potenciálisan veszélyt jelentő kisbolygók közé sorolja, több millió kilométerre halad el mellettünk, így nem jelent veszélyt bolygónkra.

A csillagaszat.hu cikke szerint az Eiffel-torony méretéhez hasonló, a NASA által potenciálisan veszélyesnek tekintett égitest

december 11-én, szombaton, magyar idő szerint 14 óra 51-kor közelíti meg a Földet.

Ekkor 3,93 millió kilométerre (0,0263 CSE-re) lesz bolygónk középpontjától, ami a Föld-Hold közepes távolságának (384 ezer kilométer) mintegy 10-szerese, vagyis így is elég távol lesz, de Földre nézve "potenciális ütközési veszélyt jelentő kisbolygóknak" (Potentially Hazardous Asteroids, PHA) nevezik azokat a legalább 140 méter átmérőjű égitesteket, amelyek pályája 7,5 millió km-nél közelebb húzódik a Földéhez, ami egyben a két égitest veszélyesen közeli találkozását is lehetővé teszi.

Minthogy a Nereus 7,5 millió km-nél is jobban megközelítheti bolygónkat, ezért a PHA-k közé sorolták.

 
A (4660) Nereus kisbolygó (fekete ellipszis) és a nagybolygók pályái, valamint helyzetük 2021. december 4-én 17:00 világidőkor, közel egy héttel az aszteroida december 11-ei földközelsége előtt.
Forrás: NASA/JPL SSD
 

2021 novemberében egyébként összesen 2223 potenciálisan veszélyes aszteroidát tartanak számon, ami a becslések szerint az összes földközeli kisbolygónak mintegy 8 százaléka. Az 1 km-nél nagyobb PHA-k száma 160. Ugyanakkor

ma nem ismerünk olyan konkrét kis égitestet, amely valamikor ütközne bolygónkkal, de a PHA-kat azonosítani kell, és mozgásukat nyomon kell követni.

A (4660) Nereus sem jelent veszélyt bolygónkra az elkövetkező kétszáz évben. Következő földközelsége 2031. március 2-án lesz, amikor 17,2 millió km-re lesz bolygónktól, vagyis jó messze. A mostaninál közelebb csak 2060. február 14-én lesz, mintegy 1,2 millió km-re kerül földközelbe.

A (4660) Nereus kisbolygót 1982. február 28-án fedezte fel Eleanor F. Helin (1932-2009), így az égitestet már csaknem 40 éve ismerik és követik nyomon a pályáját a csillagászok.

A kisbolygó, amelyet a görög mitológia öreg tengeristenéről, Nereusról neveztek el, jelenlegi pályája szerint rendszeresen, mintegy tízévenként kerül közel bolygónkhoz és pályája alapján az Apollo típusú földközeli kisbolygók közé sorolják (az Apollo-család tagjai a Földnél jobban megközelítik a Napot, így pályájuk keresztezheti a földpályát, ám keringési idejük 1 évnél hosszabb).  

A Nereus földközelsége idején az Ursa Maior (Nagy Medve) csillagkép irányában tartózkodik és a látszó fényessége mintegy 12,8 magnitúdó lesz.

Mint a cikkben rámutatnak, az egyes kisbolygókat becsült pénzbeli értékük és a bányászatukkal nyerhető profit alapján is rangsorolják. Az aszteroidák tudományos és gazdasági adatbázisa szerint a Nereus értéke 4,71 milliárd amerikai dollár, a várható becsült profit 1,39 milliárd dollárra tehető, minthogy azt feltételezik, hogy a belseje gazdag vasban, nikkelben és kobaltban.

(Borítóképünk illusztráció) 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?