A kollagén a fiatalság titka? Mutatjuk, hogy mi mindenre jó

  • Fizetett tartalom
  • 2021. december 3.

Tudomány

Ép testben ép lélek - szól a mondás, melyet töretlenül igyekezünk betartani helyes életmóddal, és egyéb praktikákkal. A fiatalságunk megőrzése is szorosan kapcsolódik ehhez, bár általában később, az első ráncok megjelenésekor kezdünk csak el vele foglalkozni.

A fiatalság megőrzése azonban nem csak a ráncokban merül ki, jelentős hatással lehet az izmokra, csontokra belső szervekre is. Éppen ezért fontos a “legszebb években” is gondoskodni egy különleges anyag, a kollagén megfelelő beviteléről.

Mi a kollagén, és milyen jótékony hatásai vannak?

A kollagén a testünkben előforduló fehérjék közül a leggyakoribb számban megtalálható anyag. Ez a fehérje felel a bőr, a kötőszövetek, izmok, csontok, porcok és ízületek épségéért, valamint igyekszik megőrizni ezek rugalmasságát minél hosszabb távon.

A kollagént akár egyfajta ragasztóként is értelmezhetjük, hiszen valóban összetartja szervezetünk alkotóelemeit. Azonban minden ragasztó elenged egyszer, így a szervezetünkben található kollagén termelés is lelassul a kor előrehaladtával.

A kollagénszint csökkenését az erős UV-sugárzás is jelentősen befolyásolja, ezért is különösen fontos a megfelelő fényvédelem testünk teljes területén.

Amellett pedig, hogy bőrünk védelmére odafigyelünk, a legfontosabb feladat a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, és a kiegyensúlyozott étrend. Szervezetünk legnagyobb igényét az A-, C- és E-vitaminok iránt fejezi ki különböző módokon. A kialvatlanság, fáradékonyság vagy gyengeség mind-mind vitaminhiány okozta tünetként jelentkezhet.

A vitaminhiány súlyos betegségeket és az immunrendszer legyengülését okozhatja, ezért fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra és a kollagént tartalmazó ételek és italok fogyasztására.

Cosmetic primer oil near woman face with big molecule chain.

Mi mindenre jó a kollagén?

A kollagén szó hallatán a legtöbb embernek egyből a bőr feszessége ugrik be, azonban emellett számos más területet is jelentősen befolyásol ez a különleges fehérje.

Bőr, haj, köröm

A kollagén segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, melyek segítségével megelőzhetőek és csökkenthetőek a ráncok. A hidratáltságban is fontos szerepet játszik, hiszen a kollagénszint csökkenése bőrszárazsághoz, és érdességhez vezethet. A kollagén véd a káros UV-sugárzástól, valamint újra beindítja a szervezet kollagén termelő képességét. Emellett megerősíti a körmöket és a hajszálakat, valamint elősegíti gyorsabb növekedésüket.

Ízületek, csontok

Az életkor előrehaladtával csökkenő kollagénszint miatt az ízületi betegségek és a csontritkulás kialakulásának kockázata nőhet. Kutatások eredményeként megállapították, hogy  rendszeres kollagén bevitele mellett csökkenthető az ízületi gyulladások és a csontritkulás kialakulása. Akár napi néhány mg kollagén ital vagy étel formájában segítheti a könnyed mozgást időskorban is.

Szív

A kollagén legfőbb szervünket, a szívet is védi. Az érfalak rugalmasságát és az artériák erősségét is növelhetjük kollagén tartalmú készítményekkel, amelyekkel csökkenthető a szívroham és a stroke kockázata.

Hogyan pótolható testünk kollagén készlete?

Kollagén természetes módon az állatok kötőszöveteiből nyerhető ki. A marhahús és a hal is magas kollagén tartalommal rendelkezik, ezért az ilyen típusú ételek fogyasztása feltöltheti testünk kollagén készletét.

Előfordulhat azonban, hogy a természetes módon bevitt kollagén nem elégíti ki testünk igényeit, vagy nincs időnk minden nap ilyen tartalmú ételeket készíteni. Ilyen esetben kollagén italok fogyasztása javasolt, amelyek gondoskodnak a napi megfelelő mennyiség beviteléről.

Egy kis gondoskodással akár éveket is nyerhetünk bőrünk és testünk egészségét illetően, ezért a kollagén beviteléről érdemes minél hamarabb gondoskodni. A fiatal és életerős szervezet is megérezheti ennek a csodás fehérjének jótékony hatásait. Javulhat a bőr állapota, izomzatunk és csontozatunk erősebbé válik, valamint az emésztésre is jó hatással lehet.

Neked ajánljuk