Krausz Ferenc is megtartotta Nobel-előadását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 8.

Tudomány

Tudóstársaival pénteken ismertették kutatási eredményeiket Stockholmban.

Karikó Katalin csütörtöki előadása után pénteken Krausz Ferenc fizikus is megtartotta Nobel-előadását a stockholmi egyetemen. Krausz Ferenc két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva veheti át idén a fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia képviselője a díjazott tudósok kutatásainak jelentőségét hangsúlyozva bevezetőjében elmondta: „új eszközöket adtak az emberiségnek az elektronok világának felfedezésére az atomokban és molekulákban.” Az elektronok világában a változások rendkívül rövid idő, néhány tized attoszekundum (a másodperc milliárdod részének milliárdod része) alatt zajlanak le. A díjazottak kísérleteik során olyan ultrarövid, attoszekundumos fényimpulzusokat hoztak létre, amelyek felhasználhatók az atomokon és molekulákon belüli folyamatok mérésére.

A díjazottak közül elsőként Anne L'Huillier tartotta meg előadását Az attoszekundumos impulzusokhoz vezető út címmel, amit Pierre Agostini előadása követte Az attoszekundumos impulzussorozat keletkezése címmel. A harmadikként pódiumra lépő Krausz Ferenc elsőként a Svéd Tudományos Akadémiának mondott köszönetet Nobel-díjáért, majd családját, magyarországi tanárait, osztrák és német kollégáit, valamint a világ tudományos közösségét is köszöntötte. 

Az Attoszekundumos fizika: a szubatomi mozgások feltárása című előadásában felidézte, tudományos munkásságát az vezette, hogy megértse az elektronok attoszekundumos mozgását. Beszámolt az áttörő eredményről, amelyet kutatócsoportjával 2001-ben sikerült elérniük, amikor 

a világon elsőként hoztak létre attoszekundumos fényimpulzusokat.

Előadásban visszatekintett a nagy felfedezésekre, amelyekre tudományos munkájában támaszkodott, felsorolta a tudósokat – köztük bécsi egyetemi professzorát, Arnold Schmidtet –, akik a legnagyobb hatással voltak rá, majd részletesen felidézte az elmúlt két évtizedben végzett kutatásainak állomásait. Krausz Ferenc mindezek után arról is beszámolt, hogy eredményeiket hogyan lehet felhasználni az orvosi diagnosztikában, egyebek mellett a rákszűrések hatékonyabbá tételében, amellyel kapcsolatban kitért a magyarországi kutatásokra is.

 
 
Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus előadást tart a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban 2023. december 8-án. A kutató az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért Anne L'Huillier és Pierre Agostini francia fizikusokkal 2023. október 3-án megosztva nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat. A díjátadó ünnepséget december 10-én rendezik a svéd fővárosban.
Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagy érdeklődéssel kísért előadását azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet az Ukrajnában zajló háborúban érintett gyermekek helyzetére. „Mint minden gyerek a világon, ők is megérdemlik az esélyt” – hangsúlyozta Krausz Ferenc, aki létrehozott egy egyesületet is az ukrajnai gyerekek támogatására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk