Kikötött Londonban az első hidrogénhajtású hajó: egy gramm CO2-t nem bocsát ki

  • BM
  • 2019. október 8.

Tudomány

Hat évig „turnézik” a jármű a világ körül, mialatt nulla széndioxidot bocsát ki.

Megérkezett Londonba a világ első hidrogén meghajtású hajója, amely hat évig járja a világot, mialatt nulla széndioxidot bocsát ki a környezetbe – írta meg az Independent.

A 30 méter hosszú Energy Observer névre hallgató katamarán 18 000 mérföldet tett meg azóta, hogy elhagyta a Franciország nyugati partján található Saint-Malót. 10 napot állomásozik a Tower Bridge-nél, ami egyben az európai turnéjának végállomását is jelzi.

Az „úszó laboratóriumnak” becézett jármű személyzete szeretné megmutatni, hogy a hajózás szénmentesíthető hangsúlyozva, hogy ennek meg kell történnie, ha az éghajlatváltozás katasztrofális szintjét el akarjuk kerülni. A projektet egyébként a Toyota szponzorálja.

Energy Observer

Energy Observer

Fotó: Independent

Az Energy Observer az első olyan hajó, amely a tengervíz felszívásával saját hidrogén-üzemanyagot hoz létre, és akár 7,12 csomó sebességgel is képes haladni.

A vizet sótalanítják – tehát a sót és az ásványi anyagokat eltávolítják –, majd a vizet hidrogénné és oxigénné bontják szét. Az oxigént „elengedik”, a hidrogént viszont eltárolják a hajó mindkét oldalán

„Összességében 62 kg hidrogént képes elraktározni a jármű, ami megegyezik két megawatt energiával. Ez megegyezik egy átlagos háztartás éves fogyasztásával – mondta Amélie Conty, a legénység tagja. Az Energy Observer a hat év alatt 50 országot látogat meg.

Transport & Environment júniusban publikált viszgálatából derült ki, hogy a hagyományos meghajtású hajók, illetve kifejezetten a luxusutazásokat biztosító óceánjárók mennyire szennyezik a környezetüket. Nemcsak nagy CO2 kibocsátok, de nagy mennyiségű kén-oxidot is eregetnek, ami a savas esőkért és a tüdőrákért is felelős. Az európai vizeken közlekedő 203 luxushajó annyi szennyezőanyagot bocsát ki, mint az összes európai autó együttvéve.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.