Növényi eredetű tejpótlók

Kókuszpókusz

  • Péter Anna
  • 2018. január 7.

Tudomány

Világszerte nő a tejhelyettesítő növényi italok fogyasztása; natúr és ízesített kókusz-, mandula-, zab- és szója­italt kínálnak a hazai szupermarketek polcai is. De mi közük van a növényi italoknak az egészséghez?

A tejtermékek növényi eredetű italokra cserélésének valóban vannak egészségügyi következményei, ilyen lehet extrém esetben például egy lábtörés. „A tejtermékek enyhén savas közege, D-vitamin- és laktóztartalma miatt ezekből szívódik fel a legjobban a kalcium, elhagyásuk esetén fokozott a csontritkulás kialakulásának kockázata” – mondja Sziráki Zsófi, a Semmelweis Egyetem klinikai dietetikusa. Egy felnőtt napi minimum referenciaértéke 600 mg kalcium, de fejlődésben lévő szervezetnél, várandósság alatt, idősek esetében magasabb a javasolt beviteli érték. A növényi italok egy részéhez adnak ugyan kalciumot, de mivel ez nem szerves része a terméknek, hanem adalék, nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint a tejből. „A növényi italokban a hozzáadott kalcium kiül a doboz oldalára, ezért ajánlott ezeket kitöltés előtt alaposan felrázni” – tanácsolja Sziráki. Alternatív kalciumpótlásra a gyártók trikalcium-foszfátot, kalcium-karbonátot és egy mészalgát, a Litho­thamnium calcareumot szoktak használni, közülük a kalcium-karbonát a legkevésbé hatékony. A hozzáadott kalcium forrását a növényi italok összetevői között pontosan jelölik, a dobozról lehet tájékozódni.

A növényi italok tápanyagtartalma nem azonos az alapanyagként felhasznált terményével – figyelmeztettek brit dietetikusok a Huffington Post egy 2017-es cikkében. Ez a tápanyagtartalom széles skálán mozog, a dietetikusok kiemelik a kenderital magas fehérje- és esszenciáliszsírsav-tartalmát, míg szerintük a népszerű kókusztej egyetlen értéke az alacsony kalóriatartalma. A gabonaalapú növényi italok (rizs­ital, zabital) pedig szinte kizárólagosan csak szénhidrátot tartalmaznak alacsony fehérjetartalom mellett. A szója fehérjetartalma magas, de nem minősül teljes értékű fehérjeforrásnak, mert nem rendelkezik minden szükséges aminosavval. „Fennáll a veszély, hogy ha egy kisgyermek étrendjében ezzel helyettesítjük a teljes értékű fehérjeforrásokat – a tejtermékeket, halat, húst vagy tojást –, akkor nem fog megfelelően fejlődni, de egy felnőtt számára sem megfelelő kizárólagos fehérjeforrás” – teszi hozzá Sziráki. A dietetikus a növényi italokat azoknak javasolja, akik teljes értékű táplálkozást folytatnak, de szeretnék kihasználni a nem cukrozott növényi italoknak a teljes tejhez képest alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmát. Tejallergia esetén ezek az italok a tej konyhatechnológiai pótlására is alkalmasak, de laktózintolerancia esetén elsősorban laktózmentes tej és tejtermékek beillesztésével próbálkozzunk.

 

Lábnyomok

Vannak, akik a növényi italokat nem egészségügyi, hanem környezetvédelmi okokból választják, az intenzív szarvasmarhatartás környezetkárosító hatásai elleni fellépésként. Az Egyesült Államok második legnépszerűbb növényi itala a szójaital (az első a mandula), a világ szójatermelése az elmúlt öt évben 250 millió tonnáról 314 millió tonnára nőtt, 2015-ben a termés 85 százaléka genetikailag módosított növényekből (GMO) származott. A GMO-termények élettani hatásai körül egyelőre vita folyik, de a biodiverzitást veszélyeztető mivoltuk bizonyított. Az EU területén egyelőre egy-egy fajta GMO-burgonya és -kukorica termesztése engedélyezett, és 55 különböző élelmiszer- és takarmánycélú GMO (10 gyapot-, 25 kukorica-, 4 olajrepce-, 15 szója- és egy cukorrépafajta) rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A GMO-mentesség jelölése önkéntes, ezt 0,1 százaléknál alacsonyabb GMO-tartalmú alapanyagok esetében lehet alkalmazni élelmiszereken. Azt viszont kötelező feltüntetni a csomagoláson, ha egy termék alapanyaga 0,9 százaléknál több GMO-t tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei terméktesztjén vizsgálta a hazai piacon található 15 szójaital GMO-tartalmát, és mindegyik ital mentesnek bizonyult.

A szója és a szarvasmarha ökológiai lábnyomával kapcsolatban több tanulmány is készült, az Ecological Indicators folyóirat számítása szerint egy doboz (a dobozgyártás is nyomot hagy!) cukrozott szójatej előállításához harmadannyi vízre van szükség, mint amennyi az azonos mennyiségű tehéntej előállításához. Utóbbi vízszükséglete egy tonna literenként. Egy 2009-es svéd tanulmány 22, svéd áruházakban megtalálható szójatermék esetében vizsgálta az előállításuk során keletkező szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid mennyiségét. A főtt, importált szója és a 4 százalékos tej eredménye szinte azonos volt, 1 liter szójaital azonban mindössze 5–6 százalék szóját tartalmaz.

 

Valami lötty

Az uniós szabályozás szerint a „tej” megjelölés kizárólag állati eredetű tejre vonatkozhat, a kivételeket tartalmazó listán egyetlen növényi ital, a kókusztej szerepel. A többi tejtermékhez kapcsolódóan is létezik néhány kivétel, a vaj és a sajt például a mogyoróvaj, a kakaóvaj és birsalmasajt elnevezésekben is használható – tudtuk meg a Nébihtől. A szójatej tehát semmiképpen sem tej – de mi lehet benne? Akármi, és abból bármennyi, csak az legyen szépen, pontosan ráírva. „Sem közösségi, sem nemzeti szintű jogi szabályozás nem ír elő szójaitalra vonatkozó számszerű minőségi jellemzőket, így a különböző szójaitaloknak a rájuk vonatkozó termékspecifikációban foglaltaknak kell megfelelniük” – hívja fel a figyelmet a Nébih. A termékspecifikációt pedig a gyártó határozza meg, de az élelmiszerek jelöléséről szóló 1169/2011/EU rendelet szerint, ha az élelmiszer megnevezésében megjelenik egy összetevő neve, akkor annak a mennyiségi értékét százalékban kifejezve meg kell adni.

A szabályozatlanság miatt a növényi italok világában muszáj elolvasni az apró betűs részt, mert ugyanabban az árkategóriában nagy minőségi különbségek vannak a termékek között. A szupermarketekben találtunk kókuszitalnak nevezett terméket magas rizstartalommal, továbbá mandulaitalt, amelyben több a cukor, mint a mandula. Többségükben stabilizátorok, emulgeálószerek tartják egyben az alapanyagokat, egyesek aromázottak, maltodextrinnel dúsítottak, és nagy részük tartalmaz cukrot, fruktózt, a névadó gabonából pedig csak 5–6 százalékot. A cukor- és adalékanyag-mentes, magas szárazanyag-tartalmú, jobb minőségű növényi italok viszont a cukrozott, adalékanyagozott növényi italokkal egy árkategóriában találhatók, azaz kétszer-háromszor drágábbak a tejnél.

Az úttörők már alaposan kikutatták a növényi italok felhasználási lehetőségeit. Dénes Dóra, az Édespofa tej- és gluténmentes gasztroblog szerzője – hat éve aktív növényiital-készítő és -felhasználó – állítja, hogy a kávé és a mandula kombinációja nagyon jó tud lenni, a kávé-rizs, kakaó-rizs is remek, a kókusztej pedig zseniális alapanyag levesekhez, főzelékekhez, currykhöz, édességekhez, pudingokhoz. Rizsitallal gyümölcsrizst, kásákat, felfújtakat remekül lehet készíteni, még akár clafoutis-t is, de az olyan édességeknél, amelyek tejtermékhez kötődő íze és állaga egyfajta védjegy – ilyen például a madártej, a katalán krém vagy a panna cotta –, kilóg a lóláb, ha növényi itallal készítjük. „A növényi italoknál tiszteletben kell tartani, hogy mást tudnak, mint a tehéntej, nem érdemes tőlük ugyanazt elvárni” – teszi hozzá a gasztroblogger.

 

Nem jobb a házi

A bolti termékekkel járó csomagolás és szállítás, illetve az adalékanyag- és cukorgyártás okozta környezeti terhelés csökken, ha hazai terményből és házilag készítjük el növényi italunkat. Jól használható növényiital-készítő gépeket lehet kapni 30–40 ezer forintért, a különböző kombinációk alapanyagigénye pedig nem nagy. Egy liter kész növényi italhoz nagyjából 2–3 evőkanál barna rizst vagy zabpelyhet, olajos magot kell csak adni – mondja Dénes Dóra. „De ahhoz, hogy ne legyen nyúlós, nyálkás, érdemes beletenni még kókuszreszeléket, és hogy ízetlen se legyen, némi édesítés és sűrítő anyag is jól jöhet. Szokták ajánlani a guargumit vagy xantángumit erre a célra. Nekem még nem sikerültek úgy a növényi italok, mint a boltiak, amelyek többségében a megadott összetétel alapján nincs hozzá­adott cukor és mégis jóval édesebbek, az állaguk is jobb, és sokkal tovább eltarthatók. Frusztráló, hogy egy házi kókusztej nyáron a hűtőben két nap alatt megromlik” – világít rá Dénes Dóra a nehézségekre. A jelenség ismerős mindenkinek, aki próbált már technológiaigényes élelmiszeripari terméket házilag előállítani, az ipari berendezések teljesítménye háztartási gépekkel nem utánozható. Laura Thomas brit dietetikus is óvatosságra int a házilag készülő növényi italokat illetően, ezek ugyanis nem tartalmazzák azt a hozzáadott kalciumot és egyéb nyomelemeket, amelyeket a tejhelyettesítőnek tervezett bolti növényi italok nagy része igen.

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le Forgács Péter figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.