Növényi eredetű tejpótlók

Kókuszpókusz

  • Péter Anna
  • 2018. január 7.

Tudomány

Világszerte nő a tejhelyettesítő növényi italok fogyasztása; natúr és ízesített kókusz-, mandula-, zab- és szója­italt kínálnak a hazai szupermarketek polcai is. De mi közük van a növényi italoknak az egészséghez?

A tejtermékek növényi eredetű italokra cserélésének valóban vannak egészségügyi következményei, ilyen lehet extrém esetben például egy lábtörés. „A tejtermékek enyhén savas közege, D-vitamin- és laktóztartalma miatt ezekből szívódik fel a legjobban a kalcium, elhagyásuk esetén fokozott a csontritkulás kialakulásának kockázata” – mondja Sziráki Zsófi, a Semmelweis Egyetem klinikai dietetikusa. Egy felnőtt napi minimum referenciaértéke 600 mg kalcium, de fejlődésben lévő szervezetnél, várandósság alatt, idősek esetében magasabb a javasolt beviteli érték. A növényi italok egy részéhez adnak ugyan kalciumot, de mivel ez nem szerves része a terméknek, hanem adalék, nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint a tejből. „A növényi italokban a hozzáadott kalcium kiül a doboz oldalára, ezért ajánlott ezeket kitöltés előtt alaposan felrázni” – tanácsolja Sziráki. Alternatív kalciumpótlásra a gyártók trikalcium-foszfátot, kalcium-karbonátot és egy mészalgát, a Litho­thamnium calcareumot szoktak használni, közülük a kalcium-karbonát a legkevésbé hatékony. A hozzáadott kalcium forrását a növényi italok összetevői között pontosan jelölik, a dobozról lehet tájékozódni.

A növényi italok tápanyagtartalma nem azonos az alapanyagként felhasznált terményével – figyelmeztettek brit dietetikusok a Huffington Post egy 2017-es cikkében. Ez a tápanyagtartalom széles skálán mozog, a dietetikusok kiemelik a kenderital magas fehérje- és esszenciáliszsírsav-tartalmát, míg szerintük a népszerű kókusztej egyetlen értéke az alacsony kalóriatartalma. A gabonaalapú növényi italok (rizs­ital, zabital) pedig szinte kizárólagosan csak szénhidrátot tartalmaznak alacsony fehérjetartalom mellett. A szója fehérjetartalma magas, de nem minősül teljes értékű fehérjeforrásnak, mert nem rendelkezik minden szükséges aminosavval. „Fennáll a veszély, hogy ha egy kisgyermek étrendjében ezzel helyettesítjük a teljes értékű fehérjeforrásokat – a tejtermékeket, halat, húst vagy tojást –, akkor nem fog megfelelően fejlődni, de egy felnőtt számára sem megfelelő kizárólagos fehérjeforrás” – teszi hozzá Sziráki. A dietetikus a növényi italokat azoknak javasolja, akik teljes értékű táplálkozást folytatnak, de szeretnék kihasználni a nem cukrozott növényi italoknak a teljes tejhez képest alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmát. Tejallergia esetén ezek az italok a tej konyhatechnológiai pótlására is alkalmasak, de laktózintolerancia esetén elsősorban laktózmentes tej és tejtermékek beillesztésével próbálkozzunk.

 

Lábnyomok

Vannak, akik a növényi italokat nem egészségügyi, hanem környezetvédelmi okokból választják, az intenzív szarvasmarhatartás környezetkárosító hatásai elleni fellépésként. Az Egyesült Államok második legnépszerűbb növényi itala a szójaital (az első a mandula), a világ szójatermelése az elmúlt öt évben 250 millió tonnáról 314 millió tonnára nőtt, 2015-ben a termés 85 százaléka genetikailag módosított növényekből (GMO) származott. A GMO-termények élettani hatásai körül egyelőre vita folyik, de a biodiverzitást veszélyeztető mivoltuk bizonyított. Az EU területén egyelőre egy-egy fajta GMO-burgonya és -kukorica termesztése engedélyezett, és 55 különböző élelmiszer- és takarmánycélú GMO (10 gyapot-, 25 kukorica-, 4 olajrepce-, 15 szója- és egy cukorrépafajta) rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A GMO-mentesség jelölése önkéntes, ezt 0,1 százaléknál alacsonyabb GMO-tartalmú alapanyagok esetében lehet alkalmazni élelmiszereken. Azt viszont kötelező feltüntetni a csomagoláson, ha egy termék alapanyaga 0,9 százaléknál több GMO-t tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei terméktesztjén vizsgálta a hazai piacon található 15 szójaital GMO-tartalmát, és mindegyik ital mentesnek bizonyult.

A szója és a szarvasmarha ökológiai lábnyomával kapcsolatban több tanulmány is készült, az Ecological Indicators folyóirat számítása szerint egy doboz (a dobozgyártás is nyomot hagy!) cukrozott szójatej előállításához harmadannyi vízre van szükség, mint amennyi az azonos mennyiségű tehéntej előállításához. Utóbbi vízszükséglete egy tonna literenként. Egy 2009-es svéd tanulmány 22, svéd áruházakban megtalálható szójatermék esetében vizsgálta az előállításuk során keletkező szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid mennyiségét. A főtt, importált szója és a 4 százalékos tej eredménye szinte azonos volt, 1 liter szójaital azonban mindössze 5–6 százalék szóját tartalmaz.

 

Valami lötty

Az uniós szabályozás szerint a „tej” megjelölés kizárólag állati eredetű tejre vonatkozhat, a kivételeket tartalmazó listán egyetlen növényi ital, a kókusztej szerepel. A többi tejtermékhez kapcsolódóan is létezik néhány kivétel, a vaj és a sajt például a mogyoróvaj, a kakaóvaj és birsalmasajt elnevezésekben is használható – tudtuk meg a Nébihtől. A szójatej tehát semmiképpen sem tej – de mi lehet benne? Akármi, és abból bármennyi, csak az legyen szépen, pontosan ráírva. „Sem közösségi, sem nemzeti szintű jogi szabályozás nem ír elő szójaitalra vonatkozó számszerű minőségi jellemzőket, így a különböző szójaitaloknak a rájuk vonatkozó termékspecifikációban foglaltaknak kell megfelelniük” – hívja fel a figyelmet a Nébih. A termékspecifikációt pedig a gyártó határozza meg, de az élelmiszerek jelöléséről szóló 1169/2011/EU rendelet szerint, ha az élelmiszer megnevezésében megjelenik egy összetevő neve, akkor annak a mennyiségi értékét százalékban kifejezve meg kell adni.

A szabályozatlanság miatt a növényi italok világában muszáj elolvasni az apró betűs részt, mert ugyanabban az árkategóriában nagy minőségi különbségek vannak a termékek között. A szupermarketekben találtunk kókuszitalnak nevezett terméket magas rizstartalommal, továbbá mandulaitalt, amelyben több a cukor, mint a mandula. Többségükben stabilizátorok, emulgeálószerek tartják egyben az alapanyagokat, egyesek aromázottak, maltodextrinnel dúsítottak, és nagy részük tartalmaz cukrot, fruktózt, a névadó gabonából pedig csak 5–6 százalékot. A cukor- és adalékanyag-mentes, magas szárazanyag-tartalmú, jobb minőségű növényi italok viszont a cukrozott, adalékanyagozott növényi italokkal egy árkategóriában találhatók, azaz kétszer-háromszor drágábbak a tejnél.

Az úttörők már alaposan kikutatták a növényi italok felhasználási lehetőségeit. Dénes Dóra, az Édespofa tej- és gluténmentes gasztroblog szerzője – hat éve aktív növényiital-készítő és -felhasználó – állítja, hogy a kávé és a mandula kombinációja nagyon jó tud lenni, a kávé-rizs, kakaó-rizs is remek, a kókusztej pedig zseniális alapanyag levesekhez, főzelékekhez, currykhöz, édességekhez, pudingokhoz. Rizsitallal gyümölcsrizst, kásákat, felfújtakat remekül lehet készíteni, még akár clafoutis-t is, de az olyan édességeknél, amelyek tejtermékhez kötődő íze és állaga egyfajta védjegy – ilyen például a madártej, a katalán krém vagy a panna cotta –, kilóg a lóláb, ha növényi itallal készítjük. „A növényi italoknál tiszteletben kell tartani, hogy mást tudnak, mint a tehéntej, nem érdemes tőlük ugyanazt elvárni” – teszi hozzá a gasztroblogger.

 

Nem jobb a házi

A bolti termékekkel járó csomagolás és szállítás, illetve az adalékanyag- és cukorgyártás okozta környezeti terhelés csökken, ha hazai terményből és házilag készítjük el növényi italunkat. Jól használható növényiital-készítő gépeket lehet kapni 30–40 ezer forintért, a különböző kombinációk alapanyagigénye pedig nem nagy. Egy liter kész növényi italhoz nagyjából 2–3 evőkanál barna rizst vagy zabpelyhet, olajos magot kell csak adni – mondja Dénes Dóra. „De ahhoz, hogy ne legyen nyúlós, nyálkás, érdemes beletenni még kókuszreszeléket, és hogy ízetlen se legyen, némi édesítés és sűrítő anyag is jól jöhet. Szokták ajánlani a guargumit vagy xantángumit erre a célra. Nekem még nem sikerültek úgy a növényi italok, mint a boltiak, amelyek többségében a megadott összetétel alapján nincs hozzá­adott cukor és mégis jóval édesebbek, az állaguk is jobb, és sokkal tovább eltarthatók. Frusztráló, hogy egy házi kókusztej nyáron a hűtőben két nap alatt megromlik” – világít rá Dénes Dóra a nehézségekre. A jelenség ismerős mindenkinek, aki próbált már technológiaigényes élelmiszeripari terméket házilag előállítani, az ipari berendezések teljesítménye háztartási gépekkel nem utánozható. Laura Thomas brit dietetikus is óvatosságra int a házilag készülő növényi italokat illetően, ezek ugyanis nem tartalmazzák azt a hozzáadott kalciumot és egyéb nyomelemeket, amelyeket a tejhelyettesítőnek tervezett bolti növényi italok nagy része igen.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.