Tartalom

MaNcs 29. évf. 49. sz. (2017-12-07)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Barátok és üzletfelek

A magyar–kínai együttműködés margójára

A magyar kormányfő megerősítette kapcsolatát kínai kollégájával – érdemes hát áttekinteni, hogy Kína új barátjaként milyen társaságba került Magyarország, s hogy a kínai reláció hogyan hat az alkotmányosságra és az emberi jogokra Kína más szövetségeseinél.

Egotrip

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Ő és őné

Helyreállt a dolgok rendje. A természet tehát. A jó Atya van és az ő háza népe: papa, mama, gyerekek. Férfi és nő, fiúk és lányok, kalapács és fakanál.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lassan kialszik

Jelen vezércikkünk kiindulópontjaként jelöljük ki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) november 16-i, Szöulban megtartott ülését: innen fogunk hátra és előre kalandozni az időben, egészen lapzártánk napjáig, vagyis kedd estig. Próbálják meg nem elveszteni a fonalat!

A szerk.

A szerk.

Magyar embernek magyar hülyeséget!

Hol vannak már azok a szép idők, amikor Kontur Pál fiai az éj leple alatt hazacsenték a hegyvidéki Mindszenty-szobor fejét, mert azt, lévén algériai márványból kifaragva szépen, nem bírta el a szobor testülete, amit viszont az észszerű takarékosság okán galvanizált macskaszőrből sikerült megszobrani.

Belpol

A keresztényüldözés elleni harc orbáni intézménye

Belpol

Az új Hunyadi

Orbán Viktor egy iraki iskolaépítést és kétszáz lakóház felújítását adja el a kereszténység megmentéseként. Az üggyel külön helyettes államtitkárság foglalkozik, de a lényeget nem a felebaráti szeretetben kell keresni.

Számháború „minden idők legsikeresebb” nemzeti konzultációja miatt

Belpol

Bemondtak valamit

A legújabb konzultáció botránya arra mutatott rá, hogy lehetetlen ellenőrizni a kormány által közölt részvételi adatokat. Közérdekű adatigényléssel legalább az kiderülhet, nagyságrendileg igazat mondanak-e.

Belpol

„Heller Ágnes sem szégyelli magát?” - Setét Jenő jogvédő aktivista politikáról és a romák helyzetéről

A rendszerváltás óta dolgozik a romák jogegyenlőségéért. Az Ide Tartozunk Egyesület vezetője élesen fogalmaz a roma közélet mélyebb problémáiról. Lesújtó a véleménye mind a baloldali ellenzékről, mind a Fideszről, de utóbbi kormányzásában látja a pozitívumot is. Setét Jenő élete megalázó pillanatairól is őszintén beszélt nekünk.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

„Tragédia, mert megöregedtünk”

A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948–1997

Mészöly Miklós 2001-ben, Polcz Alaine épp tíz éve távozott. Nemrég jelent meg vaskos kötetben a levelezésük. A házaspár az anyagot (744 levél) 1998-ban helyezte letétbe a Petőfi Irodalmi Múzeumban, és ezzel a gesztussal – minden korlátozás nélkül – kutathatóvá és olvashatóvá avatta azokat. Aki intim titkokra kíváncsi, azt itt nem talál. Aki viszont két unikális ember rendhagyó kapcsolatát szeretné megérteni, az sokat kap ettől a letaglózó gyűjteménytől. De nem rózsaszín ködöt és mesét.

KÖNYVMELLÉKLET - Elsüllyedt szerzők XLIX.

Könyv

Mindenki embere

Móra Ferenc (1879–1934)

Nevét a 4. osztálytól felfelé mind ismerjük, ám míg az ifjúsági író emléke máig eleven, addig a Móra-életmű túlnyomó része jobbára csak címről vagy még úgy sem ismerős a legtöbb mai olvasó számára. Egy régimódi író, meglepően modern eszközökkel.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Szilánkos emlékek

Michael Chabon: Ragyog a hold

Don DeLillo Fehér zaj című regényében biztos kézzel rajzolja meg a középkorú amerikai értelmiségi férfi portréját Jack Gladney alakjában: a Hitler Stúdiumok professzora szakállat növeszt, nulladioptriás szemüveget hord, súlyfeleslege finoman hangsúlyozza intellektuális tekintélyét, a halálfélelem rettenetét pedig humorérzékének árnyaltságával igyekszik ellensúlyozni.

Könyv

Elég nagy baj van

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

A világon mindennek az a végső értelme, hogy egy könyvben végződjék. Mallarmé valamikor a 19. század második felében ebben a mondatban mindössze poétikai alapvetését rántotta össze.

Interaktív

Megszűnik a CD- és DVD-gyártás Magyarországon

Interaktív

Lejárt lemez

Év végével befejezi a CD-k és DVD-k gyártását a Videoton, Magyarország egyetlen lemezgyára. Ellátogattunk az üzembe, megnéztük, mihez kezdenek ezután, és körbekérdeztünk a kiadóknál, van-e még értelme CD és DVD árusításába feccölni a torrent, a YouTube és a Netflix korában.

Tévé

Interaktív

Naprakészség

Appra magyar!

Ugyan ki merészelné tagadni, hogy ma minden egyes ember véleménye fontos? Szerte a nagyvilágban is, minálunk meg aztán különösen! Egyre csak döntünk, csak döntünk az elénk terjesztett, árnyaltnál árnyaltabb kérdésekről, ezzel alakítva az ország sorsát konzultáción csakúgy, mint tévés-okostelefonos szavazások útján. Ernest Renan hajdani nemzetmetaforája, a mindennapos népszavazás nem merész kép, hanem prózai valóság immár.

Zene

Interjú

Zene

„A jövőben is lesz búcsúkoncertünk”

Márton Dániel, Paál László, Zsirai András – Ricsárdgír

A 2009 óta működő szentendrei zenekart eleinte a barátaik sem bírták végighallgatni, így az is előfordult, hogy üres teremben léptek fel. Pár éve azonban beindult a szekér, sőt a Mindenki boldog című számuknak köszönhetően a pártok is felfigyeltek rájuk. Márton Dániel gitáros-énekessel, Paál László billentyűssel és Zsirai András basszusgitárossal beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Lehettem volna akár Mozart-tenor is”

Juan Diego Flórez énekes

Új Mozart-albumából is énekel december 30-án, a Müpában a perui sztártenor. Popzenész apja oldalán, limai kocsmákban kezdett énekelni, s az ottani konzervatóriumban, majd a philadelphiai Curtis Institute of Music ösztöndíjasaként kapott rá a klasszikus zenére. Pavarotti egy ízben a leg­ígéretesebb tehetségnek nevezte: a próféta beszélt belőle.

Film

Interjú

Film

„Egy zsákmányállat reflexeivel”

Enyedi Ildikó filmrendező

Legutóbbi munkája, a Testről és lélekről bezsebelt már egy csomó díjat: Arany Medvét, Arany Békát. A hétvégén az is kiderül, megkapja-e az Európai Filmdíjat. A Nemzeti Filmalapról, Andy Vajna ízléséről, következő filmjének, A feleségem történetének előkészületeiről beszélgettünk vele. Meg arról, milyen következményei lettek a Berlinalén adott híres interjújának.

Színház

Interjú

Színház

Vona és Mata Hari

Sándor Anna, a Spinoza ház alapító-igazgatója

Nagy port kavart Vona Gábor látogatása a Spinozában. Sándor Annát meg is fenyegették, de ő kiáll a döntése mellett. Az a véleménye, hogy mivel a Jobbik is a magyar politikai élet szereplője, a demokrácia szellemében velük is le lehet ülni egy asztalhoz. A Spinoza Színház jelentőségéről és jövőjéről is beszélgettünk vele.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Ez az alkuk természete”

Kövér György történész az 1867-es kiegyezésről

Az idén 150 éves osztrák–magyar kiegyezés tanulságait talán máig sem emésztettük meg, az esemény sok tekintetben ma is emlékezetpolitikai viták tárgya. Az ekkor létrejött dualista rendszer jellegzetességeiről és folyton változó megítéléséről kérdeztük a korszak kutatóját, számos remek könyv szerzőjét.

Növényi eredetű tejpótlók

Tudomány

Kókuszpókusz

Világszerte nő a tejhelyettesítő növényi italok fogyasztása; natúr és ízesített kókusz-, mandula-, zab- és szója­italt kínálnak a hazai szupermarketek polcai is. De mi közük van a növényi italoknak az egészséghez?

Együtt élni a demenciával

Tudomány

A fura bácsi az utcából

A demencia népbetegség, gyógyír nincs rá, a beteg leépülését a hozzátartozók sínylik meg a leginkább. Számukra jött létre az Alzheimer café, ahol nincs stigma, ítélkezés, csak megértés és jó tanács. Ennek továbbgondolása a demenciabarát város, ami Mosonmagyar­óváron megvalósulni látszik.

Riport

Riport

Sárga veszedelem - Taxival Budapesten

A fővárosi taxirendelet jelentősen megdrágította a taxizást, gyakorlatilag megszüntette az utasokért folytatott versenyt, ám a csalók száma alig csökkent. Most azonban megvan a politikai akarat is a hiénák kiszorítására, mert ártanak a turizmusnak – márpedig az idegenforgalomban egyre jobban terjeszkednek az Orbán Viktorhoz köthető körök.

Ételhordó
Tévétorrent