Konyhai kémia LVI.

Kristályba zárva

Mentol

Tudomány

Rágógumiban, cukorkában, fogkrémben, gyógyszerben, de még csokoládéban is előfordul, frissítő, finoman érzéstelenítő hatása több mint lenyűgöző. Semmi mellékhatás? Semmi trükk? Tényleg csodaszerről van szó?

A mentol tiszta formájában áttetsző vagy fehér, kristályos, kicsit viaszos állagú, szobahőmérsékleten szilárd, szerves anyag. Utóbbi magától értetődő, hiszen eredetét tekintve hibátlan fitokémiai matériáról beszélünk, amelyet korábban kizárólag növényi alapon, a kiterjedt mentacsalád (lásd Fodor a levele c. keretes írásunkat!) tag­jaiból vontak ki. Ez a modern vegyészet történetében először – állítólagos 2000 éves japán előzmények után – a német Hieronymus David Gaubiusnak sikerült még 1771-ben, igaz, molekulaszerkezetének tisztázására ráment majdnem egy évszázad, nevét is csak 1861-ben kapta egy másik német kémikus, Alphons Oppen­heim jóvoltából.

 

Kicsit becsapós

A helyzet azóta gyökeresen megváltozott: nem terem annyi mentaféle a Földön, amennyiből a szükségleteket ki lehetne elégíteni. Éppen ezért nagy mennyiségben gyártják szintetikusan is, kihasználva, hogy igen egyszerű, telített gyűrűs szerkezetű, nem éppen terjedelmes vegyületről van szó. Ráadásul a gyártók rendre azokra a tanulmányokra hivatkoznak, melyek szerint a mentol kivonása a mentanövényből ökológiai, fenntarthatósági szempontból sokkal költségesebb, környezetterhelése jóval nagyobb, és több szén-dioxidot is bocsát a légkörbe, mint a szintetikus gyártás során, ami többféle módon is történhet. Nojori Rjodzsi japán vegyész 2001-ben egyebek mellett azért kapott kémiai Nobel-díjat, mert a mirtuszfélék egyik nemzetségéből, némi kémiai rásegítéssel kivont mircin nevű vegyületből a hagyományostól eltérő módon állította elő öt szellemes lépésben a mentol számunkra élettanilag fontos változatát! Mások azonban beérik olyan nyersanyagokkal (krezol), melyeknek hagyományos forrása a kőszénkátrány. Egy ilyen kevéssé szofisztikált szintézis után kémiai eszközökkel még szét is kell válogatni a vegyület szerkezeti izomerjeit, mert közülük csak az egyikben fedezhető fel a mentol legendás biológiai aktivitásának titka. Nojori módszerében épp az az úttörő elem, hogy csak a hasznos vegyületet állítja elő, amely mindenekelőtt ingerli a bőrön található, hidegérzékelésért felelős TRPM8 receptorokat: ennek köszönhető a mentol kiváltotta hűs érzés. Hasonló módon csapja be szervezetünket, mint a csípős paprika hatóanyaga, a kapszaicin, csak az a hőérzékelő receptorokat téveszti meg anélkül, hogy ténylegesen változott volna a hőmérséklet. De a mentol nem csak itt nyúl bele a szervezet működésébe! Fájdalomcsillapító hatása annak köszönhető, hogy szelektív módon aktiválja az opioid receptorok egyik fajtáját, emellett blokkolja a bioelektromos feszültségre érzékeny nátriumcsatornákat, és csökkenti az izommozgáshoz vezető idegi aktivitást. Különböző gyógyszerekhez, például fájdalomcsillapítókhoz, gyulladáscsökkentőkhöz adagolva önmagában ugyan nem fokozza a fő hatóanyag felszívódását, viszont hozzáteszi működésükhöz a maga kiegészítő hatását. Ezenfelül közepesen jó helyi érzéstelenítő, ilyenkor az úgynevezett GABAA-receptorokra hat, akárcsak a pszichoaktív, nyugtató, altató, szorongáscsökkentő hatású benzodiazepin típusú gyógyszerek. Ráadásul antibakteriális szerként sem lebecsülendő, már amennyiben streptococcus és lactobacillus-törzsek leküzdése a cél.

Sokrétű felhasználásának méltatása előtt nem árt tisztázni, hogy tiszta mentolból nem szabad sokat fogyasztani, ugyanis a szervezet működésébe mélyen beavatkozó vegyületként mérgező is lehet. Persze ez a veszély igen csekély, többnyire csak készítményekben találkozunk vele, márpedig fogkrémből vagy reumabalzsamból nem tudnánk annyit megenni, hogy az ártani tudjon.

 

Hasznos jószág

A mentol felhasználása igen sokoldalú. Megtaláljuk köhögéscsillapítókban és leginkább a torokfájást enyhítő szerekben, orrcseppekben, ezt teszik a viszketést csökkentő szerekbe, a helyi érzéstelenítésre, például sportsérülések kezelésére szolgáló gélekbe, krémekbe is, néha a már említett kapszaicinnal vagy kámforral, eukaliptuszolajjal kombinálva. A napégés utáni krémek és a borotválkozás utáni arcszeszek hűsítő hatását használják ki, ugyanez teszi nélkülözhetetlenné (fájdalomcsillapító és antibaktericid tulajdonságaival együtt) a szájhigiéniás szerekben, legyen az fogkrém, torokgargarizáló, szájvíz vagy akár rágógumi. A csokik és a cukorkák fogvédő hatásáért (cukortartalmuk miatt) nem kezeskednénk, bár fájó torkunknak ezek is jót tehetnek. A számos jótétemény között meg kell említenünk azt is, hogy a mentol parfümökbe adagolva kiemel egyes illatanyagokat, szerves észtereket, például felerősíti a rózsaaromát.

Persze mindezzel vissza is lehet élni: a mentolos cigi pontosan azért működik, mert a szer csökkenti a dohányfüst okozta irritációt a torokban és az orrmelléküregekben. Érdekesség, hogy a mentol fokozza a nikotinreceptorok sűrűségét, így a cigaretta addiktív potenciálját is. Nem csoda, hogy a dohányzás visszaszorításáért küzdők egyik fontos és megvalósulni látszó célja a mentol kiiktatása a cigarettából! Tudomásunk szerint idehaza ez 2020. május 20-tól válik aktuálissá, ekkortól nem lehet majd efféle dohányterméket forgalmazni.

Fodor a levele

A mentol kapcsán nem feledkezhetünk meg a természetes forrásokról sem, például a közönséges mezei mentáról (Mentha arvensis) vagy a kertekben is gyakran termesztett,
nemesített fodormentából (Mentha spicata) és a szintén erős gyógyhatású vízi mentából (Mentha aquatica) keresztezett borsmentáról (Mentha x piperita). Hely hiányában csupán a fontosabb típusokat soroltuk fel, ugyanis a mentafélék keresztezése és hibridizálása a kertészek kedvelt passziója. Leveleiket zölden, frissen leszakítva italainkban (így számos limonádéban és koktélban), főzve, sütve ételeinkben (például a mentaszószos báránysültben), szárítva pedig frissítő és gyógyteákban használjuk fel. Bár a legtöbb mentaféle zöld levele tényleg sok mentolt tartalmaz, de akadnak ott még további aktív hatóanyagok is. Némelyikük pusztán a mentol szerkezeti izomerje, de vannak benne tanninok, flavonoidok és terpén típusú illóolajok, mindenekelőtt menton és mentil-acetát is, ami az erős illatért felelős. A levelek íze, fűszeres aromája éppen e gazdag összetételű kombónak köszönhető, sőt élettani hatása is figyelemreméltó! A népi gyógyászatban is alkalmazott borsmenta a hűsítő, légutakat nyugtató, enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása mellett kedvezően befolyásolja a gyomor- és bélműködést, sőt enyhíthetők vele az irritábilis bél szindróma okozta kellemetlen görcsök vagy puffadások. A rokonához képest köményesebb aromájú fodormenta ugyan szegényebb mentolban és származékaiban, de annál több van benne a limonén nevű terpénből és még számos fitokémiai hatóanyagból, ezért teája szintén felhasználható a gyomor- és a torokpanaszok enyhítésére.

Figyelmébe ajánljuk