Tartalom

(2016-02-25)

Kis-Magyarország
Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Sportnemzet vagyunk

Ismét egy szép magyar sportsiker, amit elsodortak a hírek, amiről elterelték a figyelmünket a garázda MSZP-sekkel a népszavazás szent intézményének védelmében birokra kelő, jóhiszemű kopasz magyarok. Pedig szintén birkózásról van szó, istenuccse!

A szerk.

A szerk.

Csak az erő maradt

Képzeljük el, amint Erdősi Lászlóné magánszemély egy szép reggel felkel, és rájön, hogy ő bizony megszavaztatná a népet a vasárnapi zárva tartásról.

Publicisztika

Hegedűs Dániel

Publicisztika

Felnőni végre

Mit adott a visegrádi országoknak a hétvégén Európa?

Két égető kérdés, a brit „reformcsomag” és a menekültválság kezelésének fordulatai is azzal fenyegettek a hétvégi uniós csúcson, hogy az integráció hajóját tovább taszítják az örvény középpontja felé.

Belpol

Interjú

Belpol

„Ezek a pénzek továbbra is el fognak folyni”

Király László György az adóelkerülő multinacionális vállalatokról

A nemzeti kormányok aktív közreműködésével spórolnak dollármilliárdokat az adózáson egyes multicégek – véli az adóhivatal 2002 és 2005 közötti elnöke. Király László György szerint hiába próbálkozik az unió vagy az OECD, 19. századi államfelfogással nem lehet adófizetésre kényszeríteni a 21. század gazdaságát.

Belpol

„Ez végzetesnek bizonyult Kádárék számára”

Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet igazgatója

Kádár János külpolitikája és nemzetközi tárgyalásai – néhány hete jelent meg a Napvilág Kiadónál az e témának szentelt monográfia és válogatott dokumentumgyűjtemény. A szerzőt a kádári külpolitika alakulásáról, a legnyugatibb Kelet pozíciójáról kérdeztük.

Salgótarján polgármestert választ

Belpol

Kivéreztették

Dóra Ottó polgármester novemberi halála miatt időközi választásra készül Salgótarján. A várost a rendszerváltás után senki nem tudta fejlődő pályára állítani. A Fidesz nagyot ígér és fenyeget, a szocialisták pedig mennének tovább. De hová?

Nekrológ

Nekrológ

Hol angyali, hol ördögi - Umberto Eco (1932–2016)

„Ötvenévesen az ember vagy megszökik egy táncosnővel, vagy ír egy bestsellert” – viccelődött, amikor arról faggatták, hogy vajon nemzetközi hírű, komoly professzor létére mi vitte rá annak idején, 1980-ban a regényírásra.

Külpol

Kampány Amerikában: jön a szuperkedd

Külpol

Showtime!

Az Egyesült Államok történetének leghosszabb elnökválasztási kampányában vagyunk, s még csak most kezdődik a java. Március elsején élesbe fordul a harc – de mik a szabályai? Segítünk értelmezni a jövő heti híreket.

Film

Film

Film

Pokoli boldogság

Lenny Abrahamson: A szoba

Kertész Imre Sorstalanságának legrémisztőbb állítása talán az volt, hogy a boldogság pillanatai bárhol és bármilyen körülmények között lehetségesek.

Zene

Lemez

Zene

Pablo, Paul vagy Pál

Kanye West: The Life of Pablo

Bevallom, nem tudom biztosan, hogy jó lemez-e a The Life of Pablo. Meg tudom indokolni, hogy nem – és azt is, hogy igen. Egy biztos: én szeretem. Ezért inkább azt mesélem el, hogy miként jó.

Kurtág 90 koncertsorozat

Zene

A világító középpont

Mivel a Kurtág házaspár egy ideje újra Budapesten él, a Budapest Music Center (BMC) által rendezett egyhetes koncertsorozat Kurtág híresen igényes, mondhatni, kérlelhetetlen, de úgy is mondhatni, mindig kíváncsi füle hallatára zajlott.

Könyv

Interjú

Könyv

„Főleg Hemingwayt loptam” - Per Petterson író

Norvég írót rég ért akkora irodalmi elismerés, mint Per Pettersont a Lótolvajok című regényéért. A hallgatásokkal és elhallgatásokkal teli északi próza mestere minden, csak nem hallgatag ember: budapesti látogatásakor tehenekről és baloldaliságról, könyvtolvajlásokról és házastársi perpatvarokról is beszélgettünk.

Színház

Átalakulóban a magyar cirkusz világa

Színház

Trapézok és korlátok

„Jó értelemben vett kulturális területfoglalásra készülünk” – mondja Fekete Péter, aki a rossz emlékeket idéző „nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos” címet viseli. Közben egyre jobban jön fel az újcirkusz és a szociális cirkusz.

Színház

Színház

Ezeknek sírsz?

Arthur Miller: Istenítélet (A salemi boszorkányok)

Ezek szerint mégis van hős és katarzis is, amit Kerényi Imre pár éve annyira hiányolt a magyar színházból. Olyan tragikus hős, aki a tisztesség elvesztése és az égő áldozat közül az utóbbit választja. Valódi, drámai dilemma ott fenn a színpadon, és tanulság idelent a vörös bársonyszékben. Mintha az idők megint a nagy, tragikus hősöknek kedveznének.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Helyén kezelni

A Dal 2016

Habár megannyi józan ítéletű férfiú és asszony állásfoglalása szerint az élet kiszámíthatatlan, azért persze jócskán akadnak közös létezésünknek olyan pillanatai, amikor mégis képesek vagyunk jó előre kitalálni az éppen bekövetkezendőket.

Gasztro
Riport

Kedvezőtlen változások az idősellátásban

Riport

Otthon, keserédes otthon

Magasabb ponthatárok, várólisták, értelmetlenül több adminisztráció, közmunkások szociális segítői szerepben: a kormánypolitika elérte a házi segítségnyújtás rendszerét is.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„0,1 fogkefe jut egy emberre”

Zacher Gábor toxikológus

Két éve vezeti a Honvédkórház sürgősségi osztályát. Média­sztár, internetes mém, népszerűsége megkérdőjelezhetetlen.

Konyhai kémia LVI.

Tudomány

Kristályba zárva

Mentol

Rágógumiban, cukorkában, fogkrémben, gyógyszerben, de még csokoládéban is előfordul, frissítő, finoman érzéstelenítő hatása több mint lenyűgöző. Semmi mellékhatás? Semmi trükk? Tényleg csodaszerről van szó?

Tévétorrent
Ételhordó