Magyar Royal Tarokk Egyesület: Tiszt a lappal

  • -winkler -
  • 1998. október 1.

Tudomány

Míg a felszólaló tisztségviselők adószámoznak, és bizonyos virtuális bevételeket emlegetnek, a tagság a kocsmaasztaloknál szórakozottan kever, és időnként osztanak egymásnak; zsugáznának már nagyon. A szövetség évtizedes ideológiai küzdelmek árán jött létre, jó háromszáz éves előjáték után.
Míg a felszólaló tisztségviselők adószámoznak, és bizonyos virtuális bevételeket emlegetnek, a tagság a kocsmaasztaloknál szórakozottan kever, és időnként osztanak egymásnak; zsugáznának már nagyon. A szövetség évtizedes ideológiai küzdelmek árán jött létre, jó háromszáz éves előjáték után.

Az első érdekesség: G. Szabó nem mondott sem Köpföt, sem Trullt, így Gerots úgy mondta be a Golgotát, hogy nem tudta, az ellenfélnél van-e pagát!

Részlet a Royal Tarokk Élet 1998. januári számából

Az eredetileg olasz játékot hajdan hármasban nyomták, 78 lappal, az első kétszáz év ínhüvelygyulladásai azonban bizonyos ésszerűsítéseket hoztak. A keserű tapasztalat (ennyi lapot kézben tartani képtelenség) kicsit lassan érett ugyan szabálymódosítássá, de tény, hogy a századforduló táján már 54 lapos tarokk érkezett a Monarchiába. Nagyjából egy időben a briddzsel és az alsóssal, mely utóbbi azóta kihalt, s a helyén keletkezett űrt az ulti töltötte be.

A Magyar Royal Tarokk Egyesület megalakítására az elnök Gerots Zoltán sem tud meggyőző magyarázattal szolgálni.

-Meg akarjuk menteni ezt a szép játékot, és megállítani a tarokk hanyatlását. A tarokk legnagyobb hátránya az volt, hogy nem lehetett versenyszerűen játszani, ezért kellett kidolgozni az új szabályokat.

Nos, ez így, ebben a formában nem igaz, mert bár a tarokkozó magyarokról nem vezet statisztikát a KSH, a Piatnik gyártól kapott tájékoztatás szerint évente három és fél,

négyezer pakli

tarokk-kártyát adnak el, ami még akkor is rengeteg játékost feltételez, ha levonjuk a különleges nyomatok gyűjtőit és azokat a szenvedélyes zsugásokat, akik izgalmukban bekebeleznek egy-egy érdekesebb leosztást. A versenytarokk az úgynevezett húszashívásos, háromemberes, hagyományos tarokkal szemben négy játékost igényel, és az ultihoz hasonlító szellemiség helyett inkább a bridzsre emlékeztet. Ha bridzsben lehet versenyezni, és négyen játszani, valamint a húszashívásos tarokk is versenykompatíbilis (külföldön rendeznek versenyeket), még kevésbé érthető, kinek kell ez. A Magyar Royal Tarokk Egyesület 104 tagjának biztosan, és ha igaz, jövőre pénzdíjas versenyeket rendeznek, míg az egyesületi hírmondó szerint örvendetesen sorvadnak a húszashívásos klubok.

A tarokk-kártya

misztikumát

többek között a magyar és francia kártyától nagyban eltérő lapszerkezet okozza: a négy szín még stimmel, de ehhez itt még egy ötödik is adódik: az 1-21-ig római számokkal ellátott tarokklapok, melyekhez csatlakozik még a 22., melynek szkíz a neve, és hasonlóan a többi tarokkfigurához, megtévesztően hasonlít egy Petőfinek öltözött benzinkutasra. További petőfik a bubi (itt "botos") és a király, a dáma, mint mindig, pikk ász helyett viszont pikk lovagról lenne kénytelen dalt írni a Motörhead, ha Lemmy pókerről tarokkra váltana. További nehezítés, hogy a figurákat nem jelölik hülye játékosaink kedvéért J-D-K-A-betűkkel: arcról kell őket felismerni, ami az említett Petőfi-dömping miatt fejlett vizuális memóriát igényel. A miheztartás végett: a 10-es lapon sem ad eligazítást szám, meg kell számolni a szíveket.

A legendás

tarokkjóslás

a kártya római számokkal ellátott lapjaival történik, de a civilben orgonista elnök szerint sarlatánság, mindazonáltal nem sokkal kevésbé tudományos eljárás, mint a kávézacc vagy a macskabél. A tarokk-prognosztikát bármelyikünk elsajátíthatja, elég, ha az egyes lapokhoz bizonyos képzeteket társítunk, és ha lapot húzott az ügyfél, legalább olyan hátborzongatóan nézünk, mint az autószerelőnk, amikor felnyitja a motorházat, és észreveszi a fenyegető katasztrófát, melynek részleteibe csak annyira avat bele, amennyire szellemi érettségünk megengedi.

Tarokk-kártyában sokféle nyomat van, a számozott tarokklapok képein akár Bruce Willis is feltűnhet, jóslásra a klasszikus, akasztott emberes/királykisasszonyos kártya jobban megfelel.

A royal tarokk

társadalmi presztízsét

mi sem jelzi jobban, mint hogy az alapító tagságban a doktorok és nem doktorok aránya 7/19, ami nagyjából megfelel a teniszben bevett hányadnak, s a fehér sport abból a szempontból is jó analógia, hogy mint időtöltés szintén a doktori cím használatára ösztönöz. Még Borókai Gábor is doktorként fényképezkedett a januári startkor, pedig akkor még csak a Reform főszerkesztőjeként verte a blattot.

A royal tarokk egyébként hivatalosan sportnak minősül, ami szintén presztízsnövelő tényező. Nem könnyű felfogni, miért, de a szövetség hetekig vegzált egy cégbírósági alkalmazottat, mire a hivatalos szerv kapitulált, és az ilyenkor szokásos tízezer forintos illeték ellenében sportkörként jegyezte be az egyesületet. A sportként való szereplés előnyeiről ismét nem sikerült sokat megtudnunk, egy azonban nyilvánvaló: a 104 tag tiszta szívvel, jogilag támadhatatlanul adhat igenlő választ a "sportolsz?" kérdésre.

-winkler -

A Magyar Royal Tarokk Egyesület keddenként este hatkor várja a sportág iránt érdeklődőket a VIII. kerület, Ötpacsirta u. 2.-ben található Építész Pincében. Havi tagsági díj 300 Ft.

Figyelmébe ajánljuk