Magyarországgal és Iránnal karöltve szervezne tudományos projekteket Európa utolsó diktatúrája

  • narancs.hu
  • 2019. április 30.

Tudomány

Felkerültünk a radarjukra!

Fehéroroszország közös tudományos versenyeket szervezne Magyarországgal, Turkmenisztánnal, Mongóliával és Indonéziával 2019-ben - nyilatkozta a Belarus News-nak a fehérorosz Állami Tudományos és Technológiai Bizottság elnöke.

„Ugyanakkor megállapodásokra törekszünk a tudomány és a technológia területént a Cseh Köztársasággal, Thaifölddel és Bolíviával is” - fogalmazott Aleksandr Shumilin.

A tervek szerint 83 közös projektet finanszírozna az ország, 12 országgal, többek között Kínával, Üzbegisztánnal, a Koreai Köztársasággal, Vietnámmal, Kazahsztánnal, Örményországgal, Pakisztánnal, Szerbiával, Azerbajdzsánnal, Litvániával, Kubával és Lengyelországgal működne együtt.

Tavaly az ország 14 milliárd dollár értékben exportált tudományos és technológiai termékeket, ami majdnem 20 százalékkal több a 2017-es értéknél. 47 országgal áll kötött tudományos megállapodást, amiből 2018-ban hetet írtak alá, ezen kívül tavaly Örményországgal, Vietnámmal, Kazahsztánnal, Lettországgal, Litvániával, Moldovával, Ukrajnával, Üzbegisztánnal, Indiával és Kinával közösen tartott Fehéroroszország tudományos és technológiai projekteket, a lista pedig 2019 januárjától Németországgal, Szlovákiával és Izraellel bővült.

Figyelmébe ajánljuk