Megtalálták az első, akár lakhatásra is alkalmas, Föld-méretű bolygót

  • narancs.hu
  • 2020. január 7.

Tudomány

Gyarmatosításra fel?

A NASA bolygófigyelő űrtávcsöve, a TESS 2018 nyarán kezdte meg a munkát - eddig is figyeltek már meg vele csillagokat vagy üstökösöket, most azonban egy ezektől is szenzációsabb hír érkezett: 100 fényévnyire tőlünk megtalálták vele az első, Föld-méretű, akár lakhatásra is alkalmas exobolygót. A bolygó a Dorado-konstellációban található, TOI 700 nevű több bolygóból álló rendszer része. Ez a mi Napunk tömegének és méretének mindössze 40%-a, és a felszíni hőmérséklet is csak fele a miénkének.

A TOI 700 d néven ismert bolygó egy, a három csillag körül keringő planétából. A számítások szerint épp a megfelelő távolságban helyezkedik el a csillagtól ahhoz, hogy a felszínén akár folyékony víz is fellelhető legyen. A bolygó saját csillagjától annyi energiát kap, ami a Napból a Földre érkező energia 86%-nak felel meg. Elhelyezkedése miatt egyik fele mindig napfényben sütkérezik. Saját csillagát 37 nap alatt kerüli meg.

A másik két keringő bolygó némiképp különbözik tőle: a TOI b Föld méretű, és sziklás felszínű, saját csillagát 10 nap alatt kerüli meg; a TOI c ugyanerre 16 földi nap alatt képes, ám gáznemű bolygó, mérete pedig valahol a Földé és a Neptunuszé között van.

Korábban azt gondolták, hogy a csillag túl forró, így a körötte keringő bolygókon sem lehetséges élet - a számításokat korrigálva jöttek rá, hogy nem így van. A tervek szerint jövőre kezdik részletesebben vizsgálni a TOI d és annak atmoszféráját.

A TESS másik találmánya egy olyan bolygó volt (TOI 1338 b), amely két nap körül kering - akárcsak a Star Wars franchise-ban szereplő Tatooine bolygó.

(Via CNN)

Figyelmébe ajánljuk