Magyarország a tömeges oltás előtt

Oltogatnak

Belpol

Érkeznek a vakcinaszállítmányok, az egészségügyi és a szociális dolgozók után megkezdődhet a lakosság oltása – de gondosan kimunkált oltási tervnek mintha híján lenne az ország. Pedig volt már ehhez hasonló oltási kampány.

Magyarországon december végén indult az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása, január 3-án pedig Orbán Viktor arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a tömeges oltásra is van terve a kormánynak. Erről annyit árult el, hogy nemcsak egészségügyi intézményekben oltanák a lakosságot, hanem például szavazókörökben is berendeznének oltópontokat. A magyar kormány oltási tervéről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján december 31. óta elérhető, Lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat) névre hallgató dokumentum árul el a legtöbbet – ez egy mindössze hatpontos lista arról, hogy milyen sorrendben kívánják oltani a lakosságot. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy az „oltási tervből” csak az oltási tervet hiányolja; a közzétett hat pont csupán prioritási lista, amely éppen a gyakorlati kivitelezésről nem informál.

A múlt heti adatok szerint mintegy 42 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be az összesen 120–130 ezerből. A MOK Realitás projektjét jegyző Svéd Tamás (a kamara titkára) január 5-én publikálta az egészségügyi dolgozók oltással kapcsolatos tapasztalatait. Mint írja, azt várnák, hogy a vakcinák „elosztása központilag, szigorúan és racionálisan történik: meghatároznak egy prioritási sorrendet. Például első lépésben Covid-osztályok és ellátóhelyek dolgozói, majd folyamatos felvétel mellett, az előszűrés nélküli betegekkel foglalkozók, így a sürgősségi osztályok, baleseti sebészetek dolgozói, a munkájuk révén rendszeresen aeroszolnak kitett egészségügyi dolgozók, a fentiek mellett a légutat biztosító aneszteziológusok és jelenleg is dolgozó fogorvosok. A jelek szerint azonban messze nem ez történik.” A kamarához eljutott hírek szerint az oltóhelyek az oltást a saját dolgozóikkal kezdték, így fordulhatott elő, hogy az oltást megkapta csecsemővel otthon tartózkodó kismama, nyugdíjas professzor vagy adminisztratív munkatárs is. Általános tapasztalat volt az időpontfoglalás nehézsége és az is, hogy az időpontra érkezőknek sokszor több órát kell várakozniuk, továbbá egy helyiségben sok egészségügyi dolgozó zsúfolódik össze, a másfél-két méteres távolságot lehetetlenség tartani.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk