Okmányhamisítás - Elcserélt fejek

  • Jászberényi Sándor
  • 2009. március 19.

Tudomány

Mint oly sok mindennek, az okmányhamisításnak is a '90-es évek elején volt a virágkora: a lelkes "művészek" könnyedén értékesítettek jogosítványt, nyelvvizsgát, diplomát. Az ezredfordulóra azonban az okmányhamisítás kikerült a napi közbeszédből. Pedig a műfaj továbbra is divatos. Jászberényi Sándor
Mint oly sok mindennek, az okmányhamisításnak is a '90-es évek elején volt a virágkora: a lelkes "művészek" könnyedén értékesítettek jogosítványt, nyelvvizsgát, diplomát. Az ezredfordulóra azonban az okmányhamisítás kikerült a napi közbeszédből. Pedig a műfaj továbbra is divatos.

"Fiatal voltam és kellett a pénz" - mondja angol szakos lányismerősöm. Egy kávézóban beszéltem meg vele a találkozót, miután rádöbbentem, hogy nem tudom csillapítani olthatatlan vágyamat egy német középfokú nyelvvizsga után. Egyetlen dolog a bökkenő: a németnyelv-tudásom egyáltalán nem lép túl a pornószakszókincsen, egy vak hangot sem beszélek. Mindez azonban nem túl nagy akadály, legalábbis Zsófi szerint. Harmadévesen szervezte be az egyetemi "nyelvvizsgamaffia". Egészen pontosan egy Zoli nevű, szintén nyelvszakos fiú. Megadja a srác mobilszámát, és azt mondja, hogy hivatkozzak rá nyugodtan, mert ugyan ő már nincs benne semmilyen csalásban, békében és szeretetben váltak el.

Másnap Zolival a négyes-hatos egyik megállójába szervezzük meg a találkát, majd beülünk egy kocsmába megbeszélni a részleteket.

Zoli a harmincas éveinek elején jár, már szintén nem egyetemista, de remek kapcsolatokat ápol a hallgatókkal. Rövid udvariaskodás után megtudom, hogy jövendőbeli német nyelvvizsgámnak csupán egyetlen feltétele van, hogy régi típusú személyi igazolvánnyal rendelkezzem. Egyébként maga a művelet száznegyvenezer forintba kerül, és nekem kell állnom a nyelvvizsgára jelentkezés költségeit is. Ennek a pénznek a felét kapja a helyettem beugró fiú.

A bűncselekmény elkövetésének módja a következő: a régi személyinek a fóliázott oldalát, ahol a fénykép van, felgőzölik, majd kicserélik a német szakos fiú arcára. A lebukási esély kicsi, a nyelvvizsgabizottságok ritkán tanulmányozzák tüzetesebben egy-egy vizsgára jelentkező személyi okmányát. A vizsga után visszaállítják eredeti állapotába az igazolványomat, de ha nagyon aggódom, érdemes bejelenteni a rendőrségen az elvesztését. Valamivel nagyobb a macera, de a nyelvvizsga érvényes lesz.

A módszer iránt érdeklődve felhívok néhány nyelvvizsgáztatást végző iskolát. Azt válaszolják, hogy ilyesmivel még nem találkoztak, de különben is a vizsgatanárok sem a megfelelő berendezéssel és persze szakképesítéssel sem rendelkeznek, hogy kiszúrják az ilyesmit.

Keresd a nyomdászt

Az ORFK statisztikái szerint tavaly 8467 esetben követtek el közokirat-hamisítást, ebből 345-öt hivatalos személy. Magánokiratból 15 401 készült, visszaélés 24 432-ször történt - legalábbis ennyi felderített esetben. A kérdés persze: hogyan lehet kiszúrni, ha egy okmány nem stimmel?

"Ez az ország egyszerűen túl kicsi a csalóknak, a legtöbb hamisító úgy bukik le, hogy felismeri valaki, hogy éppen hamis okmányokat használ" - állítja Tímár Aranka, a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet (BSZKI) okmányszakértője, akinek a munkája elsősorban abból áll, hogy egy ügy nyomozati szakaszában bizonyítékként szereplő papírokról kell elmondania, hogy hamisítványok-e. Emellett azonban tudnia kell azt is, hogyan készült.

A hamisítók általában vagy egy eredeti okmány tartalmát változtatják meg (lásd fényképcsere az igazolványban), vagy egy teljesen újat hoznak létre, és megpróbálják másolni a biztonsági jeleket. A '90-es évektől a számítógépek fejlődésével az okmányhamisítás is új lendületet kapott: gyakorlatilag már egy irodatechnikailag jól felszerelt (nyomtató, szkenner, szoftver) állampolgár is képes létrehozni okmányt, igaz, a jó minőségű hamisítványok még mindig nyomdában készülnek.

A rendszerváltással sok tapasztalt nyomdász vesztette el a munkáját, és adta ilyenfajta tevékenységre a fejét a gyors pénz reményében, a nyomdai hamisítás is tömegessé vált. Míg az irodatechnikai eszközökkel készített hamisítványok viszonylag hamar "lebuktathatók", addig a nyomdatechnika komoly fejtörést okoz még a szakértőknek is: "Volt már nálam olyan okmány, amiről dunsztom sem volt, hogyan készült" - magyarázza Tímár. Ha pedig egy hamis papírról kiderül, hogy nyomdában készült, minden ok adott a pánikra. "Olyan még nem volt, hogy egy nyomdász egyet nyomtatott volna, egészen biztos, hogy komoly tételű bűncselekményről van szó."

Új és újabb

Az okmányszakértői laborban egy sztereomikroszkóp és egy okmányvizsgáló gép (lásd keretes írásunkat). "Látják, hogy mi a különbség egy nyomdai és egy irodai hamisítvány között?" - kérdezi Tímár, miközben különböző bűnjeleket helyez be a mikroszkópba. Nem látjuk. "Egy nyomdai sorszámozó gépnek mélyebb a papíron a benyomódása, sokkal pontosabb alakzatokat képes létrehozni, mint egy mezei printer." Felkapcsolja az UV-lámpát, és amit eddig autentikus régi személyinek hittünk, hirtelen különböző színeket ölt. A vizsgált hamis személyin nagy narancssárga pacaként rajzolódik ki az eredeti írás eltüntetésére használt vegyszer nyoma, a régi írás is elő-előtűnik.

A betűk alakját, a papír minőségét, a tintát, az eredeti írás eltüntetésére szolgáló vegyszert és még számtalan tényezőt elemeznek egy-egy vizsgálat során, mire megszületik a szakértői vélemény. Ennek azt is tartalmaznia kell, hogy hogyan készült az adott hamisítvány. Míg a '90-es évek elején leginkább a jogosítványokat hamisították a számítógépes adatbázis hiánya miatt, napjainkban az első számú sláger még mindig a parkolási engedély, ezt követik a nyugdíjasok utazási utalványai, de keletje van még a "machinált" régi személyi igazolványoknak, illetve a meghamisított szerződésoldalaknak is. A jó hamisítót a kézügyesség és a technikai felkészültség teszi.

"Minden hónapban kijön valami új" - meséli Tímár, és elkéri a jogosítványomat, hogy demonstrálja: más a "csengése", ha leejtjük, mint a kezében lévő hamisnak. Nem halljuk a különbséget. "Amikor bevezették a kártyás okmányt, azt hittük, hogy ez a technológia túl drága, hogy hosszabb időre megállítja a hamisítókat. Tévedtünk. Már néhány hét múlva megjelentek a hamisítványok."

"A különböző printercégek honlapjának állandó látogatója vagyok, hogy begyűjtsem az új nyomtatóteszteket" - mondja, amikor arról kérdezzük, hogyan lehet lépést tartani a technikai fejlődéssel. "Gyakorlatilag mindent figyelnünk kell, hiszen ami megjelenik az európai piacon, az előbb-utóbb nálunk is fel fog bukkanni. Olyan korban élünk, amikor gyakorlatilag a legmodernebb technikai eszközök is egyre inkább hozzáférhetőek, és szinte minden héten van valami új."

Hogy mekkora a veszélye a lebukásnak, ha valaki az igazolványommal megy el nyelvvizsgázni? Tímár Aranka csupán annyit mond: "Ötven százalék. Vagy igen, vagy nem. Feltéve, ha nem ismerik a vizsgáztató tanárok."

Okmányvizsgáló készülék

A vizsgálatok alapvetően az egyes okmányelemek - hordozóanyagok (papír, műanyag stb.), nyomatelemek és egyéb biztonsági elemek - optikai tulajdonságainak vizsgálatán alapulnak. Az okmányvizsgáló készülékek többféle megvilágítási módot tesznek lehetővé egy készüléken belül. Így egyaránt vizsgálhatók az okmányelemek emissziós, reflexiós tulajdonságai az ultraviola, a látható és a közeli infravörös tartományban. Segítségével szabad szemmel nem érzékelhető jelenségek is észlelhetővé válnak. Megállapíthatók az okmányokon végzett utólagos beavatkozások (például mosás, átírás) vagy az eredeti okmányokétól eltérő anyagok alkalmazása.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.