cyberhírek

  • .
  • 2009. március 19.

Tudomány

VillanynarancsProtézis Pendrive-ot építettek egy finn programozó ujjába, miután csonkolni kellett egy motorbaleset után. Az ujjprotézis 2 GB adat, azaz akár egy egész mozifilm tárolására képes. Hangposta A Google legújabb szolgáltatása, a Google Voice szöveggé alakítja a hangposta-üzeneteket.
A telefonon hagyott üzenetet az ügyfél e-mail vagy sms formában kapja meg.

kiberháború Egy olyan orosz ifjúsági mozgalom vállalta magára a felelősséget a 2007 májusában Észtország ellen indított, diplomáciai vihart kiváltó kiberháborúért, amely az orosz kormányzat, a Kreml támogatását élvezi.

Youtube A Google blokkolja a brit felhasználók előtt a YouTube-on elérhető zenei klipeket, miután zátonyra futottak a szerzői jogokkal kapcsolatos tárgyalások a cég és a PRS for Music nevű jogvédő szervezet között.

Gyógyító gyerek Olyan kisbaba jött világra Spanyolországban, akit embriószelekcióval úgy választottak, hogy köldökzsinórvére megfeleljen súlyos vérszegénységben szenvedő bátyja gyógyítására. A spanyol orvosok először alkalmazták a vitatott eljárást.

Vészhelyzet Egy leszakadt műholdhajtómű miatt ideiglenesen a mentőkapszulaként is szolgáló Szojuzra költözött a Nemzetközi Ûrállomás legénysége, az űrszemét azonban végül nem találta el az ISS-t.

Akkumulátor Nagyobb teljesítményű és gyorsabban újratölthető lítiumakkumulátort fejlesztettek ki az MIT tudósai. A találmány felgyorsíthatja az elektromos autók elterjedését, és tíz másodperc alatt újratölthető mobilakku megjelenéséhez vezethet.

Cenzúra Burma (Mianmar), Kína és Kuba korlátozza leginkább az állampolgárai számára az online információkhoz való hozzáférést - derült ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF)nevű újságíró-szervezet idei jelentéséből.

Majdnem kész az űrállomás A múlt héten sikeresen befejeződött a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) űrhajósainak 120. űrsétája. Michael Fincke amerikai asztronauta és Jurij Loncsakov orosz fedélzeti mérnök csaknem öt órát töltött a világűrben az űrállomáson kívül. Több kisebb feladatot kellett elvégezniük, de az űrséta elsődleges célja az volt, hogy az űrállomás külső felületén üzembe helyezzék az Európai Ûrügynökség növényi magvakat, spórákat, mikrobákat és baktériumokat tartalmazó tárolórekeszét. Az aktatáska méretű szerkezet 14 hónapig lesz kint a Föld körül keringő űrbázis Zvezda nevű modulján. A kutatók arra kíváncsiak, hogyan reagálnak a mikroorganizmusok az űrbéli környezetre: a rendkívüli hőmérséklet-ingadozásra és a radioaktív sugárzásra. Többszöri halasztás után hétfőn útnak indult a Nemzetközi Ûrállomásra a Discovery amerikai űrrepülőgép, hét asztronautával a fedélzetén. A kéthetesre tervezett küldetés legfontosabb része az ISS negyedik, egyben utolsó napelemtáblájának üzembe helyezése. A Discovery űrhajósai a tervek szerint négy külső szerelési munkát hajtanak végre. Az elképzelés szerint jövőre befejeződik az ISS építése. Tizenhat ország vett részt a több mint egy évtizede elkezdett, nagyjából százmilliárd dolláros projektben.

Obama engedélyezte az őssejtkutatást Az amerikai elnök kampányígéretének megfelelően bejelentette az embrionális őssejtkísérletekre vonatkozó 2001-es kormányzati tilalom feloldását. Tudósok szerint az elnöki rendelet az elmúlt évek legfontosabb intézkedéseaz orvosbiológiai kutatások területén, miután George W. Bush közel nyolc éve megtiltotta, hogy az emberi embriókból létrehozott őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat kormányzati forrásokból finanszírozzák. Busht gyakran bírálták azért, mert a tudományos döntésekben gyakran politikai, sőt vallási szempontokat érvényesített, míg Obama már a kampány során megígérte, hogy támogatni fogja az őssejtkutatást. Ám azt hangsúlyozta, hogy a korlátozás feloldása nem nyitja meg az utat az emberi embriókklónozással történő létrehozásaelőtt. A Vatikán máris bírálta az intézkedést: Rino Fisichella érsek, az Élet Pápai Akadémiájának elnöke szerint Obama rendeletével a politika győzelmet aratott az erkölcs felett. Az amerikai katolikus püspöki konferencia ugyancsak bírálta Obama rendeletét.

Az EU szabályozná a videojátékokat Az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a gyártókkal együttműködve vizsgálják meg a játékkonzolokba és számítógépekbe beépíthető szűrő kidolgozásának lehetőségét. Az elképzelés szerint a szülők e szűrőt aktiválva akadályozhatnák meg bizonyos játékok működését, illetve korlátozhatnák a hozzáférést a gyerekeknek nemkívánatos tartalmú játékokhoz. Az EP-képviselők támogatják azt a javaslatot is, hogy egész Európára érvényes magatartási kódexet vezessenek be a videojáték-kiskereskedőkre és -gyártókra, hogy megakadályozható legyen az erőszakos tartalmú és káros játékok eladása kiskorúaknak. A jelentésben felszólítják a tagállamokat, hogy hozzanak polgári és büntetőjogi szabályokat az erőszakos video- és számítógépes játékok árusításáról.

Öngyógyító karosszéria Napfénnyel érintkezve akár egy órán belül begyógyítja karcolásait az a poliuretán autóburkolat, amelyet amerikai tudósok fejlesztettek ki. Az elsősorban autókon, csomagolásokon és bútorokon használható műanyag rétegben egy garnélarákok páncéljából kinyert, kitozán nevű anyag van. Amikor a burkolat kémiai szerkezete a karcolás hatására megsérül, a kitozán az ultraibolya sugarak hatására olyan láncokat alkot, amelyek kötéseket létesítenek a műanyag más elemeivel, ezzel fokozatosan elsimítva a karcolást. A burkolat hátránya, hogy egy helyen csak egyszer képes magáról eltüntetni a sérülést, ugyanakkor elég csekély az esélye annak, hogy pontosan ugyanazon a helyen érjen egymás után két karcolás egy kocsit.

Figyelmébe ajánljuk