Poszt-covid tünetek kutatásához keres embereket a Természettudományi Kutatóközpont

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Tudomány

A kognitív pszichológusok azt vizsgálják, hogy hogyan hat a relaxáció a poszt-covid tünetek enyhítésére.  

Bár most a covid járvány éppen nyugvóponton van, a koronavírus-fertőzésen átesettek több mint 30 százalékánál, a kórházba kerülők 80 százalékánál az akut fázis lecsengése után is előfordulnak még erőnléti problémák, fáradtság, szédülés, alvászavarok, emlékezeti és koncentrációs nehézségek. Ezekben az esetekben beszélünk long-covidról, ha pedig ez az állapot még 3 hónapnál tovább is fennáll, poszt-covidról.

A Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportjában a legveszélyeztetettebb korosztályt vizsgálják, hogyan változnak meg a figyelmi, emlékezeti folyamatok a maradványtüneteket mutató időseknél, az agy működése eltér-e az egészségesekhez képest, illetve hogy különböző tréningekkel, relaxációval felgyorsítható-e az agyi hálózatok újrarendeződése, javíthatók-e a koncentrációs, emlékezeti problémák, illetve megelőzhető-e a covid-indukált demencia kialakulása.

Bár egyre több kutatás segít a háttér felderítésében, még korántsem tudunk eleget, márpedig ez azért is nagyon fontos lenne, mert valószínűsíthető, hogy ezek a hatások akár évekre is megváltoztathatják a fertőzésen átesettek életminőségét. 

A kutatáshoz olyan személyek jelentkezését várják, akik 60-75 év közöttiek, az elmúlt 6 hónapban átestek koronavírus fertőzésen, maradványtüneteket mutatnak (kimerültség, emlékezeti vagy koncentrációs problémák, alvászavar, szédülés).

A jelentkezőkre az alábbiak várnak: neurológiai vizsgálat, kognitív állapotfelmérés és EEG vizsgálat, 8 alkalmas otthoni tréning, állapot utánkövetés. 

Aki részt venne a kutatásban, a poszt-covid [at] ttk [dot] hu címen jelentkezhet!

(Borítóképünk illusztráció) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk