Sándor Judit, a CEU professzora részvételével alakult csoport nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

  • narancs.hu
  • 2019. október 11.

Tudomány

Közel 2,4 millió eurós támogatást nyertek el.

A CEU professzora, Sándor Judit részvételével alakult kutatócsoport is nyertese az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) nagy presztízsű szinergia pályázatának, melynek segítségével az elkövetkező hat évben az összeurópai identitás második világháborút követő formálódását vizsgálják majd új megközelítéssel – közölte a Narancs.hu-val az egyetem.

Mint írják, a projekt címe „Az európai Leviatán megszelídítése: Az orvoslás és a közjó második világháborút követő öröksége.” A Sándor Judit, illetve az általa később összeállítandó csapat közel 2,4 millió eurós támogatást nyert el. A teljes projektre a lehető legmagasabb összeget, közel tízmillió eurót ítéltek meg.

Sándor Judit

Sándor Judit

Fotó: Wikipédia

 

A négy fős multidiszciplináris és többnemzetiségű kutatócsoport tagjai Volker Hess (Charité Universitätsmedizin Berlin, Németország), Anelia Kassabova (Bolgár Tudományos Akadémia, Bulgária), Sándor Judit (Közép-európai Egyetem, Magyarország), valamint Ulf Schmidt (University of Kent, Egyesült Királyság) – olvasható a közleményben.

A kutatócsoport történészekkel, bioetikusokkal, jogászokkal, szociológusokkal és antropológusokkal együttműködve térképezi fel azokat az egészséggel, egészségüggyel és orvostudományokkal kapcsolatos kulturális értékeket és társadalmi normákat, valamint az egészségügyi jogot megalapozó etikai alapelveket, amelyeket az évtizedeken át megosztott Európa mindkét felén vallottak.

A második világháborút követő időszak történészei a nyugat- és kelet-európai országok történetét általában egymástól elválasztva kutatták az ideológiai különbségek, a versengő gazdasági modellek és az egymást kizáró politikai struktúrák jegyében. E nyertes kutatási projektet multidiszciplináris megközelítése különbözteti meg a korábbi vállalkozásoktól, illetve az, hogy a közjó fogalmát, intézményeit, jogi kereteit Európa két felén egyszerre, egymással párhuzamosan tanulmányozza – zárul a közlemény.

Sándor Judit rendszeres szerzője lapunknak, ezúton is gratulálunk neki! A Magyar Narancsban megjelent cikkeit itt olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk