Sarki fény jelent meg Magyarország egén szerda este

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 18.

Tudomány

Az Időkép webkamerái rögzítették is a különleges, hazánkban ritka jelenséget.

Augusztus 17-én, 22 óra 30 perc környékén térségünkből figyelhettük a sarki fényt – írja az Időkép.hu. Az oldal két éjjellátó kameráján is vöröses villanásokként tűnt fel az aurora borealis.

Mint írják, a ritka jelenség egy geomágneses viharnak volt köszönhető, amely egy augusztus 14-ei sorozatos napkorona kilőködés (CME) által jött létre, és a napokban érte el a Földet.

A geomágneses viharról és a légköri jelenségről azt írja a lap: a CME-ből származó töltött részecskék a Földet elérve összeütköznek a magnetoszférában található magaslégköri molekulákkal, kölcsönhatásba lépnek, és változó színek formájában bevilágítják az északi égboltot – ez az aurola borealis, vagyis a sarki fény.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk