Tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus

  • narancs.hu
  • 2024. február 16.

Tudomány

A professzor 46 éves volt, a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője – közölte pénteken a Virológia Pécs nevű Facebook-oldal. Mint írták,

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti.

A Szabad Pécs arról ír, nem hivatalos információk szerint Jakab Ferenc önkezével vetett véget az életének, döntésének hátterében pedig magánéleti okok állhattak.

Jakab Ferenc Marcaliban született és Kaposváron érettségizett a Munkácsy Mihály Gimnáziumban. Édesanyja tanítónő, édesapja sebész, akitől nemcsak a biológia iránti szenvedélyét kapta, hanem ahhoz is volt köze, hogy az ő alma materébe, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi karára jelentkezett elsőként. Végül nem az orvosira, hanem biológia–kémia szakra vettek fel, ám hamar beleszerettem a kutatásba. 2002-ben diplomázott, doktori fokozatát három év múlva, elméleti orvostudományokból szerezte, 2012-ben habilitált biológiai tudományokból.

 A PTE-n hamar végigjárta a tudományos ranglétrát, majd a Természettudományi Kar tudományos dékánhelyettese, a Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója lett. A 12 főt foglalkoztató, általa vezetett virológiai laboratóriumot ő hozta létre 2012-ben. Számos külföldi egyetemen, kutatóközpontban dolgozott, hosszú időt töltött Hollandiában és az Egyesült Államokban. 171 tudományos cikke van, amiket 1600 alkalommal idéztek. Szakterülete az állatokról emberre terjedő vírusok kutatása volt.

 
Jakab Ferenc virológus
Fotó: Csortos Szabolcs Forrás: Facebook/ Virológia Pécs

A hvg.hu emlékeztetett, Jakab Ferenc 2020-tól a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetőjeként tevékenykedett. A koronavírus-járvány kirobbanása óta a széles nyilvánosságban is közérthető módon, folyamatosan tájékoztatott a pandémiáról és annak természetéről, nagyban hozzájárult, hogy segítsen megértetni a laikusokkal is a járvány természetét és az oltások szükségességét. A virulógusprofesszor 2020 szeptembere óta az MTA doktora volt.

A hvg360-nak 2020 tavaszán adott interjújában munkája iránti szenvedélyéről így nyilatkozott:

„Felvenni a szkafandert, bemenni a zsilipen, néma csendben dolgozni – ez megszokhatatlan érzés, vagy menekül előle az ember, vagy beleszeret.”

(Ha önnek vagy ismerősének öngyilkossági gondolatai vannak, vagy azt észleli, hogy barátja, rokona segítségre szorul, akkor hívja a 116-123-as lelki elsősegély-telefonszámot. Ha öngyilkossági szándéka van, hívja a 112-t! Az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen civil szervezet nyitóoldalán megtalálható a pszichiátriai gondozók országos listája és térképe.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk