Trendőr: Katonai kultikus tárgyak

  • Szily László
  • 1998. május 14.

Tudomány

A Dózsa György Művelődési Központ előtt mindenkinek sírt a barátnője, hogy elviszik a csávóját katonának. Az enyém vidáman a levegőbe csapott, és ha jól láttam, még pacsizni is próbált a Koltai Bandi családjával. Az eset annyira elgondolkodtatott, hogy hosszú napokra hipnotikus állapotba zuhantam, így a katonaságból az volt az első élményem, hogy a művelődési otthon színpadán egy rögtönítélő bíróság börtönbüntetésre ítél egy honvédet, aki kacsát nevelt a klozeton. A nézőközönség egyedül azért sajnálta az áldozatot, mert elvették tőle a centijét.
A Dózsa György Művelődési Központ előtt mindenkinek sírt a barátnője, hogy elviszik a csávóját katonának. Az enyém vidáman a levegőbe csapott, és ha jól láttam, még pacsizni is próbált a Koltai Bandi családjával. Az eset annyira elgondolkodtatott, hogy hosszú napokra hipnotikus állapotba zuhantam, így a katonaságból az volt az első élményem, hogy a művelődési otthon színpadán egy rögtönítélő bíróság börtönbüntetésre ítél egy honvédet, aki kacsát nevelt a klozeton. A nézőközönség egyedül azért sajnálta az áldozatot, mert elvették tőle a centijét.

Sose fogom úgy hívni, hogy CSMO - esküdtem meg magamnak a Csapat Művelődési Otthon nézőterén.

A konfliktus kiváltó oka az volt, hogy a vádlott hónapok óta kacsát nevelt a vizesblokk egyik fülkéjében - hadarta az ügyész. Egy este, fürdéskor - sose fürdött senki - meztelen katonatársa emelt hangon figyelmeztette a kacsaneveléssel elkerülhetetlenül együtt járó ürülék kellemetlen szagára. A vádlott heves szóváltást követően szájon vágta a kekeckedőt, akiről később kiderült, hogy őrvezető. Bár a honvéd nem ismerte személyesen, így azt sem tudta róla, hogy őrvezető, a legfertelmesebb bűnt a tanács szerint elkövette, ezért négyhavi börtönre ítélték. A kacsa feltételesen szabadlábra került.

Másnap a körletben egy emeletes ágyon ülve pornográf történetet olvastam fel a kéjvágyó özvegyasszonyról és kamaszfiáról 21 veszélyes bűnözőnek. A bűnözők derékszíjáról furcsa tárgyak fityegtek. A mellettem rejszoló fickó biszbaszait a kulcstartóján hordta. Nem értettem, hogy mit keres ott egy kis koporsó, úgyhogy megfogtam. Nem kellett volna. Az arcplasztika után elhatároztam, hogy további életemet a katonai fétistárgyak feltérképezésének szentelem.

A sorkatonák rituális tárgyainak nagy része a hátralévő idő mérésére szolgál - mondta a Narancs érdeklődésére (merőben feleslegesen) Lukács Ádám szociálpszichológus.

A legismertebb a centi. Maga az alapanyag minden esetben egyforma. A centi tartója azonban rengetegféle lehet. Lentiben, 1988-89-ben a kindertojás sárgája mellett a gázálarc szűrőjének kerek gumidugójából és egy söröskupakból eszkábált kis basz volt a sláger. A Narancs riporterének ercsi kutatóútján kiderült, hogy ez az eszköz azóta sem ment ki a divatból. Használati módja változatlan: a centiről reggel szadisztikus rituálé keretében levágjuk az aktuális napot jelző számot. A gumidugót ezután lepattintjuk a söröskupakról és a feltáruló űrbe belehelyezzük a centidarabkát. Hátránya, hogy a többiek nem látják, mennyi van még hátra nekünk, előnye ugyanez.

A hippikultúra és a lágy drogok utóbbi években tapasztalható reneszánsza a sorkatonák rideg, konzervatív világát sem hagyta érintetlenül: ercsi expedíciónkon meglepetten láttuk, hogy az amszterdami szuvenírboltok szégyene, a kicsiny koporsót formázó cannabistartó szelence ott fityeg szinte minden honvéd kulcstartóján. Az exhibicionisták centijüket drótból s golyóstollrugóból eszkábált, nyitott szorító-tartó szerkezetekben tárolják. A honvédek elmondása szerint ezeket az idősebb generációktól lehet örökölni. Szintén öröklés útján terjed az Özvegyasszony és a fia című pornónovella. Ercsiben senki sem hallott róla, Lentiben viszont -egy leendő programozó matematikus szavaival - "a társas élet kovásza" volt.

Bizonyos rituális alkalmakkor a tulajdonos elővette a négyrét hajtott írást, majd megkért egy olvasni is tudó előfelvételist, hogy olvassa fel:

"Tizenhét éves fia már levetkőzött a zuhanyozáshoz, mikor a kéjvágyó özvegy kopogtatás nélkül benyitott a fürdőszobába. A fiú elvörösödött, és kezével eltakarta meredező hímvesszejét, de az asszony ahelyett, hogy bezárta volna az ajtót, megoldotta pongyolája övét. A pongyola alatt nem viselt semmit. - Ne félj - mondta, és zihálva közelebb lépett a fiúhoz..."

Ilyenkor megszűntek az időszak- és erőkülönbségek, mindenki a felolvasó lábához kuporodott, és áhítatos csöndben hallgatta a szöveget. A Narancs leendő riportere egyszer olyan átéléssel adta elő a művet, hogy egy ábrándos lelkű surranótársa megkérte, tetováljon lepkét a bicepszére.

Hetekig dolgoztam a vázlatokon, de a tetoválás végül elmaradt, mert a honvéd eltávozása során a székesfehérvári pályaudvar hátsó falánál megerőszakolt egy kalauznőt.

Szintén az idő mérésére szolgál a vastag álcahálózsinór. Bevonulás után annyi csomót kötnek rá, ahány hónap van hátra, aztán minden elsején elvágnak egyet.

A derékszíjat illik dekorálni. Az ercsi laktanya ügyeletes tisztje szerint a régi munkaversenyek idejéből maradtak meg azok a bádogból préselt egyes és kettes számjegyek, amelyek azt jelzik, hogy viselőjük hányadik féléves időszakát tölti. Az övre kerülnek a lopott állományjelzők is. Ezeket az apró fém piktogramokat eredetileg a gyakorlóruha gallérjára kell erősíteni. Azt mutatják, hogy az áldozat melyik fegyvernem állományába tartozik.

Az idő gyorsan eltelik a centi- és csomóvagdosással. A leszerelés aktusa elképzelhetetlen bizonyos kötelező kellékek nélkül. A nyolcvanas évek végén kötelező volt az úgynevezett obsit elkészítése. Ez egy kábé negyven centiméter hosszú, henger alakú műanyag tok, eredetileg nagy kaliberű lövedéket tartottak benne. A műanyag tokba peremén öngyújtóval "antikolt" álpergament helyeztek vicces szöveggel, amit sajnos nem sikerült rekonstruálnunk, mert az ercsi katonák közlése szerint ma már senki sem készít ilyet, bár mindenki hallott róla. Az igazi elmebetegek annak idején nem elégedtek meg ennyivel: a műanyag hüvelyre barnára perzselt gyufaszálakat ragasztottak szorosan egymás mellé, amivel elment egy-két hónap.

A leszerelés azért jó, mert a vonatablakból hányás közben lehet lengetni a leszerelőzászlót. Ez kincstári lepedőből készült, amire kötelező motívumokat kell rajzolni filccel. A legfontosabb ikon Magyarország térképe és egy leszerelővonat. A zászlót az ember aláíratja a társaival. Az "öregek" a határokon belülre, a többiek a szomszédos országokba tesznek ikszet.

A Narancs riporterének nem volt leszerelőzászlója. A kacsával jól bevegyesgyümölcsözött a vonaton, aztán csendben hazataxiztak a Déliből Ököritófülpösre, ahol persze senki sem várta őket.

Szily László

Figyelmébe ajánljuk