Államnő

Borgen

  • - borz -
  • 2015. augusztus 31.

Tévétorrent

Az utóbbi évek legjobb politikai tévésorozatában Dánia első női miniszterelnöke óriási lehetőséghez jut, de meg is kérik az árát.

Az utóbbi évek legjobb politikai tévésorozata a dán közszolgálatin indult 2010-ben. Népszerű műfaj ez az ún. szabad világban, mindenki hozzáadja a maga nemzeti sajátosságait: az amerikaiak leginkább a pátoszt, az angolok a szarkazmust, de a szériák bátor új világában ezt sem kell szentírásnak venni, van már cinikus amerikai, érzelgős brit is. Magyar nemzeti sajátságként mi mindezt a partvonalról, mások tévéjében nézzük, és legfeljebb azzal vigasztalódhatunk, hogy népességarányosan nekünk van a legtöbb közszolgálati csatornánk a világon.

A műfaj klasszikusa, Az elnök emberei az USA kormányzati rend­szerének apoteózisa. Innen jutottunk el napjainkra a House of Cardsig – azzal a cseppet sem lényegtelen megszorítással, hogy ez egyrészt egy brit sorozat re­make-je, másrészt annyira elveti a sulykot, hogy számos erénye dacára képtelenség komolyan venni. A legpiszkosabb politikai játszma, visszaélés a hatalommal, a korrupció minden formája súlytalanná válik amellett, hogy a kormány/államfő többrendbeli gyilkos, egyszerű köztörvényes bűnöző. Az ilyenek pedig egy egészen más zsáner szereplői.

A dánok a West Wingnél kevésbé magasztosan, a Kártyavárnál jóval etikusabban, egészében földönjáróbban közelítették meg a témát a Borgennel. A cím a Christiansborg kastélyra utal, amelyben a három hatalmi ág – miniszterelnökség, parlament, legfelső bíróság – székel. A körülmények váratlan összejátszása úgy hozza, hogy a parlamenti választásokon elhullik a két nagy esélyes, és nevető harmadikként befut a Mérsékelt Párt (a fantázianevű pártokat nem nehéz azonosítani a létezőkkel). Karizmatikus vezetőjük, Birgitte Nyborg tűzről pattant milf, aki biciklivel munkába járó kétgyerekes anyából egyszerre a reflektorfényben – és a politikai intrikák középpontjában – találja magát. Megnyílik előtte a lehetőség, hogy Dánia első női miniszterelnöke és jelentős „államférfi” legyen. Már önmagában a lehetőség megragadásáért is olyan képességeket kell mozgósítania, amelyek létezéséről nem is tudott, ahogy nem tudhat arról sem, mekkora árat kell ezért fizetnie.

false

A hivatásos politikusokon kívül természetesen szerepet kapnak a különféle „királycsinálók” (köztük egy dúlt lelkű spindoktor) és a média (a vezető tévéadótól a botránylapig), és persze fény derül kisebb-nagyobb disznóságokra is. E téren azért nem lehetnek túlzott elvárásaink, lévén Dánia a világ egyik legkevésbé korrupt országa.

A sorozat három évada (egyenként tíz egyórás epizóddal) közül az első a legjobb, amelyben a közügyek dominálnak, míg az elsöprő siker kikényszerítette folytatásban egyre nagyobb teret szentelnek a megismert és megszeretett figurák magánéletének.

A tüneményes Sidse Babett Knudsen (aki vágyik őt újra látni, annak ajánlom a tragikus kimenetelű dán–porosz háborúról szóló 1864 sorozatot) tökéletes választás, de a többiek sem okoznak csalódást, különös tekintettel a revolver-újságíróvá vedlő, bukott politikust játszó Peter Mygindre, az alkoholproblémákkal küzdő veterán újságírónőt adó Benedikte Han­senre vagy a miniszterelnök férjeként egy leharcolt gyeses anya minden tünetét felmutató Mikael Birkkjaerre.

A Borgen világszerte hatalmas érdeklődést keltett, Koszovótól Izraelig, Dél-Koreától Törökországig sugározták, de még magyar tévénézők is láthatták, hogy működik egy demokrácia – már ha fogni tudják valamelyik szomszédunk, például a szerbek adását.

Magyar felirat (első évad): Lavinia

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?