Tévétorrent

Cleverman

Tévétorrent

Ebben az ausztrál utópiában – némileg rejtői felállásban – három társadalmi réteg próbálja megoldani az együttélést.

A népesség európai része és az őslakosok közti ellentét korántsem mesei elem, de ezt itt még tetézi, hogy megjelennek a „félemberek”, az ausztrál mítoszok szőrrel borított erdei vadjai is, akik gettóba kényszerülve próbálnak élhető világot és emberi jogokat kiküzdeni maguknak.

A mű üzenetét nem nehéz felfejteni, a központban ugyanis az ausztrál őslakosok mítoszvilága áll, amelyről viszont olyan keveset tudunk, hogy a filmben emlegetett vészt hozó szörnyeket, az Álomidőnek nevezett közös tudatalatti kozmoszt vagy épp az ezzel bánni tudó törzsi varázslót, a címszereplő Clevermant is simán hihetjük egy sci-fi-író fantazmagóriájának. De egyik sem az, s ettől lesz ez a sorozat sokkal érdekesebb, mintha pusztán egy családi és örökösödési viszályokat (természetesen jön a tékozló fiú és viszi a lényeget) vagy az elnyomó és elnyomott közti társadalmi problémákat felmondó mese lenne.

A háttérben húzódó misztikum, a családi dráma és a mindenkori megalázások realitása jó arányban keveredik, de az első epizódok ismeretében azért elég nehéz megjósolni, hogy a rengeteg problémafelvetés végül nem esik-e teljesen szét, és meg tud-e maradni egy erős, összetartó világmagyarázatnál. Az esély mindenesetre megvan rá. A színészek (például Iain Glen és Frances O’Connor) is kitesznek magukért.

Az ausztrál mondavilág nyilván fenn tudja tartani az érdeklődést, a kérdés csak az, hogy elég lesz-e a spiritusz az évad végéig.

Magyar felirat: falatka2003 & Szigony

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?