Tévétorrent

Dates

Tévétorrent

A Skins alkotója, Bryan Elsley nem bonyolította agyon: a húszperces epizódokban netes párkeresőn ismerkedő londoniak találkoznak zárt terekben, zene nélkül, zavarba ejtően naturalista tónusban megmutatva magukat. A maroknyi szereplőt mozgató széria epizódjai alapvetően zártak, bár egyes részek lazán kapcsolódnak egymáshoz.

Letisztultság, keresetlen stílus, a nagyvárosi életmód problémáinak boncolgatása: a Dates már-már antropológiai igénnyel vizsgálja a módszereiben átalakult, ám ősrégi ösztönök hajtotta párkeresést. Olykor a szó szoros értelmében megragadható benne az a pillanat, amikor a homo sapiens szerelembe esik. Ez nagyban köszönhető a nem túlzottan ismert, de egészen kiváló, profi színészek játékának, dialógusainak: mintha az étteremben a szomszédos asztalnál ülő párocskát bámulnánk - közvetlen közelről. A rengeteg közeli szinte tapinthatóvá teszi a szereplőket, így képesek lehetünk már öt perc után is azonosulni velük. És csak itt érkezünk a Dates legfinomabb falatjához, hogy tudniillik minden dimenzióban értelmezi a vonzalmat! Egymásba szeretnek itt szépek és csúnyák, emigránsok, vidékiek, prolik és gazdagok, melegek és heterók, házasok és szinglik. Ezzel párhuzamosan persze az összes posztmodern és kőkori társadalmi probléma is felszínre kerül, de soha nem szorítja háttérbe a vonzalom vezérmotívumát. Mike Leigh tíz ujját nyalná meg a lassan feltáruló vétkek és hazugságok láttán. Kevés sorozat játszik rá ilyen szégyentelenül a voyeur vágyainkra, és még kevesebb teszi ilyen bizsergetően izgalmassá átlagemberek szerelmi bonyodalmait.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.