Tartalom

(2013-07-11)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

A széncsata vége - A Márkushegyi Bányaüzem bezárása

Az utolsó mélyművelésű szénbánya Magyarországon - ez ugrik be elsőre, ha a Vértes alatt húzódó Márkushegyi Bányaüzemről van szó. Meg persze a csődeljárások, a szénfillér és a mindig elodázott bezárás. Idén azonban eldőlt: 2015-től nem üzemel Márkushegy, mely tény egy szakma halálát is jelenti.

Publicisztika

Kőszeg Ferenc

Publicisztika

Párhuzamos indokolások

Kis János és Tölgyessy Péter a harmadik köztársaság összeomlásáról

A közelmúltban két jelentős írás vizsgálta, miért is omlott össze a harmadik köztársaság, és mik a feltételei, esélyei a demokratikus jogállam helyreállításának. A két írás szerzője az 1989-es fordulat egykor szorosan együttműködő, majd egymással szembefordult két főszereplője: Kis János és Tölgyessy Péter [Kis János: Az összetorlódott idő (2007-2013). In: Az összetorlódott idő. Kis János válogatott művei 1. Kalligram, 2013. Tölgyessy Péter: Az Orbán-rendszer természete, Origo, 2013. június 18-23.].

Ara-Kovács Attila

Publicisztika

Orbán Viktor távolodik

A Tavares-jelentés után

Jeszenszky Géza, a volt külügyminiszter, Magyarország jelenlegi oslói nagykövete 1986-ban publikált egy kiváló könyvet, melynek címe: Az elveszett presztízs. Magyarország megítélésének megváltozása Nagy-Britanniában (1894- 1918). Ha valaki kíváncsi rá, miként tudja alig pár esztendő alatt egy kormányzat s a mögötte álló politikai elit, kihívva maga ellen a fél világot, az egész nemzet jövőjét, lehetőségeit felemészteni, az ebből a könyvből megtudhatja.

Gárdos István

Publicisztika

Lerohanás

A takarékszövetkezetek integrációja

Bár eredetük a 19. század második felére nyúlik vissza, a mai takarékszövetkezetek közvetlen elődei a múlt század hatvanas éveitől kezdték meg működésüket. Tevékenységük ekkoriban a kis településeken folytatott betétgyűjtésre korlátozódott; lehetőségeik a nyolcvanas évek vége felé kezdtek bővülni.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Túszdráma

Túszdráma áldozataivá teszi szeretett népét a magyar kormányfő, amikor sorozatosan ujjat húz az Európai Unióval. Számíthat rá ugyanis, hogy még azok az uniós politikusok sem mernek komoly szankciót javasolni Magyarországgal szemben, akiknek a jogérzékét nagyon is bántja kormánya jogtipró magatartása.

Takács Ferenc: Kapirgáló

Egotrip

Szabad a cenzúra, szabad valahára... - I. rész

Pár hónapja Táncsics (Stancic) Mihály élete és munkássága táján kapirgáltunk. A bátor népbarát egyebek között a sajtószabadság lelkes harcosa és a cenzúra mindenre elszánt ellensége volt, könyvet is közzétett e tárgyban (Sajtószabadságról nézetei egy rabnak, 1844), melyet külföldön, Lipcsében kellett megjelentetnie - a cenzúra aligha engedélyezte volna a cenzúraellenes munka honi kinyomtatását.

A szerk.

A szerk.

Veled is megtörténik 1.

Demján Sándor nagyvállalkozó, az egyik leggazdagabb magyar levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben nehezményezi a takarékszövetkezetek bedarálására szerkesztett törvény tartalmát és elkészítésének módját, mondván, sutyiban eszkábálták, mindenféle ilyenkor okkal elvárható egyeztetés teljes mellőzésével.

A szerk.

Veled is megtörténik 2.

A múlt héten a Debreceni Törvényszék Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét kémkedésre felbujtásért két év tíz hónap végrehajtandó, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetőjét kémkedésért ugyancsak két év tíz hónap végrehajtandó, és Laborc Sándort, Galambos utódját bűnpártolásért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Külpol

Külpol

"Gondok vannak a nyugdíjasotthonokkal is"

Michaë‘l Bouvard, az SOS Homophobie francia civil szervezet alelnöke

Hónapokon át tartó heves vita és megatüntetésekbe torkolló ellenkampány után májusban lépett hatályba Franciaországban a házasságkötés és örökbefogadás intézményét az azonos nemű párokra is kiterjesztő törvény. A homofóbiaellenes szervezetnek soha nem volt még ennyi munkája.

Belpol

Belpol

Bronz, aranyáron - Andrássy Gyula szobra a Kossuth téren

Szobrászkollektíva készítheti el Andrássy Gyula gróf - 1906-1945 között a Parlament előtt álló - nagyméretű lovas szobrának másolatát. A Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft. nettó 440 millió forintért végzi el a munkát, a szobrot jövő tavasztól láthatjuk - írtuk két éve. Most tényleg felállították, korábbi cikkünkből kiderül, hogyan zajlottak az előkészületek.

Orbán és az EU a kormánypárti sajtóban

Belpol

Ordasok közt veled lenni

A Tavares-jelentés kormánypárti fogadtatását ugyanazok a szólamok határozták meg, melyek minden egyéb probléma magyarázására is hivatottak: az extraprofitjuktól megfosztott multik ármánya, a hazai és nemzetközi liberálbaloldal összeesküvése. De ennyire alacsonyan még soha nem szálltak a retorikai petárdák.

Egy volt HÖK-ös ügyvéd további szerződései

Belpol

Hálózatban

Másfél hónappal ezelőtti írásunkban a Fideszhez és személyesen Pokorni Zoltánhoz közel álló volt HÖK-ös vezetők ügyvédi irodáival foglalkoztunk. Közülük az egyikben nem csak a Hegyvidék lát fantáziát.

Zene

Zene

"A sivatag kell hozzá"

Josh Homme - Queens Of The Stone Age

Az 1992-es Blues For The Red Sunnal a Kyuss tagjaként megteremtette a stoner rockot, a 90-es évek végén alapított második zenekara, a Queens Of The Stone Age pedig repetitíven lüktető, erőteljes sivatagi zenéjével az ezredforduló után Amerika egyik meghatározó rockzenekarává vált. A Volt fesztivál nyitónapján először léptek fel Magyarországon - a gitáros-énekessel (képünkön középen) ekkor tudtunk beszélgetni néhány percet.

mi a kotta?

Zene

Süss fel, és ragyogj

"Joseph Heyden belső-tisztviselőnek minősül, és akként kezeltetik. Ezért a Herceg úr őfőméltósága kegyesen bízik abban, hogy magát hercegi udvarhoz tartozó, tisztességes belső-tisztviselőhöz méltóan, józanul viseli, s alárendelt zenészeit nem brutálisan, hanem higgadtan és szerényen, nyugodtan, derekasan vezeti majd, kivált, ha magas uraságok előtt muzsikálnak.

Lemez

Zene

Született júliusban

Három új elektronikus poplemez

Többé vagy kevésbé jól sikerült, de mindenképpen karakteres albumokat gyűjtöttünk egy csokorba - nem csak nyárra való lemezeket.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Tökéletesedjetek tovább!

Dekoltázs

Nem azért foglalkozunk ezzel a műsorral, mert a bulvár révén szeretnénk olvasottságunkon javítani, ellenben a vidéki rádiók ügyét fontosnak tartjuk, s ha egy ilyen csatorna jelentkezik Dekoltázs címen női magazinnal, azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Képzőművészet

Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged

Képzőművészet

Jógázó nyugdíjasok a tudásgép gyomrában

A Gogol utca 32. parkolójában a gyanútlan sétáló méretes robottal találja szembe magát. Valódi mivoltára csak mélyreható vizsgálódás után derül fény; hivatalosan ő az egykorvolt asztalosműhely ipari elszívója, röviden portorony. Gyakorlati funkciója már nincs, robotunk a hajdani IKV-telepen álló Agóra formás hátsóját felügyeli. A nyári napsütésben szikrázóan fehérlő épület négy intézmény otthona, emellett a város legfrissebb, több szempontból is izgalmas építészeti beruházása.

Kiállítás

Képzőművészet

Elnyúló bomlásban

Withered - lengyel művészek a Kisterem Galériában

Június végén zárt a Kis Varsó (Gálik András-Havas Bálint) kiállítása a gondolkodásmódjukkal rendkívül kompatibilisnek tűnő varsói BWA galériában, ahol a modernizmus örökségének tárgyi reprezentációja a rájuk jellemző finom konceptuális minimalizmuson keresztül jelent meg.

Film

tévésmaci

Film

Az örvös medvék egyetemén

Amikor Sztupa és Troché egy multinacionális vállalat megbízásából látogatást tettek a burnyákoknál, nagy reverenciával fogadták őket. Maga az elnök küldött értük a repülőtérre egy bizalmi embert, természetesen inkognitóban. Az ügyesen elvegyült a tranzit kijáratánál lebzselő taxisok és panziósok között, sőt, neki is volt egy kis műanyag irattartóba csomagolt A4-es papirosa, amire nyomtatott nagybetűkkel föl volt írva két név, így: MR. STOOPWA, MR. ROGIER.

Film

Film

Szarajevó gyermekei

A nőiességet el lehet fedni fejkendővel. Talán a múltat is. Sőt, a múlt - esetünkben a délszláv háború - borzalmait tán csak így lehet elfedni.

Animációs film

Film

Gru 2

Újabban szokás az animációs filmekben is a gonoszság természetéről elmélkedni (Megaagy, Shrek). Filmünk első része e kérdéskör minden aspektusát körbejárta és jól meg is váltotta bizarr antihősünket, így a második részre nem maradt más, mint még elvetemültebbé tenni.

Könyv

Interjú

Könyv

Szentély a kert végében

Sebestény Anikó kulturális antropológus

A helyi kultúra kebelezte be a globális kultúrát, és nem fordítva – véli a Bali kultúrájáról szóló első magyar könyv szerzője, akivel a balinéz tolerancia, tradíció, vallás, turizmus és a véres közelmúlt kölcsönhatásairól beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Szergej Szedov: Anyukamesék

"Nincs a világon olyan ember, akit ne anya szült volna, így ezek a mesék mindenkit érdekelnek, gyereket és felnőttet ugyanúgy." A szerző lefegyverző érvelésével nehéz mit kezdeni. Miközben ragasztgatjuk vissza a lapokat, melyeket közvetlenül a fenti sorok olvasása után, kritikushoz méltatlan felindultságunkban kiszaggattunk a könyvből, szemünkbe ötlik az első oldalon a beillesztendő fénykép számára készült üres keret és alatta a felirat: drága édesanyám.

Könyv

Könyv

Jónás Tamás: Lassuló zuhanás

Jónás Tamás költészetében központi fontosságú annak az illúziónak a felkeltése, hogy a versekben maga a hús-vér szerző szólal meg. E hús-vér szerző élete pedig, tudhatjuk meg a versekből, igen boldogtalan volt és maradt.

Képregény

Könyv

Csordás Dániel blogja

Az énblogok népszerűsége mintha megkopott volna: személyes örömeink és keserveink megosztásának immáron a legnépszerűbb közösségi oldal üzenőfala vált az elsődleges felületévé.

Könyv

Könyv

A megtisztítás tárgya

György Péter: Állatkert Kolozsváron - Képzelt Erdély

Nem egy Erdély van, hanem több, ez György Péter könyvének egyik és korántsem egyetlen fontos állítása. Egy naiv ideológiakritikus talán megállna kettőnél, és azt mondaná, egyfelől ott a képzelt Erdély, másfelől ott a valós - és mint szomorú búvár Kosztolányi Esti Kornél-versében, próbálná felhozni valahonnan a mélyből az "igazit".

Könyv

"Minden irritál" - Bret Easton Ellis

Néven nevezi a puhányokat, az udvariaskodókat, azokat, akik az igazi mélységek helyett az irodalmi körök kegyeit keresik. Ő maga aztán távolról sem udvarias: akkor sem, ha tweetet ír, akkor sem, ha irodalmat. Az Amerikai psycho, a Holdpark és a legutóbb megjelent Királyi hálószobák szerzőjét Los Angeles-i otthonában ébresztettük hívásunkkal.

Színház

Színház

Színház

Mohácsi veszedelem – Hippolyt

"Ha valaki a Rózsadombon kényszerül villát venni, annak az élete csőstül megváltozik: a Rolls Royce szervíz [sic!] egy rablás, a vörös kaviár méregdrága, a Dom Perignon pezsgő borsos..." - olvasható a szöveg a kis műsorlapon, alighanem annak érzékeltetésére, miről is nem szól majd a Mohácsi testvérek Hippolytja, amely az alkotók gyakorlatának megfelelően ezúttal is kiadós alcímmel lett megajándékozva: ...avagy a nagypolgári villa mellé jár az ezüst kiskanál.

Színház

Színház

Vagy nem

Bocsárdi László Hamletje Gyulán

Új formái és tartalmai alakulnak ki a Hamlet-játszásnak, és ebben semmi meglepő vagy szentségtörő nincsen, hiszen ez éppen a dráma elevenségét mutatja.

Tudomány

Ikrek és kutatás

Tudomány

Van másik!

Sokszor zavarba ejtik ismerőseiket, s nem csak azért, mert könnyű összetéveszteni őket. Számos hiedelem él velük kapcsolatban, némelyik igaz is.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Egreses clafoutis

A clafoutis (ejtsd: klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. A Franciaország középső részén lévő Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Dates

A Skins alkotója, Bryan Elsley nem bonyolította agyon: a húszperces epizódokban netes párkeresőn ismerkedő londoniak találkoznak zárt terekben, zene nélkül, zavarba ejtően naturalista tónusban megmutatva magukat. A maroknyi szereplőt mozgató széria epizódjai alapvetően zártak, bár egyes részek lazán kapcsolódnak egymáshoz.

Tévétorrent

Tévétorrent

Ray Donovan

Alig vagyunk túl az ismerkedésen, de annyi már most kivehető, hogy Ray Donovan személyében a gazdagok és szépek sleppjébe tartozó segéderők egy izgalmasabb példányát találta meg egy friss tévésorozat.

Tévétorrent

Tévétorrent

Mistresses

Már az első jelenetekben a képünkbe kapjuk: ölelésekből és csókokból kibontakozó szereplők, szoftpornóba illő combsimítások és évtizedekkel ezelőtt még megbotránkoztatónak számító fehérnemű-kombinációk. Mi lesz itt még? Szentimentális szenvelgés, negyven álságos percig elhúzva.

Ételhordó

Ételhordó

Ilka csárda/Göd

Erdély édes, de vajon elmondható-e ugyanez a ház palacsintájáról? Az Ételhordó munkatársa ott járt, ahol a Duna kanyarodik.