Tévétorrent

The Bible

Tévétorrent

A félreérthetetlenül hű adaptációnak készült sorozat első kőtáblájára a tiszteletadást, az ismeretterjesztést és a hatásvadász formavilágot vésték.

A History Channel próbálkozása ezzel együtt nem ördögtől való, fő erénye, hogy helyenként az, ami: szórakoztató történelmi mese, némi misztikummal. Ilyenkor úgy nézzük, mint a görög tragédiákat: ismerjük a sztorit, csak a megvalósítás és a kontextus játszik.

A 10 rész - fifti-fifti "- és Újszövetség - montázsjellegű, vérengzős dokumentumfilmet ad ki, ami erény, ha a távolságtartást vesszük észre belőle, de hátrány, ha a színészi játékot és a felolvasós narrációt.

A realisztikus és horrorközeli elemek általában nem tűnnek öncélúnak, hisz Szodoma és Gomora kiirtása valszeg nem lehetett egy babazsúr, Heródes gyerekgyilkolászata még kevésbé.

A történetek egybefűzése az ősatyáktól egészen a Bibliát épp író apostolokig egész korrekt, a nagy misztikum helyett igyekszik a történelmi és emberi figurákra figyelni. De mit kezdjünk a főszereplőkkel? Isten és Sátán erősen szimbolikus figurák, bár valamelyest a Csillagok háborúját idézi a fehér (természetesen Isten), fekete (a Sátán kiköpött Sith nagyúr) és piros köpenyben szaladgáló égi sereglet. Az arkangyalok a lovagregények mezején mozognak; igényes képeken és igényes zenei háttér előtt - néhány taktus után felismerjük Hans Zimmer munkáját.

Kár, hogy az alkotók az utolsó részekben be akartak pótolni az elhagyott pátoszt. Jézus irgalmatlan dicsfényben ígéri a rész végén: "I will coming soon." Hogy egy következő évadra vagy a megváltásra gondol, még kérdéses.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?