Hosszúnak elfelejtettek szólni – Mozgalmas hétfő

  • Pásztory Dóra
  • 2013. július 30.

Ússzon velünk

Meglepően simán, tökéletes versenyzéssel nyert Hosszú Katinka 200 vegyesen. Megszületett az első világcsúcs is, női 100 mellen a litván Ruta Meilutyte révén, emellett két országos csúcs is megdőlt az úszóversenyek második napján. A női vízilabda-válogatott ott van a négy között. Mindig ilyen hétfőt szeretnék.

Kezdjük Hosszú Katinkával, aki immáron kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. Ő a magyar úszósport harmadik női világbajnoka. Rajta kívül ez csak Egerszegi Krisztinának és Kovács Ágnesnek sikerült, mindketten kétszer bizonyultak a világ legjobbjának. Háromszoros világbajnok női úszónk még nem volt, de könnyen lehet. Katinka folyamatosan azt mondogatta, hogy nem a 200 vegyes a fő száma, az csak megadhatja a jó alaphangot. Ehhez képest másfél másodpercet vert a világra (ez nagyon sok ezen a távon!), és olyan természetességgel nyerte a számot, mintha egy kiló kenyeret vett volna a boltban. Kicsit tartottam a kínaitól, ő az eddigi világversenyeken folyamatosan javult a futamoktól a döntőig, most viszont mintha kicserélték volna a fináléra. Teljesen formán kívül úszott, elmaradt az elődöntős idejétől (azzal második lett volna), és a gyors résztávja messze elmaradt attól a hírhedt utolsó 50 métertől, ami még a férfimezőnyben is megállta a helyét az olimpián.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Anikó

Katinka világbajnoki címe mellett egy országos csúcsot is behúzott ma, ráadásul egy olyan számban, amelyben 22 évig érintetlen volt az időeredmény. Egerszegi Krisztina rekordjáról van szó, amelyet idén áprilisban egy dublini versenyen döntött meg először Katinka, ahol 6 századot faragott a több mint húszéves rekordon. Majd a mai 100 hát előfutamában majdnem egy másodpercet javítva egyéni (és egyben országos) csúcsán, s először magyar női úszóként 1 percen belül úszta le a távot. Az 59.40-es időeredménye a második legjobb volt a mezőnyben, sőt a délutáni elődöntőben is csak ketten voltak ennél gyorsabbak. Ez nekünk már teljesen mindegy volt, mert Katinka visszalépett a középdöntőtől, az ugyanis fél órával a 200 vegyes döntője előtt volt esedékes, nem akart kockáztatni.

Utólag könnyű okosnak lenni, hisz ha bárki is előre szól, hogy a 200 vegyes fináléja ennyire sima lesz, akkor biztosan bevállalta volna a két úszást délután, csak épp elfelejtettek szólni az ellenfelek, hogy nincs miért aggódni, nyugodtan indulhat 100 háton is. Komolyra fordítva a szót, szárnypróbálgatás volt, és elég egyértelműen kiderült belőle, hogy érdemes komolyan gondolkodni a számban. Ugyanakkor jó döntés volt, hogy biztosra ment, a mai teljesítménye alapján biztosan lesz még lehetősége 100 háton döntőt úszni.

A másik országos csúcs Kapás Bogi nevéhez fűződik, ő 1500 gyorson állt rajthoz. Nem nagyon úszott még 1500-at felnőttmezőnyben, a 800 az igazi felségterülete. Úgy volt, hogy Risztov Éva is ott lesz a mezőnyben, ő végül visszalépett, gyomorbántalmakra hivatkozva. Így Bogi volt az egyetlen, akiért izgulnunk kellett. Az egyértelmű volt, hogy javítania kell az egyéni csúcsán ahhoz, hogy legyen esélye a döntőre, és nagyon úgy tűnt, hogy Risztov Éva országos csúcsát is meg kell döntenie a legjobb nyolc közé jutásért.

Kapás Boglárka minden képzeletet felülmúlva teljesítette mindkét célt, és még bónusznak a harmadikat is, hiszen ott lesz a szám szerda esti döntőjében – ráadásul az ötödik idővel. Az egyéni legjobb idején tizenhárom másodpercet faragott, az országos csúcson pedig hét és felet. Mit lehet erre mondani? Hibátlan teljesítmény. Innentől kezdve már minden helyezés, minden pont ajándék.

Az első világcsúcs mellett sem mehetek el szó nélkül; nota bene: egy elődöntőben született. Egy 16 éves litván kislány jött, látott és ugyan győzni még nem győzött, de azért világcsúccsal erősítette meg, hogy ő nem az az olimpiai bajnok, akinek egyszer minden összejött, hanem vitán felüli őstehetség. Ruta Meilutyte úszásban a litvánok első olimpiai aranyérmét nyerte tavaly Londonban, és azóta csak fejlődött. Már délelőtt Európa-csúcsot úszott, így csak az volt a kérdés, hogy már a középdöntőben vagy csak a döntőben úszik világcsúcsot. Az első 50 után úgy nézett ki, hogy meghagyja a döntőre, majd úszott egy olyan második 50 métert, amire nem nagyon számítottunk. A döntő még hátravan, ahol kb. annyi a kérdés, hogy újabb világcsúccsal lesz-e világbajnok, vagy csak úgy simán, utcahosszal.

Cseh László is bemutatkozott Barcelonában, 100 háton jutott el az elődöntőig, ott viszont nem sikerült akkorát javulnia, hogy beverekedje magát a döntőbe.

Jakabos Zsuzsanna 200 vegyesen szerzett egy értékes 6. helyet, így összesítésben egy arany, egy ötödik és egy hatodik hely a mérlegünk két nap után.

A női vízilabdatorna negyeddöntőjében a magyar lányok oktatták a hollandokat. Nekem ez volt az a pont, amikortól igazán elkezdtem izgulni a magyar csapatért, és alig várom a következő meccset, ahol már a döntőbe jutás lesz a tét. Teljesen laikus szemmel nézem a sportágat, de a holland meccs alapján az az érzésem, hogy ez a csapat legyőzhetetlen.

Lehet, hogy ez lesz a kedvenc világbajnokságom?

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.