Úszásodra mindig számíthatunk – Hosszú, búcsú

  • Pásztory Dóra
  • 2013. augusztus 5.

Ússzon velünk

Amikor a tegnapi adás után leraktam a fülest, csak annyit mondtam Varga Ákosnak, hogy mindig ilyen közvetítéseket kívánok magunknak. Imádtam ezt a két hetet, amit Hosszú Katinka koronázott meg újabb világbajnoki címével. Most néhány napig marad egy kis űr, aztán visszazökken minden a régi kerékvágásba…

Mint egy tökéletes hollywoodi filmben, igazi happy enddel zárult nekünk ez a világbajnokság. Katinka a női versenyek utolsó egyéni számában felállt a rajtkőre, beugrott a vízbe, elsőként fordult 50-nél, majd, huss, eltelt 4 perc, és világbajnokként csapott célba. Pályafutása során harmadszor, Barcelonában másodszor. Aki úszott már valaha pillangón, majd utána három másik úszásnemben, az tudja, hogy ez a szám csak leírva egyszerű. Aki látta Katinka arcát a célban, az viszont sejti. A 400 vegyes a túlélésről szól, ahol gyakorlatilag 50 méter után már fáj minden mozdulat. Katinka a lelkét is kiúszta, és bocsánat a megjegyzésért, de szegény tényleg majdnem ki is hányta a végén. Csodálom, hogy saját lábán hagyta el a medencét. Ez nem örömúszás volt, hanem elképesztő harc a világcsúcsért. Hihetetlen, hogy egy ilyen hét, ennyi döntő, ennyi egyéni csúcs, köztük országos csúcsok után megpróbálta. Az utolsó napon, az utolsó számban. Aztán az utolsó 10 méteren azt hittem, megáll. Szerintem ő is, de valahogy mégis odaért a falhoz, amivel a legeredményesebb magyar női úszó lett a világbajnokságok tekintetében.

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka

Fotó: MTI – Kovács Anikó

Nagy megbecsülés jár az edzőjének, Shane Tusupnak, amiért kitartott az elképzelései mellett, mert változtatni, mert kockáztatni. Nem akarok a kapcsolatuk „álompár” részével foglalkozni, meghagyom a bulvárnak, és amennyire még lehet, nekik. A nagy rózsaszín információ-habcsókban picit talán elvész a lényeg: ez a fiú 25 éves, és kétszeres világbajnok úszója van – úgy, hogy egy merőben új felkészülési metódust dolgozott ki. Egy egész éves edzéstervet írni elképesztően aprólékos és finom munka: kalkulálni a versenyeket, majd menet közben reagálni a visszajelzésekre és a nem várt helyzetekre. Mindeközben védekezni a támadások, kritikák és kételkedők ellenében. Remélem, hogy ezek után vállal más tanítványokat is, mert kíváncsi vagyok, mennyire működik ez a rendszer olyanok esetében, akiket nem ismer annyira jól, mint leendő feleségét.

Katka bajai edzőjéről, Pass Ferencről sem akarok megfeledkezni, aki lefektette az alapokat, és ami egészen különlegessé teszi: támogatta is tanítványát az amerikai felkészülésben. Segített, hogy Katinka a lehető legjobb műhelybe kerüljön, és az egyetemi évek alatt is folyamatosan tartották a kapcsolatot. Los Angelesben Dave Salo faragott világbajnokot belőle. Őt is sok vád érte, meg akarták menteni tőle a 400 vegyes világbajnokát a sikertelen sanghaji világbajnokság után. A londoni olimpia után Shane és Katka közösen döntöttek: Magyarországra költöznek, és a Vasas színeiben kezdik el a munkát, aminek mi csak az utolsó 3-4 percét láttuk, drukkoltuk végig, és örültünk neki úgy, mintha minden edzésen ott lettünk volna.

Egy ilyen csodálatos világbajnokság után pihenő, majd az újabb felkészülési ciklus következik. Amennyire szívvel-lélekkel drukkoltunk az elmúlt héten, olyan türelemmel és megértéssel forduljunk a versenyzők felé, amikor épp olyan szakaszba kerülnek, amelyik nem a legeredményesebb, mert pusztán egy állomás, s nem a végcél. Remélem, hiszem, hogy ez a világbajnokság egy állomás volt Kis Gergőnek, Takács Krisztiánnak, Biczó Bencének, Bernek Péternek, akik talán némi elégedetlenséggel térnek haza. Ez a hiányérzet pedig ad egy pluszlöketet a folytatáshoz.

Nekünk pedig a következő világeseményig néha jusson eszükbe hajnalban vagy kora reggel, hogy ők már ott vannak az edzésen. Köszönjük a felemelő pillanatokat!

Figyelmébe ajánljuk