Bokros Lajos most beolvas: „Le kellene szállnia az MSZP-nek és DK-nak a magas lóról”

A Modern Magyarország Mozgalom elnöke már 2016-ban azt hirdette, hogy a Fidesszel szemben csak egy ellenzéki jelöltet érdemes indítani, de egyelőre nem lépett vissza Terézvárosban az esélyesnek gondolt DK-s jelölt javára.

magyarnarancs.hu: Mivel foglalkozott a MOMA az elmúlt négy évben?

Bokros Lajos: Fő feladatunknak azt tartottuk, hogy küzdjünk az önkényuralom ellen. Ennek érdekében több olyan megmozdulást szerveztünk, ami kifejezetten valamilyen szabadságjog mellett érvelt, illetve tüntetett. Különösen jelentősnek tartom azt, amit a menekültprobléma érdemi kezelése érdekében tettünk. Többször volt olyan megmozdulásunk, tüntetésünk, felszólalásunk, ami ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországnak jogi kötelezettségei vannak, amelyeknek eleget kell tenni, másrészt nagyon fontos a probléma emberi megközelítése. Nagyon fontos volt a betelepítési kvóta elleni népszavazás, ami szerencsére érvénytelen lett. Ebben nekünk oroszlánrészünk volt. A népszavazás bojkottjára hívtuk fel a társadalom figyelmét és ez sikerült.

magyarnarancs.hu: Ön már 2016-ban azt mondta, hogy csak úgy lehet legyőzni a Fideszt, ha mindenhol egyetlen jelöltet állít az ellenzék. Meghirdette az úgynevezett 500 napos programot, melynek célja az lett volna, hogy 500 napban egy ideiglenes ellenzéki kormány felszámolja Orbán antidemokratikus intézkedéseit. Ebből végül nem lett semmi, hogyan értékeli ezt a kudarcot?

BL: Ez rendkívüli kormányzási időszak lett volna, ideiglenes kormánnyal, amelynek korlátozott mandátuma van, és a fő feladata az alkotmányos jogállam, a demokrácia helyreállítása. Ide tartozik a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy a korrupció elleni könyörtelen küzdelem, és végül, de nem utolsó sorban egy olyan választási rendszer létrehozása, ami nem teszi szükségessé az előzetes kényszerkoalíció-kötést, ami most minden kisebb pártnak hallatlan nehézséget okoz. Az 500 napos programnak, amit másfél évig nyomtunk azért nem volt piaca, mert nem éreztem, hogy a baloldal rendszerváltást akar. Szerintem a baloldal – és ebben azonos a Jobbikkal – legfeljebb kormányváltást akar, ami nagy különbség. Ezen kívül elsősorban a kisebb pártok kiszorítására és a pénzre hajtanak. A Modern Magyarország Mozgalom számára azonban csak a rendszerváltásnak van értelme. Ha csak kormányváltásra kerül sor, akkor ugyanis nagyon könnyen visszajöhet a Fidesz. Úgy van megcsinálva a jelenlegi alkotmányos berendezkedés, hogy, ha a demokratikus kormánynak nincs módja kétharmados többséggel változtatni bizonyos szabályokon, akkor a jelenlegi alaptörvény bevetésével könnyen működésképtelenné lehet tenni az országot. A működésképtelensége veszélye pedig azzal jár, hogy bármilyen demokratikus fordulat esetén egy új kormány hamar megbukhat, csődbe lehet vinni az országot, ami sokkal szélsőségesebb diktatúráknak ágyazhat meg.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: A MOMA színeiben indul a budapesti ötös számú választókerületben, ahol a kutatások alapján a DK-s Oláh Lajos az esélyes. Hogyan látja a saját esélyeit?

BL: A MOMA fő fegyvere, hogy az 500 napos programnak az alkotmányos jogállam visszaállítására vonatkozó elemeit változatlanul napirenden tartja. Ezenkívül mi vagyunk az egyetlen párt, ami irtózik és tartózkodik mindenféle populista demagógiától. Mi nem ígérünk semmi olyat, amit ne lehetne megvalósítani. Nekünk van olyan gazdasági felemelkedési programunk, ami anélkül vonzó, hogy az egyre kisebb kenyérből mindenkinek egyre nagyobb szeletet ígérne. Mi vagyunk a nagyobb kenyér pártja. Azt szeretnénk, ha a gazdaság jóval gyorsabban nőne. Ehhez a magántulajdon védelmére, a monopóliumok építése helyett azok széttörésére, és a verseny megerősítésére van szükség. Ehhez nem a keleti szélbe kell beállni, nem onnan kell várni a hiteleket, hanem a nyugati civilizációba kell minél mélyebben beintegrálódni. Az Európai Unió ellen pedig nem szabadságharcot kell vívni, hanem annak előnyeit a saját érdekünkben maximálisan kihasználni. Mindezt azért, hogy leszakadás helyett felzárkózzunk ahhoz az életszínvonalhoz, amit amúgy minden magyar állampolgár kívánatosnak tart.

magyarnarancs.hu: Oláh Lajos eddig nem kereste meg önt, hogy visszalépjen a javára?

BL: Mi nyitottak vagyunk a megállapodásra egészen az utolsó pillanatig. Ezzel kapcsolatban nemrégiben kiadtunk egy közleményt, amelyben az áll, hogy a MOMA bármelyik jelöltjét hajlandó visszaléptetni abban az esetben, ha hasonló rugalmasságot és fogadókészséget tapasztal más demokratikus pártok részéről. Az ugyanis nem lehet a megállapodás alapja, hogy mi sehol sem indulhatunk. Az, hogy az MSZP és a DK kizárólagosságra törekszik, hátráltatja a rendszerváltást, mert ez szűkíti, nem pedig tágítja azt a demokratikus mezsgyét, amin előrehaladva le lehet győzni az önkényuralmat. A mezsgyét egyébként nem szabad a Jobbik irányába bővíteni, mert a Jobbik nem a rendszerváltásnak a partnere, hanem legfeljebb a kormányváltásnak. De attól is mentsen meg minket az isten, hogy a Jobbik kormányra lépjen.

magyarnarancs.hu: Mi a véleménye az elmúlt hetekben zajló ellenzéki tárgyalásokról?

BL: Az, ami most a baloldalon belül zajlik, finoman szólva nem konstruktív, nem demokratikus, nem elfogadható hozzáállás. Le kellene szállnia az MSZP-nek és a DK-nak a magas lóról, nem azt gondolni, hogy ők a demokratikus ellenzék letéteményesei, vagy akár csak annak a vezető ereje. Nem lehet így játszani ezt a játékot. Igen fontos, hogy ne csak ízléses, hanem hatékony is legyen a megegyezés.

 

Figyelmébe ajánljuk