Holnap négyig lehet bejelenteni, ha valaki jogsértést, csalást tapasztalt a választás során

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 10., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Itt vannak a segédletek!

Nemhogy egyre kevesebb, de egyre több a furcsaság és a kérdés a vasárnapi eredmények körül. A DK és a Jobbik is csalást emleget, az LMP délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeretnék a szavazatok teljes körű újraszámolását. Mindeközben a 24.hu megírta, hogy a választási jegyzőkönyvek még egy hétig nem lesznek megtekinthetők, mert a valasztas.hu teljes rendszerét még a vasárnap délelőtti lerobbanás óta sem sikerült visszaállítani: „Nem érhetők el a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival.”

Mindezek ellenére az NVI közleményt adott ki, amely szerint „hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott”.

Ha valakinek azonban bármilyen konkrét észrevétele és kifogása lenne, akkor még holnap, azaz szerda délután 16.00-ig nyújthatja be (e-mailben) az illetékes választási bizottságnak. Ehhez segítségként a TASZ három mintadokumentumot tett közzé, például olyan esetekre, ha valaki

 • akarata ellenére került a nemzetiségi névjegyzékbe és ezért nem szavazhatott pártlistára,
 • olyan szavazólapot kapott, amelyen nem voltak kihúzva a visszalépett jelöltek,
 • szabályosan igényelt mozgóurnát, az mégsem ment ki hozzá.

 

A mintakifogások itt érhetők el:

Jogsértést tapasztalt a választás alatt? Ezt teheti!

Mintakifogásokat készítettünk abban a három ügycsoportban, amelyben leggyakrabban fordultak hozzánk választópolgárok a szavazás napján tapasztalt jogsértések miatt. Ezeket a kifogásokat e-mailben lehet benyújtani április 11., szerda 16.00 óráig az illetékes választási bizottságnak. Minden részletet és a kitöltési útmutatónkat megtalálja alább, a kifogások kitöltése 15–30 percet vesz igénybe.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 10., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  tiszapolgári
  2018. április 11., szerda 17:43
  Az oroszok már a bájtban vannak.
 2. 6
  Dzsaszti
  2018. április 11., szerda 17:10
  Na de az is lehet, hogy a "helyi hülyék" túlbuzgósága miatt van az egész kavarás. Ezek helyben azt gondolták, hogy tenniük kell a 2/3 érdekében, hát megtették.. (amit nem is kértek ugyan) Sajnos a létező szocializmusban is az egyik fő baj volt az elviselhetetlen "helyi hülye" ténykedése!
  Az informatika leállása, ilyen szinten, pedig azért ad némi aggodalomra okot. (vagy most fut rajta éppen a Yandex takarító ;-))
 3. 5
  rworse
  2018. április 11., szerda 08:55
  yoyo, 1

  Igen, a jelenlegi ellenzék a rendszerváltás ótai leggyengébb ellenzék. Ez többek között a szavazóbizottsági delegáltjaik alacsony számán is megmutatkozott.
 4. 4
  rworse
  2018. április 11., szerda 08:53
  Cyrano

  Valószínűleg sokmindenre felkészültek a szavazatszámlálásban is. De nem volt szükség rá, annyi szavazatot adtak le a zemberek és úgy elosztva, ahogy a választási eredményben szerepel. A Fidesz megnyerte a választást. Valósan. A választási csalások a ciklus közben történtek, nem a szavazás napján.
 5. 3
  yoyo
  2018. április 10., kedd 21:38
  cyrano, igen, nagyon sötét ez az egész.
  Szörnyű
 6. 2
  Cyrano
  2018. április 10., kedd 20:35
  yoyo: nincs annyi ember, hogy minden szavazóhelyiségben legyen, de nagyon-nagyon sokban volt.
  Viszont: az esetleges csalás nem ott történt, hanem a választási iroda számítógépes rendszerében.
  Ezt meg csak azok tudják, akik közreműködtek. (No meg a naplófájl. (Bár vélem, azt törölték. De a törlés nyoma is nyom.)
  Most éppen a jegyzőkönyvek nem elérhetők. Most írják át őket?
  Minden esetre igen érdekes, hogy Orbánt szombatom egy informatikai cég (a kormánytól sok megbízást kapó) vezetőjével együtt fotózták.
  Arra ugye még emlékszel, hogy a választási irodát rendőrkordon vette körül?
 7. 1
  yoyo
  2018. április 10., kedd 19:45
  nagyon sokféle módon tisztátalan, ezer sebből vérző ez a demokratikusnak hazudozott rendszer, a választás ebben a formájában pedig alig több, mint formalitás, és ezek ellenére is rengeteg a gyanús dolog.

  De van valami, ami már másodjára nem fér a fejembe:
  hogy a büdös ótvaros francba nem ült minden szavazatszámláló bizottságban ellenzéki delegált?!

  A kampányra fordított pénzeknek nem sok foganatja lett, minden pártnak egy bizonyos összeget legalább arra kellett volna áldoznia, hogy az összes helyszínen legyen valaki, aki figyel.

  Egyszerűen nincs gusztusom hüledezni az ál-, félig hamis vagy totálisan igaz híreken, hogy hogy tűntek el tömegesen ívek, meg kerültek a semmiből fideszes szavazatok.

  Ez megint botrány, kedves "ellenzék".

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...