Holnap négyig lehet bejelenteni, ha valaki jogsértést, csalást tapasztalt a választás során

  • narancs.hu
  • 2018. április 10.

Választás 2018

Itt vannak a segédletek!

Nemhogy egyre kevesebb, de egyre több a furcsaság és a kérdés a vasárnapi eredmények körül. A DK és a Jobbik is csalást emleget, az LMP délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeretnék a szavazatok teljes körű újraszámolását. Mindeközben a 24.hu megírta, hogy a választási jegyzőkönyvek még egy hétig nem lesznek megtekinthetők, mert a valasztas.hu teljes rendszerét még a vasárnap délelőtti lerobbanás óta sem sikerült visszaállítani: „Nem érhetők el a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival.”

Mindezek ellenére az NVI közleményt adott ki, amely szerint „hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott”.

Ha valakinek azonban bármilyen konkrét észrevétele és kifogása lenne, akkor még holnap, azaz szerda délután 16.00-ig nyújthatja be (e-mailben) az illetékes választási bizottságnak. Ehhez segítségként a TASZ három mintadokumentumot tett közzé, például olyan esetekre, ha valaki

  • akarata ellenére került a nemzetiségi névjegyzékbe és ezért nem szavazhatott pártlistára,
  • olyan szavazólapot kapott, amelyen nem voltak kihúzva a visszalépett jelöltek,
  • szabályosan igényelt mozgóurnát, az mégsem ment ki hozzá.

 

A mintakifogások itt érhetők el:

Jogsértést tapasztalt a választás alatt? Ezt teheti!

Mintakifogásokat készítettünk abban a három ügycsoportban, amelyben leggyakrabban fordultak hozzánk választópolgárok a szavazás napján tapasztalt jogsértések miatt. Ezeket a kifogásokat e-mailben lehet benyújtani április 11., szerda 16.00 óráig az illetékes választási bizottságnak. Minden részletet és a kitöltési útmutatónkat megtalálja alább, a kifogások kitöltése 15–30 percet vesz igénybe.

 

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.