Itt egy kamupárt, amelyik bevezetné a kötelező katonai kiképzést és leváltaná az ellenzéket

  • Gera Márton
  • 2018. március 13.

Választás 2018

Az országos listájuk gond nélkül összejött. De szerintük szó sincs semmiféle kamuról.

„Az Iránytű Párt elkötelezett abban, hogy minden magyar fiatal képes legyen megvédeni a hazáját, ha a szükség úgy hozza. Éppen ezért a programunk egyik sarkalatos pontja a kötelező katonai kiképzés néven futó programunk, ami alkalmassá tenné a fiatalokat arra, hogy meg tudják védeni a hazájukat” – mondja a YouTube-ra feltöltött videóban az Iránytű Párt elnöke, Schiller László. A 2017 februárjában bejegyzett párt nem adta alább az országos listánál, és 87 egyéni képviselővel vágott volna neki a választásnak, bár végül csak 39 jelöltet vettek nyilvántartásba.

Leváltanák az ellenzéket

A pártelnök neve ismerősen hangozhat: az egykoron a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tisztjeként dolgozó Schiller vezetett pártot Új Baloldal néven, a Schmuck Andor-féle Magyarországi Szociáldemokrata Pártban (MSZDP) is politizált, majd amikor az megszűnt, Schiller már a Magyar Szociáldemokraták Pártjánál tűnt fel alelnökként. Új pártja honlapján azt állítja, hogy azért alapították meg a pártot, hogy „legyen ellenzéki alternatíva”. Ennek szellemében az Iránytű Párt egyik első közleményében jelezte is, hogy elsőként az ellenzék leváltására van szükség.

false

 

Fotó: Facebook/Iránytű Párt

„Azt semmiképpen sem lehet mondani, hogy kamupárt volnánk” – mondja telefonon a párt egyik elnökségi tagja kérdésünkre. Ezt a pártelnök is cáfolja, aki a Narancsnak küldött válaszban azt írta a párt komolyságát firtató kérdésünkre, hogy „ezt a kérdést még csak érteni sem szeretnénk, hiszen honlapunk a bizonyíték arra, hogy mennyi rendezvényünk és aktivitásunk volt az elmúlt időszakban”. Nos, a párt honlapján valóban találni fotókat rendezvényekről, ám a programjukról és a terveikről már annál kevesebbet lehet megtudni. A katonai kiképzésről a honlapon az alábbiakat olvasni: „a kiképzés költségeit az állam állná úgy, hogy az első, alapkiképzést biztosító időszakra a mindenkori minimálbér másfélszeresét adná. A második hónapot összesen 15, esetenként 48 órás, évenként két alkalommal járó kiképzéssel oldaná meg az Iránytű Párt. A 3K célja, hogy a Magyar Honvédség képes legyen a Magyar Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának a megvédésére a szövetségi kereteken belül. Ehhez nyújtanának segítséget a kiképzett, katonaviselt felnőtt állampolgárok. A Kötelező Katonai Kiképzés bevezetését különösen indokolttá teszi a három éve tartó migránsválság is.”

A katonai kiképzés bevezetése mellett az Iránytű Párt többek között megreformálná a választási rendszert, „átképzést, átképzést, átképzést” folytatna, bevezetné a négynapos munkahetet és a kötelező szavazást az országgyűlési választásokon.

Kötelező katonai kiképzés

Uploaded by Iránytű Párt on 2018-01-24.

Amikor azt kérdeztük, hogyan oldanák meg az oktatás és az egészségügy helyzetét, Schiller azt írta: „e két terület problémáit a több cikluson keresztül hatalmon levő kormányoknak sem sikerült megoldaniuk. Ha úgy adódik, mi jóval kevesebb idő alatt kidolgozzuk a javaslatainkat a leendő koalíciós partnerünkkel.” Ennél bővebbet azonban a honlapjukon sem találni a fenti két területről, mindössze annyit írnak, hogy megállítanák a pénzkivonást az egészségügyből, és ezzel egyidejűleg kineveznének egy kormánybiztost, „egy felülfinanszírozott, tervszerűen fejlesztett, a beteg embert a középpontba helyező feladattal”, jelentsen bármit is mindez.

Schiller szerint egyébként a választáson rájuk „az elmúlt 20 év vesztesei” fognak szavazni, attól pedig nem tartanak, hogy nem érik el az 1 százalékot, ezért vissza kell fizetniük a kampánytámogatást. Schiller azt írta, ha mégsem lenne meg a szükséges szavazat, akkor sem volna gond a visszafizetés, mert „felelősen gazdálkodnak, és ez nem okozhat problémát”.

Már akadtak gondok

Érdemes megemlíteni, hogy a Heves megyei 3. számú választókerület választási bizottsága választási csalás gyanújával feljelentést tett a múlt héten, mert az Iránytű Párt egyik jelöltjének támogató aláírásainál felmerült, hogy a személyes adatokat egy adatbázisból szerezték, a támogatók tudta nélkül, és az aláírásokat egyetlen személy vitte fel az ívre, és szerezte meg az induláshoz szükséges 500 aláírást.

Az e héten már szerdától kapható nyomtatott Magyar Narancsban részletes összeállítást olvashatnak a kamupártokról. Kiderül például, miért nem jó az új, elvileg szigorított szabályozás, és megtudhatják, hogy melyik kamupárt elnöke mondta már 2014-ben is azt, hogy „jelentős motiváció volt a kampánypénz”.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg?