A jövő héten döntenek az újabb gödi Samsung-pénzekről

Belpol

Maximum 20 millió forintért pályázhatnak az egyesületek és alapítványok az újabb Samsung-adóforintokból gazdálkodó alapítványok. Váci szervezetek megint nem részesülnek a több száz millió forintos keretből.

Keddi rendkívüli ülésén dönt a Pest Megyei Önkormányzat szakbizottsága az úgynevezett civil támogatási alapba tartozó pénz szétosztásáról - tudta meg a Narancs.hu. Ahogy lapunk korábban megírta, 300 millió forintról van szó; ez az összeg része annak a Samsung által befizetett iparűzési adónak, ami fölött a kormány döntése értelmében nem a gyárnak helyet biztosító Göd városa, hanem a megyei önkormányzat diszponál. A Narancs.hu ugyancsak beszámolt arról, hogy a civil pályázat első körében szétosztható pénzből a Fideszhez köthető alapítványok, egyesületek is részesültek még szeptemberben

A megyei közgyűlés múlt hét pénteken szavazta meg az újabb 300 millió forintos pályázatot, amellyel a birtokunkba jutott határozati javaslat szerint a Csomádon, Csömörön, Csörögön, Dunakeszin, Fóton, Gödön, Mogyoródon, Őrbottyánon, Sződön, Sződligeten, Vácrátoton, valamint Veresegyházon székhellyel rendelkező szervezeteket támogathatják. Az előző körhöz hasonlóan a pénzosztásból ismét kihagyták a gödi Samsung-gyártól nagyjából 10 kilométerre eső Vácot. 

Ezúttal csak olyan szervezetek pályázhatnak, amelyek a pályázati felhívás megjelenését előzően már létrejöttek, vagy a bejegyzésük, nyilvántartásba vételük hamarabb megtörtént. Ez azért érdekes, mert az előző körben volt olyan alapítvány, amit a pályázat megjelenését követő napon jegyeztek be. A pályázatból egyebek mellett kulturális, tájékoztatási, helyi közösségek fejlődését szolgáló, oktatási, vallási, sport-, szabadidős és hobbistevékenység támogatható. Az elnyerhető maximális összeg 20 millió forint. A szervezetek december 8. és 2022. január 10. között adhatják be pályázatukat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!