Döme Zsuzsa: „Inkább listás eredményekre számítunk, nem hinném, hogy egyéniben nyernék”

Döme Zsuzsával, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökével és képviselőjelöltjével többek között az ukrajnai menekültek ellátásáról és arról beszélgettünk, hogy milyen ügyekkel foglalkozna megválasztása esetén az Országgyűlésben.

magyarnarancs.hu: Mi az a meghatározó tapasztalat, amit alpolgármesterként szerezett meg és magával visz, ha esetleg bekerül a parlamentbe?

Döme Zsuzsa: A közigazgatási tapasztalat biztosan hasznomra lesz. A hivatali ügyekkel sokkal elnézőbb vagyok, mint korábban. Látom, hogy melyek azok az ügyek, amelyek nem a hivatali munkatársakon múlnak, és tényleg van olyan, amit nem tudnak fél nap alatt elintézni. Jobban tisztelem a hivatalnokokat, hiszen nélkülük nem is tudna létezni egy politikus. Persze, amikor idejöttem, voltak, akik felálltak, de a többség maradt és végzi a munkáját attól függetlenül, hogy ki a polgármester vagy az alpolgármester.

Amikor elkezdtem alpolgármesterként tevékenykedni, hetekig, hónapokig aktákat és szerződéseket néztem át. Ez a munka is hozzájárult ahhoz a korrupcióellenes, közbeszerzési rendszer átgondolásáról szóló programunkhoz is, amit nemrég hoztunk nyilvánosságra. A kerületi dokumentumok átnézésénél

elképesztő volt látni, hogy ugyanarra a feladatra hogyan lehet sokféleképpen kiáramoltatni a közpénzt az önkormányzaton keresztül.

Főleg kommunikációs szerződésekkel foglalkoztam és nem túlzok, ha azt mondom, hogy előfordult, hogy egyetlen feladatra tizenöt féle szerződés volt érvényben – persze mindegyik picit átfogalmazva, de valójában ugyanarról volt szó. Sajnos azonban büntetőeljárást nagyon kevés esetben lehetett indítani. Őszintén szólva nem erre számítottam, azt hittem, sok feljelentést lehet majd tenni. Annyit tudtam csinálni, hogy megszüntettem ezeket a felesleges szerződéseket. 

Visszatérve a Kutya Párt közbeszerzési rendszerével kapcsolatos programjára: nem azt gondoljuk lényegesnek, hogy azt hangoztassuk, ki mikor fog börtönbe menni, hanem az a fontos, hogy minimalizáljuk annak az esélyét, hogy politikusok visszaéljenek a közpénzzel.

magyarnarancs.hu: Milyen ügyekben történt feljelentés?

DZs: Folyik még a nyomozás Gyurákovics Andrea fideszes képviselő ellen hivatali visszaélés miatt, mert saját társasházkezelő cégének szerzett önkormányzati támogatásokat felújítási munkálatokra, sőt, saját cégével újíttatta fel a lakhelyét közpénzből, és gyaníthatóan politikai befolyásával reklámozta a bizniszt. Az önkormányzatban időnként jelezte az érintettségét, de voltak esetek, amikor ezt elmulasztotta és szavazott.

 
Fotó: Németh Dániel
 

magyarnarancs.hu: Az aláírásgyűjtés során végig figyeltek arra, hogy kiszűrjék a gyanús íveket, amelyeken valószínűleg hamis aláírások voltak. Több esetben emiatt néhány helyen nem indították el végül a jelölteteket. Hogyan fogadták ezt az érintettek?

DZs: Utólag is azt gondolom, hogy nagyon jól tettük, hogy ilyen szigorúak voltunk az aláírások ellenőrzésénél. Persze furcsa érzés volt, hogy egyik kezünkkel gyűjtjük az aláírásokat, a másikkal pedig lehúzzuk azokat, amelyeket gyanúsnak gondoltunk.

Előfordult, hogy valaki olyan ívet hozott vissza, amelyen elhunytak nevei is szerepeltek.

A gyöngyösi jelöltünk lett volna a 80. képviselőnk, az utolsó napokban hozta be a szükséges ajánlásokat, amely a végén gyanúsan sok aláírással lett meg. Az illető, aki ezt a nagyobb mennyiséget gyűjtötte, telefonon nem volt elérhető, azóta se tudjuk ki volt, ezért inkább biztosra mentünk és ez a jelöltünk visszalépett, még ha így el is estünk 117 millió kampánypénztől.

magyarnarancs.hu: Az elsők között jelent meg a Kutya Párt a Nyugati pályaudvarnál, hogy segítse az Ukrajnából menekülőket. A kormány azóta kiutasította a civileket a pályaudvarokról, de a párt helpsátra még mindig kint van a Nyugati téren. Hogyan folyik most a segítségnyújtás?

DZs: Ránk nem vonatkozik az, ami a civil segítőkre, mivel mi pártként vagyunk jelen, és kampányidőszakban azt csinálunk a közterületen, amit csak akarunk. A helpsátrunk jelenleg adománypontként funkcionál, ahova nemcsak a Kutya Párton, hanem civil és egyéb karitatív szervezeteken keresztül is el lehet juttatni az adományokat, amelyeket mi naponta szállítunk tovább a raktárunkba, illetve közvetlenül a szállásokra, legyen az magán vagy fővárosi/kerületi szállás.

Az állam által kijelölt BOK csarnokban is vannak passzivistáink, akiktől úgy tudjuk, hogy az étkezést és az orvosi ellátást biztosítja az állam, azonban van néhány speciálisabb dolog, amiből hiány van. Ilyen például a popsitörlő. Mivel sokan pénzadományt is küldtek nekünk, ebben az esetben megvásároljuk az éppen hiányzó cikkeket és továbbítjuk a BOK csarnokba.

magyarnarancs.hu: Budapest 6. számú országos egyéni választókerületében indul, amely magába foglalja Ferencvárost – ahol jelenleg alpolgármester – és Józsefvárost is. Melyek azok a helyi ügyek vagy témák, amelyekkel mindenképpen foglalkozna képviselőként megválasztása esetén?

DZs: Az MKKP-nek fontos ügyekkel, mint az átláthatósági programunk és a legalizáció, ami óriási adóbevételt hozhat, és minőségbiztonsággal járna együtt a fogyasztók felé.  Ezeket túl sokféle ügy van. Például a hajléktalanság kérdése Budapesten belül koncentráltan érinti Józsefvárost és Ferencvárost is. Azt gondolom, hogy ezt a problémát nem lehet úgy megoldani Budapesten, hogy abból csak néhány kerület veszi ki igazán a részét. A kerületeknek arányosan kellene szerepet vállalniuk a hajléktalansággal kapcsolatban. Maximálisan megértem azokat a lakókat, akik nem szeretnének sok ilyen intézményt a lakhelyükhöz közel látni, ez azonban nem azt jelenti, hogy ők ne lennének empatikusak, de van olyan kerület, ahol egyetlen ilyen intézmény sincs, ezen megpróbálnék változtatni. Az okos drogpolitika pedig a legalizáción túl az ellátórendszer megerősítését is jelenti, és azt, hogy az állam ismét szóba álljon ezen a területen a szakmai szervezetekkel.

magyarnarancs.hu: Az ajánlások gyűjtésénél mit tapasztalt, mit gondolnak a lakosok az indulásáról?

DZs: Elég ambivalens visszajelzések jöttek, sokan mondták, hogy nem szeretnék, ha elmennék a kerületből, de közben szurkolnak is nekem, hogy bekerüljek a parlamentbe. Az országos gyűjtésben is részt vettem, és főleg vidéken tapasztaltam negatív visszajelzéseket, például Miskolcon vagy Ózdon. Itt általában azt kaptam meg, hogy a Kutyapárt a Fidesz szekerét tolja azzal, hogy elindul. De megjegyzem, hogy néhány perc beszélgetés után még azoktól is sikerült aláírást kapnunk, akik ezen az állásponton voltak. Egyébként azt tapasztalom, hogy

az utóbbi hónapokban elcsendesedtek azok a hangok, amelyek a mi indulásunkat egyfajta demokráciaellenes lépésnek tartják.

Nyilván mi is kormányváltást szeretnénk, nem azért indulunk el, hogy ezt akadályozzuk, hanem azért, mert vannak szavazóink.

magyarnarancs.hu: Az áprilisi választásokon a fideszes Sára Botonddal, a Szikra Mozgalom által indított közös ellenzéki jelölt Jámbor Andrással és Dúró Dórával (Mi Hazánk) méretteti meg magát egyéniben. Hogyan látja az esélyeit?

DZs: Azt már többször elmondtuk a Kutya Pártból, hogy mi inkább listás eredményekre számítunk, tehát nem hinném, hogy egyéniben nyernék, már csak azért sem, mert a párt legismertebb arca – Kovács Gergely társelnök – a közvélemény-kutatások szerint a Hegyvidéken sem valószínű, hogy nyerni fog. Igaz, nálam nem voltak ilyen mérések, ezért óvatos lennék további megállapításokkal.

Hozzám egyébként többségében

olyan visszajelzések jutnak el, hogy a kutyapártos szavazók egyéniben Jámbor András támogatják, listán azonban minket,

de vannak olyan elkötelezett szavazóink is, akik egyéniben és listán is ránk szavaznak. Konkrét kimutatások azonban ezzel kapcsolatban nincsenek a kezemben. Több olyan esetről tudok viszont, hogy egy kutyapártos és egy nem kutyapártos választó a kormányváltás érdekében megbeszélte: egyéniben mindketten a hatpárti ellenzék jelöltjére, listán pedig mindketten a Kutyapártra szavaznak.

magyarnarancs.hu: A 2019-es önkormányzati választások előtt Pikó András Józsefváros akkor megválasztott polgármesterének csapata külön foglalkozott a kerületben azzal, hogy üldözze a szavazatvásárlókat és megakadályozza őket ebben a tevékenységükben. Önök fognak ezzel a problémával foglalkozni?

DZs: Van egy csomó Soros-pénzünk, de nem tervezünk szavazatokat vásárolni. A viccet félretéve, mi ezt a feladatot a savköpő menyétekre bízzuk, ők eléggé elrettentőek tudnak lenni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.