Závecz Research: a fiatalok és a budapestiek kormányváltást akarnak

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Választás 2022

A nők és a középkorúak inkább a Fideszt támogatják. 

A megkérdezettek 45 százaléka azt szeretné, ha az április 3-ai választás után is a Fidesz kormányozna, 42 százalék azonban az ellenzéket látná szívesen az ország élén. A három százalékpontos különbség éppen a hibahatárnak felel meg, 13 százalék nem tudott válaszolni erre a kérdésre – derül ki a Závecz Research 24.hu által készített felméréséből. 

A Fidesz-szavazók 100 százaléka továbbra is egy Orbán Viktor vezette kormányra vágyik. Azonban az ellenzéki pártok közös listáját támogatók között van 6 százaléknyi válaszadó, aki nem tudja, mi lenne a jobb, 3 százalék pedig annak ellenére szavaz a hatpárti összefogásra, hogy a kormányzást továbbra is a Fideszre bízná. 

A férfiaknál 46 százalék a kormányváltást akarók aránya, 43 százalék a Fideszt tartaná hatalomban. A nőknél az utóbbiak aránya 46 százalék, miközben csak 38 százalékuk szeretne kormányváltást. A 40 év feletti korosztályokban szintén a kormány maradását preferálnák, a legtöbben (49 százalék) a 40 és 59 év közöttiek között. A fiatalabbak inkább kormányváltást szeretnének: a 18 és 39 év közöttiek 46 százaléka válaszolt így, szemben a változatlanságra szavazó 43 százalékkal.

Az alapfokú végzettségűek között ugyanannyian akarnak kormányváltás, mint nem (45 százalék), a középfokú végzettségűek 49 százaléka megtartaná a Fidesz-kormányt, illetve csak 38 százalék cserélné le. Az egyetemet, főiskolát végzettek táborában a kormányváltás hívei vannak egy kicsivel többen (közöttük 17 százalék nem tudott választani a két tömb között).

A budapestiek több mint fele (51 százaléka) azt akarja, hogy a jelenlegi ellenzék alakítson kormányt, a vidéki városokban csak 41, a falvakban pedig 38 százalék válaszolt így. A fővárosiak 37 százaléka bizakodik abban, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök, holott a vidéki városokban 46, a községekben 48 százalék óhajtja ezt.

A kormányváltást akarók 79 százaléka azt szeretné, ha a következő – nem fideszes – kormány is folytatná a jelenlegi családtámogatási rendszert, és csak 18 százalék utasítja ezt el. 80 százalékuk örülne annak, ha a következő kormány bevezetné az eurót (9 százalék kitartana a forint mellett), 96 százaléka igényli egy önálló egészségügyi és oktatási minisztérium felállítását, 85 százalék ért egyet azzal, hogy háromról kilenc hónapra hosszabbítsák meg az álláskeresési járadék folyósítását, de 10 százalékuk ellenzi ezt. 

Jóformán teljes az egyetértés az ellenzék hívei között abban, hogy el kell elszámoltatni a Fidesz-kormányokat, és fel kell tárni az elmúlt évek korrupciós ügyeit: erre 98 százalék mondott igent.

Hétfőn már megjelent egy Závecz-kutatás, ami szoros versenyt ígért a két tömb között. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk