Bejelentette választási listáját az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2022. február 26.

Választás 2022

Három roma politikus és egy nagy visszatérő is befutó helyet kapott.

Nyilvántartásba vették az ellenzék országos listáját az áprilisi választásra, a teljes névsor olvasható a választás.hu-n.

A korábbi megállapodásnak megfelelően a listát Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt vezeti és mögötte négy előválasztási ellenfele, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András kapott helyet.

Gyurcsány Ferenc a nyolcadik helyen szerepel a listán, ami azt jelenti, hogy a neve nem lesz rajta a szavazólapon.

Szintén az ígéreteknek megfelelően befutó helyet kapott három roma politikus: a jobbikos Varga Ferenc, a momentumos Lőcsei Lajos és a párbeszédes Berki Sándor.

A listán hosszasan vitatkozott a hat párt, hogy végül ki hány befutó helyet kapott, azt teljes pontossággal nem lehet megmondani, mert értelemszerűen függ a választási eredménytől is. Mindenesetre ha azzal számolunk, hogy Márki-Zay Péter nyer egyéniben, akkor a lista 2. és 46. helye közötti 45 pozíció tekinthető viszonylag nagy eséllyel mandátumszerző helynek.

Ebből a 45-ből 15-öt kapott a DK, 12-t a Jobbik, 7-et a Momentum, 6-ot az MSZP, 3-at az LMP és 2-t a Párbeszéd.

Ugyanakkor szerepelnek a lista elején olyan politikusok is, akik egyéniben is indulnak, és ha ott nyernek, akkor a lista automatikusan "ugrik" egyet, tehát a befutó hely elveszhet a pártjuk számára. Például a DK-s Varga Zoltán a billegőnek gondolt debreceni körzetben indul és ha nyer, akkor mandátumhoz juttathatja a 47. helyen induló momentumos Csillag Tamást.

A DK a tárgyalásokról kiszivárgó információk szerint azzal is kockázatot vállalt, hogy megígérte: ha az LMP egyébként nem tudna frakciót alakítani, akkor a lista 2. helyén szereplő, de a parlamentbe nem készülő Dobrev Klára nem egy DK-s, hanem egy LMP-s javára mond le mandátumáról.

Érdekesség, hogy a biztos befutó helyet kapott DK-sok közt szerepel Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Gréczy Zsolt is, aki 2019-ben egy botrány miatt távozott a parlamentből (azzal vádolták, hogy kéretlenül küldött intim fotókat több nőnek, ő tagadta, hogy ez zaklatás lett volna).

Szerepel a listán a minap korrupciós bűncselekménnyel meggyanúsított Horváth Csaba zuglói polgármester is, de csak a 233. helyen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.