Stummer János: „Ez a klientúra emberemlékezet óta nem találkozott ilyen politikai ellenállással”

Választás 2022

Stummer Jánost, az egyesült ellenzék jobbikos viharsarki jelöltjét kérdeztük kampányról, esélyekről, a választókerült legnagyobb problémáiról. 

magyarnarancs.hu: „Ha elindulunk Békéscsabától nyugatra, az ország centruma felé, akkor minden megtett kilométer után ezer forinttal nő a havi kereset” – nyilatkozta többször, több helyen. Tény, az ország perifériás térségeinek ezt a hátrányt is el kell szenvedniük. Ám kérdés, hogy a jogalkotás eszközeivel hogyan lehet ezt a problémát megoldani? Különös tekintettel arra, hogy magánszféra piaci folyamataira és „árfolyamaira” nem sok ráhatással lehet a parlament. Mi a megoldás?

Stummer János: Mindenekelőtt a magyar nemzetgazdaság működésének filozófiáját kell megváltoztatni. Azon a hibás elméleten kellene túllépnie a mindenkori kormánynak, hogy a magyar versenyképesség alapja a puha környezetvédelmi szabályrendszer és az olcsó munkaerő. A magyar versenyképesség legfontosabb alapja az ember. Ebbe kell befektetni. Méghozzá oktatással, szemléletváltással. Amíg ez a gyökeres fordulat nem áll be, addig viszont költségvetési eszközökkel kell ezeket a bérkülönbségeket tompítani.

Ezért is adtam be a korábbi évek költségvetéseihez a Békés megyei bérfelzárkóztató és bérkiegyenlítő alapot, amit persze a fideszesek rendre leszavaztak. Az, hogy majd a piac eldönti, mekkorák itt a bérek, az államnak pedig ehhez semmi köze, nincs beleszólása, az egyik legnagyobb neoliberális hazugság, amivel az utóbbi 30 évben tönkretették a szülőföldemet. Az államnak joga és dolga a piaci szereplőkkel a polgárok számára méltányos megállapodásokat kötni az ide érkező befektetések megvalósulásáról.

 
Fotó: Facebook/Stummer János 
 

magyarnarancs.hu: Harcedzett, ütésálló politikusnak tűnik, aki az elmúlt négy évet ellenzéki képviselőként töltötte a parlamentben, ahol a nagyon kényesnek számító nemzetbiztonsági bizottságot is vezette. 151 önálló indítványt adott, majdnem ugyanennyit jegyzet másokkal együtt és 72-szer szólalt fel. Volt olyan a választási kampányban, amivel azért még az ellenfelei is meg tudták lepni?

SJ: Nem. Nagyjából erre számítottam tőlük. A politikai ellenfeleimet, és a magukat korábban függetlennek hazudó szekértolóikat egyetemleges felelősség terheli, hogy idáig süllyedt az utóbbi évtizedekben ez a szebb napokat látott környék. Ők a múlt, minden aljas húzásukkal együtt. Mi vagyunk a jövő, és át fogunk lépni most vasárnap az ő árnyékukon!

magyarnarancs.hu: Megítélése szerint mennyire lejt itt a pálya a kormánypártnak és jelöltjének, Herczeg Tamásnak?

SJ: Ezen a meccsen ők fizetik a bírót, ők írják a szabályokat, és ők húzzák a pálya szélén a vonalat. Orbán Viktor foglyul ejtette az államot, az itteni fideszes klikk pedig foglyul ejtette Békés megyét.

Ez a klientúra emberemlékezet óta nem találkozott ilyen politikai ellenállással, mint amilyet mi itt felmutatunk.

Ezért reszketnek úgy most az elvtársak odabent a békéscsabai Szabadság téri pártirodán, ezért vezényelnek aljas lejáratást ellenünk, ezért zaklatják a családjainkat.  

magyarnarancs.hu: A Fidesz-KDNP már a képviselőjelölti kampány előtt azzal kóstolta meg, hogy Ön csak egy budapesti ejtőernyős Békéscsabán, holott Gyulán született, Szabadkígyóson és Újkígyóson töltötte a gyerekkorát, majd Békéscsabán érettségizett. Ezután azzal vádolták meg, hogy valójában náci nézeteket képvisel. Mit gondol mindezekről? 

SJ: Láthatóan vért izzadtak Herczeg Tamásék, hogy mit kellene rólam lejáratásként fabrikálni, ennyire jutottak. Sajnálom őket. A rágalmaikkal pedig nem azért nem foglalkozom, mert ne tudnám vádanként nagyjából másfél perc alatt, tényekkel alátámasztva cáfolni őket, hanem mert egy bizonyos szint fölött az ember nem megy egy bizonyos szint alá. Én komolyan gondolom, hogy meg kell ezeket az embereket haladni ahhoz, hogy itt valódi felzárkózás és egy szerethetőbb otthon legyen, és most mutatom meg a példát, hogy ezt hogyan kell csinálni.

magyarnarancs.hu: Miért számít Békéscsaba és a környékbeli települések valódi csatatérnek, vagy ha jobban tetszik, billegő körzetnek? S most, a választási véghajrában hogyan látja az esélyeit?

SJ: Ember nincs, aki meg tudja mondani, hogy mi jár azoknak a százezreknek a fejében, akik semmilyen körülmények között nem hajlandóak elárulni, sem telefonon, sem személyesen senkinek a politikai véleményüket.

Nincs az a közvélemény-kutató, aki most pontos előrejelzést tudna mondani,

mert ahogyan koszorús költőnk mondotta volt, ma Magyarországon „fortélyos félelem igazgat”. Én nem latolgatok, hanem teszem a dolgom, a legjobb tudásom szerint.

magyarnarancs.hu: Melyek a választókerület legsúlyosabb gondjai, s ha nem is szempillantás alatt, de ezek egy része miképpen orvosolható?

SJ: Bérrendezés, közmű- és közútfejlesztés, állami egészségügyi ellátórendszer ordító hiányosságainak felszámolása. De van egy ennél is fontosabb dolgunk: a fejekben kell rendet tenni! Mi itt, Békés megyében túl kevesen és túl nagy bajban vagyunk ahhoz, hogy egymással marakodjunk. Lennie kell egy nemzeti minimumnak közöttünk, aminek a mentén el tudunk kezdeni egy egészen másik harminc évet, mint amit most vasárnap lezárunk majd.

magyarnarancs.hu: Milyen okok állhatnak amögött, hogy mind a 106 választókerületet figyelembe véve a Békéscsaba központúban van a legtöbb jelölt, s ez bármilyen módon befolyásolhatja-e a voksolás végeredményét?  

SJ: Mindenki, aki kormányváltást akar, de nem az egységes ellenzék listáját és Stummer Jánost támogatja, Orbán Viktort tartja hatalomban. A szavazatokat nem szabad megosztani, mert akkor a nyakunkon marad ez a korrupt bűnbanda.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.