Hadházy: Garanciák hiányában nem szabad elmenni a parlament nyitóülésére

  • narancs.hu
  • 2022. április 5.

Választás 2022

Nagyon nem mindegy, hogy egy elcsalt választás után a parlament ellenzéki oldala üres lesz-e, vagy sem - mondja az ellenzéki képviselő.

"A politikában nagyon fontosak a szimbólumok. Ezért például szerintem csak akkor lehet elmenni a nyitóülésre, ha fontos garanciákat kapunk a későbbiekre nézve. Ha nem kapjuk meg, nem megyünk el. A Fidesznek fontos a nyitóülés. 2018-ban sajnos nem tudtam rávenni a kollégákat a távolmaradásra. Érzésem szerint akkor is a Fidesz volt a háttérben, és nem engedte meg ezt. Jelenleg azonban tudatában kell lennünk: nagyon nem mindegy, hogy egy elcsalt választás után a parlament ellenzéki oldala üres lesz-e, vagy sem. Ez a saját választóink és a nemzetközi közvélemény felé is egy fontos üzenet." Erről beszélt a 24.hu-nak adott interjújában Hadházy Ákos, aki a zugló körzetet megnyerve jutott az Országgyűlésbe.

Arra a kérdésre, milyen garanciákra gondol, úgy válaszolt:

  • szabad belépés a közintézményekbe,
  • parlamenti vizsgálóbizottságot kisebbségből is lehessen indítani
  • és nagyon fontos a propaganda szempontjából, hogy konszenzussal kiválasztott vezető kerüljön a közmédia élére.

Mikor felvetik, hogy egy negyedszerre kétharmadot szerzett politikai erő ebbe nem fog belemenni, Hadházy azt mondja: "Akkor nem leszünk ott a nyitóülésen parlamentben."

A politikus az interjúban arról is beszél, "ha nem formáljuk át a játékszabályokat, akkor nem is érdemes elindulni a választáson, mert annak a mostanihoz hasonló, súlyos vereség lehet a vége". Megismételte azt a hétfőn nyilvánosságra hozott elképzelését, hazugság, hogy az összefogás önmagában elegendő a fideszes rendszer legyőzéséhez. A sikerhez a megújulásra és az ellenállásra is szükség lett volna, de ezek hiányoztak. 

Hadházy szerint személyesen kell elmenni a falvakba, és meg kell találni azt a néhány embert, akivel a későbbiekben lehet kapcsolatot tartani, és lehet rá számítani. Ezzel lehet ellensúlyozni, ami most is történt, hogy a falusi polgármesterek elhajtották a lakosságot a Fideszre szavazni.

Az interjúban kitér arra is, nagy veszély lenne, ha a most parlamentbe jutott ellenzéki pártok egyetértenének abban, hogy semmit nem csináltak rosszul.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.