Lázár és Márki-Zay ma lejátssza a meccset

Választás 2022

Maszek választói elemzés vasárnap délelőtt Hódmezővásárhelyen: „Most válik el a szar a májtól.”

„Vége” – ezt fújta rá valaki fekete festékkel a Márki-Zay Pétert reklámozó autóra jobb oldalára a vásárhelyi Cseresnyés kollégiummal szembeni parkolóban. Befeketítette az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arcát is. Mindenki látja a Kossuth tér felé kanyarodó tramtrainről az összefirkált kocsit.

A vasútvillamos – vagy ahogy a fiatalok nevezik: vasvilla – megállójának üvegfalán viszont Orbán Viktort Pinokkió-orral ábrázoló matricák fogadják a leszállókat.

 
Hódmezővásárhely, 2022. április 3., reggel 8 óra.                             
Fotók: A szerző felvételei

Mérgelődik a vasútőr, aki egy picit ittas fiatal nőnek segít leszállni a járműről. Lehangolja a ragacs, az is, hogy az a kislány szemlátomást nem vigyázott magára, de még jobban dühíti, hogy amíg a választások kimenetelét latolgatjuk, elered a hó. Nincs rajta sapka.

Hódmezővásárhelyen, amely Makóval és tizenhét másik településsel együtt Csongrád-Csanád megye 4. egyéni választókerületéhez tartozik, két országos hírű politikus mérkőzik a képviselői posztért. A 20. éve országgyűlési képviselőként dolgozó, államtitkári, miniszteri szolgálatban is állt 47 éves Lázár János (Fidesz–KDNP) kihívója az 50. évét idén betöltő Márki-Zay Péter, aki 2018-ban előbb időközi polgármester-választást nyert összellenzéki jelöltként a Fidesz–KDNP-s fellegvárban, egy évig együtt dolgozott egy vele szembenálló közgyűléssel, majd 2019-ben újból nyert, és a vásárhelyiek zömmel őt támogató képviselőket juttattak a közgyűlésbe. Most a polgármester az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Lázár viszont a 2018-as országgyűlési választáson kapott megerősítést a kerület polgáraitól. Ugyanabban a gimnáziumban, a Bethlenben érettségiztek – az iskola ablakából is rá lehet látni az összefújt kampánykisbuszra –, és más közös is van bennük.

Például mindkettő békeszerető ember.

 
A másik oldal

Márki-Zay Péter a 2018-as időközi polgármester-választás idején sokszor hozta szóba, hogy Lázár János magára haragított egy csomó embert, ellenségeskedést szított. Ezt nem csak ő állítja, azok is, akik mellé álltak. Lázár pedig egy hónapja a vásárhelyi aláírásgyűjtés közben mondott olyat, amióta Márki-Zay a polgármester, Vásárhelyen polgárháború zajlik. Hogyan lesz ebből béke?

„Sehogy, soha” – ez a véleménye egy nyugdíjas korú férfinak, akit a Nagy Sándor utcai kerámiaközpontban lévő szavazókörből kifelé jövet szólítunk meg. Feleségével együtt fél kilenckor leadták a szavazatukat. Nem az volt a kérdés, kire szavaztak, de amit mondtak, abból nyilvánvaló volt: úgy látják, a Márki-Zay előtti és utáni időszak Vásárhelye között „zongorázni lehet a különbséget”, mert azelőtt sokkal jobb volt itt lakni.

„Ezt le kell játszanunk. Most válik el a szar a májtól” – ez a választás értelme egy ötvenes férfi szerint. A Szent Antal utcán beszélgetünk, már sűrűn esik a hó.

Arra számít, hogy az ellenzéki szavazók többen lesznek, és arra, hogy Orbán Viktor kormánya nem fogja simán átadni a hatalmat.

„Lehet, mennünk kell a Kármelitához” – bólint, de ahogy látja, nincs fogadókészség a forradalmi beszédre. Bevallja, hogy ő sem szeretné, ha baja esne bárkinek is, és csak olyan embereket szeretne látni az Országgyűlésben, az új kormányban, akik nem akarják elhitetni magukról, hogy tévedhetetlenek.

„Láttam benn egy kamerát. Szerintem kamera volt, de az asztalnál ülők mindnyájan azt mondták, az csak lámpa és a táblát világítja meg” – mondja egy kerékpárját toló hetvenéves forma asszony. – „Adtak tollat, nem akarták, hogy az otthonról hozott tollal ikszeljek, mert lehet, hogy eltűnik a tintája. Azt mondtam, direkt azért hoztam saját tollat, mert tudom, hogy az jól fog. Nincs nagy bizodalmam, de azért remélem, sikerül.”

Arról viszont, hogy a vásárhelyieket megosztja, olykor rokonságon belül is, hogy ki kire szavaz, már inkább derűvel beszélt. Ha szóba kerül a politika, és akkor derül ki, hogy a másik mást gondol, rövid időre félbeszakad a beszélgetés. Mert azt már tudják az emberek, mindenkinél máshol van a békés vita és a veszekedés határa. Olyan ez, mint amikor az utcán vezetett kutya ugatja a kerítésen belül lévőt, és ahogy elhúzzák a kerítést, hátrahőköl mindkettő. A hóról viszont azt mondta, hogy jót jelent, mert a fehér a béke jele.

Másvalaki azt hozta szóba, jellemző, hogy a miniszterelnöknek a Facebookon a hóról és a járda letakarításáról is az jutott eszébe, hogy „söpörjük el őket”.

Megint másvalaki – egy üzlet előtt, nyitásra váró fiatalasszony, másfél literes ásványvízzel a kezében – azt gondolja, béke abban az esetben lesz, ha Lázár János marad a képviselő.

 
A Lázár család megérkezik a kerámiaközpontban lévő szavazókörhöz

Lázár János feleségével és két fiával kilenc órakor szavazott a kerámiaközpontban. A szavazókör elnöke minden újságírótól, aki felvételt akart készíteni, sajtóigazolványt kért. Akinek ilyenje nem volt, az hiába bizonyította máshogyan, hogy újságíró – a szavazókörben jelenlévők többségi döntése alapján –, nem mehetett be a voksolást fotózni. Lázár János munkatársa kimért a szavazókörtől százötven métert, és a pici Zsigmond utcában jelölte ki azt a helyet, ahol a főnöke nyilatkozatot tesz, de kérdésekre nem válaszol.

Lázár János köszönetet mondott minden választópolgárnak, aki rá szavazott, és lehetővé teszi, hogy közösen dolgozzanak.

 
Nyilatkozat a Zsigmond utcán

„Én ma a békére és a biztonságra szavaztam, arra, hogy Magyarországnak stabil, megbízható, kiszámítható kormánya legyen” – mondta a képviselő. – „Hódmezővásárhelyen nagyon durva választási kampány zajlik, az elmúlt 72 órában az ellenfelem – úgy gondolom, hozzá is méltatlan – lejárató kampányt indított velem szemben, tele vannak a postaládák, email-fiókok, Facebook-profilok lázározó üzenetek özönével, amelyeket Márki-Zay úr nyilván a szeretet jegyében zúdított Hódmezővásárhelyre. Én ezzel együtt és az aljas lejáratókampány ellenére bízom a hódmezővásárhelyiekben, és arra kérek mindenkit, menjen el szavazni” – mondta, majd elköszönt és elment a Zsigmond utcán. Az operatőrök egy ideig még vették, ahogy távolodik. Családja más úton ment haza.

 
A tájékoztató vége

A Márki-Zay Péter iránt megnyilvánuló médiafigyelem kétharmaddal meghaladta azt, ami Lázárt övezte.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tíz órakor, a Szent István Általános Iskolában kialakított egyik szavazókörben szavazott családostul. Miséről jött – abból a templomból, ahol 2018-ban az időközi polgármester-választás kampányában az esperes arra biztatta a híveket, hogy Márki-Zay helyett a Fidesz jelöltjére szavazzanak inkább.

Utóbb ezt megbeszélték.

 
Miséről jövet
 

A szavazókörnél tíz órára a sajtó jelenléte nélkül is nagy volt a forgalom. A folyosón sorban álltak a szavazók, a polgármester is beállt a sorba családostul, mellettük az operatőrök, fotósok. A voksolás után a tájékoztatót itt is százötven méterre a szavazókörtől, a templom előtt tartották. Márki-Zay Péter a külföldi újságírókra való tekintettel angolul és magyarul beszélt. „Nagyon reménykedünk, hogy miután a havazás elállt, a nap is ki fog sütni, és gyönyörűszép történelmi nap lesz a mai” – mondta Márki-Zay Péter. – „Arra biztatunk mindenkit, pártállástól függetlenül, hogy vegyen részt a szavazáson. Arra is kérek mindenkit, őrizzék meg a nyugalmukat és a választás tisztaságát.”

 
Válasz a Reutersnek és a Pesti tévének is

A miniszterelnök-jelölt szomorúnak nevezte, hogy Makón voltak „atrocitások” – későbbi kérdésünkre részleteket nem tudott arról, mi történt a szomszéd városban –, azt mondta, ez most igazi választás, tizenkét év óta először valódi esély van a változásra. Köszönetet mondott mindenkinek, aki négy éve ezért dolgozik, illetve most részt vesz a választás lebonyolításában. Kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy a levélszavazatok ügyétől függetlenül ennek a választásnak a kimenetele a 106 itthoni választókerületben dől el. Lehet tudni – emlékeztetett –, hogy a kormánypárt „lista alapján” minden egyes választóját elviszi szavazni, így esélye akkor van az ellenzékieknek, ha szintén minden szavazójukat rá tudják venni arra, hogy éljenek a jogukkal.

 
 

Márki-Zaynak meggyőződése, hogy ez a választás nem elég tiszta, és „Magyarországon nincs demokrácia”, mert sérülnek alapvető jogok, mégis csak a választáson való részvétellel lehet változást elérni. Miután nem kapott több kérdést, azzal köszönt el, hogy Isten óvja Magyarországot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?