Márki-Zay Péter döntött: nem veszi fel parlamenti mandátumát

  • narancs.hu
  • 2022. április 7.

Választás 2022

Mint írja, neki most Vásárhelyen kell megvédenie a vásárhelyi gyerekeket a Fidesztől.

Nem veszi fel a mandátumát a parlamentben Márki-Zay Péter. Ezt a politikus a Facebook-oldalán jelentette be.

"Hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe - nekem most Vásárhelyen kell megvédenem a vásárhelyi gyerekeket attól, hogy a Fidesz elvigye őket golyófogónak Ukrajnába, köztük négy, még csak nem is katona fiaimat" - fogalmazott Hódmezővásárhely polgármestere szerda késő esti bejegyzésében.

Mint írja, már a választás előtt is sokszor elmondta kérdésekre válaszolva, hogy "a választás eredménye akkor sem legitim, ha mi győzünk - és nem elsősorban a választási csalások, a házhoz vitt levélszavazatok, a törvényesített voksturizmus és az állásuk elvesztésével fenyegetett vagy megvásárolt vidéki választók miatt." Hanem legfőképpen azért, mert azerinte a választók jelentős részét teljesen félretájékoztatta az "egyoldalú, hazug propagandagépezet".

"Védtelenek voltak a Fidesz hazugságaival szemben, tényleg elhitték, hogy a sorkatonaságba szerelmes, még a kórházakba is katonákat küldő Orbán a béke garanciája, az ellenzék pedig ki sem képzett fiatalokat küldene meghalni Ukrajnába - egy 44 milliós országba, ahová a NATO sem küld embereket, hanem kiberbiztonsági tanácsadással nyújt katonai segítséget" - fogalmazott Márki-Zay Péter.

Hozzátette:

ma már a Fidesz propagandagépezete a fehérről is képes elhitetni, hogy fekete, egy jobboldali, hétgyermekes, vidéki keresztény polgármesterről, hogy Gyurcsány embere, hogy utálja a vidékieket, valamint hogy saját gyermekeit is elküldené meghalni egy idegen háborúba.

"Ebben a helyzetben még a látszatát sem szeretném fenntartani annak, hogy Magyarország egy parlamentáris demokrácia, ahol a parlamentben az ellenzék bármit is elérhet, ezért nem ülök be a listavezetőként megszerzett helyemre" - közölte Márki-Zay Péter.

Megjegyezte, "az átjelentkezett szavazókkal együtt valószínűleg megfordul Lázár János néhány szavazatos előnye a városon belül", de Hódmezővásárhely polgármestereként így is az a legfontosabb feladata most, hogy szeretett városa bizalmát megerősítse, megőrizze a korrupció- és politikamentes városvezetést, a felelős gazdálkodást, és teljesítse ígéretei fennmaradó részét.

Ugyanakkor közölte azt is, hogy nem hagyja magára

azt a 106 hőst, aki a választáson elindult, ahogy az előválasztás jelöltjeit sem, a 27 ezer szavazatszámlálót, a több százezer fiatalt, a milliós roma közösséget és a kétmillió ellenzékit.

Márki-Zay szerint ebben a rendszerben bebizonyosodott, hogy "választásokon nem lehetett leváltani a Fideszt - de ez semmit nem vesz el abból a dicsőségből, hogy egy hősies küzdelemben magyarok százezrei küzdöttek velünk aktívan egy becsületes, nyugati elkötelezettségű, emelkedő Magyarországért - írta Márki-Zay Péter kiemelve: továbbra is felelősséget érez azért, hogy "ez a közösség együtt maradjon, és hazafias ellenállókként mindannyian küzdjünk a korrupció és az önkény ellen".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.