Török Gábor: "Orbán sok dolgot elveszít ezekben a napokban"

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Választás 2022

Az elemző szerint "a választást - bár ezt biztosan nem tudhatjuk - valószínűleg nem veszti el".

"OV a választást - bár ezt biztosan nem tudhatjuk - valószínűleg nem veszti el, de sok dolgot elveszít ezekben a napokban. Az oroszok ukrajnai háborúja a választási eredményeknél erősebben befolyásolja a miniszterelnök jövőjét, lehetőségeit" - írja Török Gábor politikai elemző a Facebook-oldalán.

Török szerint Orbán Viktor három dolgot biztosan elveszít.

  • Először is elveszíti az "utcai harcos" imázsát.

2008-ban elvi alapon beszélt az orosz agresszióról, ma viszont már teljesen másképp. "...aki békeidőben rajongott a harcias retorikáért, aki Brüsszelbe állandóan háborúzni járt, aki mindig puskaporszagot érzett a levegőben, most a béke halk szavú apostola lett" - írja Török és hozzáteszi, ez nem sikeresebb vagy sikertelenebb szerep, ám így nehéz lesz "a háború után újra katonásat, szabadságharcosat játszani."

  • Másodszor elveszíti a "nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét" is.

Az ugyanis nyilvánvaló, hogy Orbán nem számított a háborúra. Török emlékeztet, hogy február 12-én az évértékelőn Orbán azt mondta: "Ezért vállalkoztam békemisszióra Moszkvában. A befagyott kapcsolatok jegét fel kell törni, és utat kell nyitni a tárgyalásoknak. Igaz, hogy Magyarországnak nincs atommeghajtású jégtörő hajója, de csákányunk azért van, és néha egy repedés is elég, hogy felszínre törjön a józan ész." Az elemző szerint a 2010 utáni magyar orosz-politika azon a meggyőződésen alapult, hogy Putyin nem fogja átlépni a határokat. Ez azonban ma már nem így van, ezért

az orosz-kapcsolat (benne Pakssal és még sok minden mással) 2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett.

  • Végül pedig, és Török szerint ez a legsúlyosabb következmény, elveszti "a reményt, hogy a következő ciklus könnyebb lesz, mint a világjárványos mostani."

Az elemző hozzáteszi: "Nem lesz könnyebb. Ha lesz, az eddigi legnehezebb lesz."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk