101 diákolimpikon közösen teszi helyre Balog Zoltánt

  • narancs.hu
  • 2016. február 22.

Villámnarancs

A miniszter propagandacélokra próbálta felhasználni őket. De megint bebizonyosodott: a kormány szokásos húzásai most nem működnek.

A tudományos diákolimpikonok ünnepélyes köszöntésén Balog Zoltán rendes kis politikai beszédet tartott. De ez a legkevesebb: az a baj, hogy a nagyszerű teljesítményt nyújtó diákokat konkrétan szembeállította az oktatás reformájáért tüntető tanárokkal és diákokkal. Vagyis a diákolimpikonok sikereivel próbálta hitelteleníteni a tiltakozókat. Vállalhatatlan beszédéről korábban már részletesen beszámoltunk. Erre azzal rakta fel a koronát, hogy a Facebookra diákolimpikonokkal közös fotókat posztolt, és hozzátette: „Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény.”

false

 

Fotó: Facebook/Balog Zoltán

Az egyik olimpikon már aznap, két másik pedig később kérte ki magának, hogy a miniszter a propaganda eszközévé tegye. Bátor kiállásuk másokat is megihletett: tegnap este közzétett levelükben az egykori diákolimpikonok többszörösen is helyretették Balog Zoltánt. 101 kiváló magyar elme, zömében igen fiatal, néhány éve győztes olimpikon magyarázza el itt nagyon egyértelműen, hogy a sikereiket nem sajátíthatja ki a kormány. Hogy a teljesítményük a kormány által mostanában lenézően kezelt tanáraik érdeme is. És hogy a jövőt azok jelentik, akik most az oktatás szabadságáért tüntetnek.

Megint bebizonyosodott: az iskolák lázadásával szenben nem működnek a fideszes propaganda máskor olyan hatásos eszközei. A hazugságaikat most nem hiszi el senki.

A levél

Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr!

A Nemzetközi Tudományos Diákolimpiák résztvevőinek parlamenti köszöntésével kapcsolatos szavaira szeretnénk közösen reagálni. Mi mindannyian diákolimpikonok voltunk, és többünk vett át Öntől kitüntetést a korábbi évek hasonló ünnepségein.

Meggyőződésünk, hogy – az Ön szavával élve – a „teljesítménynek” a politikától függetlennek kell lennie, ezért mi sohasem politizálni mentünk a parlamenti ünnepségekre. Sajnos azonban az utóbbi időben a politikusok nem tudtak felülemelkedni a napi csatározásokon, és a mi sikereinket a saját érdemüknek állították be. Mindeközben a valóság az, hogy eredményeink elsősorban nem a hazai közoktatás általános állapotának köszönhetőek, hanem szaktanáraink (a középiskolai szinten jócskán túlmutató) felkészítésének.

Sokunk jelenleg is részt vesz a középfokú oktatásban, illetve az elmúlt években érettségizett. Tapasztalataink szerint a mai 16–19 éves fiatalok jelentős része hisz abban, hogy eredményeik elismerése a politikától független, ezért elegáns, fehér ingben jelennek meg átvenni jogos és megérdemelt elismerésüket a Parlamentben. Ez azonban nem jogosítja fel Önt arra, hogy pártja politikai állásfoglalását beleegyezésük nélkül kollektíven rájuk ragassza.

Ezúton is szeretnénk tanárainkat és a teljes pedagógus- illetve diáktársadalmat támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítani. Történelmi pillanat, amikor a diákok a saját tanáraikért állnak ki. Különösen azokra a diákokra gondolunk, akik a rendszer már évtizedek óta elavult mivolta miatt szenvednek az iskolában. Most ők is kockás inggel tiltakoznak az Önök módszerei ellen. Ez a kiállás a diákokat a modern, tudásalapú világ alapjaira, a szabadság és egymás szeretetére tanítja, a tanároknak pedig reményt és erőt ad.

Néhány éve Ön az egyik diákolimpiai köszöntőn minket nevezett a jövő zálogainak, az ország reménységének. Mi abban hiszünk, hogy a jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért.

Figyelmébe ajánljuk