Az Európai Néppárt a CEU-törvény módosítását kéri Orbántól

  • narancs.hu
  • 2017. április 27.

Villámnarancs

Valaki állítsa már meg Brüsszelt!

A Bruxinfónak azt nyilatkozta csütörtökön Siegfried Muresan, az EPP szóvivője, hogy a szombati elnökségi ülésen Orbán Viktortól azt fogják kérni, hogy az Európai Bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül módosítsa a lex CEU-ként ismert felsőoktatási törvényt.

Ez két dolgot jelenthet. Az egyik verzió szerint éles a konfliktus a Néppárt és Orbán között, és akár a Fidesz kizárásához is vezethet, ha Orbánék nem változtatják meg érdemben a felsőoktatási törvényt. A szóvivő nyilatkozata e szerint az értelmezés szerint ezt a kemény fellépést készíti elő.

A másik verzió szerint mind az Európai Bizottság, mind a Néppárt megelégszik apróbb, felszínes változtatásokkal, vagyis Orbánnak nem kell igazán drasztikus válaszlépésektől tartania, és a kizárás valójában nincs napirenden.

Ennek a két verziónak megfelelően Lázár János a mai kormányinfón azt kommunikálta, hogy szerinte csak kisebb változtatások várhatók a törvényben, hiszen az nem sérti az oktatási szabadságot, a CEU pedig közleményben sietett tisztázni: értelmezése szerint Lázár nem mond igazat, és az EU lényegi változtatásokat vár.

A mostani hír mindkét változatba beleillik, vagyis arról, hogy Orbán Brüsszel és saját pártcsoportjának nyomására átírja-e a lex CEU-t a közeljövőben, szombaton fogunk érdemi információkhoz jutni.

Az elnökségi ülésen egyébként a lap értesülései szerint nemcsak a felsőoktatási törvény, hanem a Brüsszel megállítására felszólító nemzeti konzultáció is napirenden lesz.

(Ha mindenképp jósolni kellene, mi fog történni, mi a kettes változatot tartjuk valószínűbbnek.)

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.