Becsődölhet novemberre Budapest

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Villámnarancs

Népszava: Orbán döntése miatt az év végére fizetésképtelenné válhat a főváros

"A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz" – mondta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Mint arról beszámoltunk, a kormány a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállkozók helyi iparűzési adóját január 1-től felére csökkenti.  A Népszava megjegyzi: kb. 15-20 milliárddal csökkenti a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét az, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint megfelezik az iparűzési adót. Miközben  Budapest idei költségvetésében a teljes tartalékkeret 15 milliárd.

Kiss a lapnak elmondta: "Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket."

Az általános főpolgármester-helyettes szerint a helyzeten az sem változtat, hogy két külön címen, mintegy 15 milliárdot tartalékolt a főváros a rendkívüli esetekre, hiszen ezt addigra  felszívja a tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést elszenvedő közösségi közlekedés.

 

 

Figyelmébe ajánljuk