Tegnap bezzeg voltak rendőrök a választási irodánál! – Gulyás Márton és társai akcióztak

  • narancs.hu
  • 2016. február 25.

Villámnarancs

Aktivisták egy csoportja a kormányzati sikerkommunikációt kifigurázva meghirdette a Nemzeti Választási Iroda bezárását, mert hogy a Fidesz felfüggesztette a demokráciát – akkor meg minek ez a látszatintézmény. Videóval!

Aktivisták egy kis csoportja szerdán úgy döntött, hogy a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek miatt – Erdősi Lászlóné Kubatov Gábor kopaszainak társaságában kisajátította egy időre a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterét, megakadályozva ezzel, hogy az MSZP nyújthassa be elsőként népszavazási kezdeményezését – jobb, ha felfüggesztik az intézmény működését. Mert nincs szükség látszatra sem.

„Tegnap a Nemzeti Választási Iroda felmondta a magyar társadalom szolgálatát, így ma úgy döntöttünk, tisztább és értelmesebb bezárnunk magát az intézményt, ha már a Fidesz úgy döntött: felfüggeszti a demokráciát.”

Gulyás Márton és aktivista társai létra, némi ragasztó és néhány plakát segítségével kitacepaózták az NVI épületét, miszerint „A közigazgatási reformok jegyében, további rendbontások elkerülése érdekében a hivatalt bezártuk. Demokrácia felfüggesztve”. Mint mondták, a kormányzati kommunikációt szolgálták, csupán segítségére voltak a kormánynak; mert ha egy jogállamban simán megtörténhet az, ami kedden a Nemzeti Választási Irodánál történt, úgy, hogy az eseménynek (ez idáig) semmilyen következménye nem volt, akkor lényegében felesleges fenntartani az intézményt. Ráadásul szerdán Orbán Viktor maga is egy népszavazási kezdeményezés tervéről számolt be, aminek ugyan semmi köze a kopaszos keddi eseményt kirobbantó vasárnapi boltzár elleni/melletti kérdésfeltevéshez, de ahogy kedden a „néni”, úgy szerdán Orbán Viktor sajátította ki a népszavazás intézményét. (Hiszen Rogán Antal nyomatékos kérésére egy magánszemély visszavonta a kormányéval azonos tárgyban benyújtott kérdését, és így vált szabaddá az út Orbán számára.)

Miközben bátor fiatalok megkísérelték bezárni a Nemzeti Választási Irodát, az intézmény biztonsági emberei némi rendőri segítséggel megpróbálták leszerelni az aktivistákat – majdnem úgy, bár sokkal kevesebb sikerrel, ahogyan Gulyás Márton egyszerűen csak lefeszítette az NVI tábláit annak faláról. Természetesen kedden a kigyúrt, kopasz erőemberek ellen a világon senki nem lépett fel, senki nem avatkozott közbe, simán nyomást gyakorolhattak a jelenlévőkön erőszakot téve azzal, hogy a „néni” képviselőjén kívül nem engedtek be senkit abba a térbe, ahol a népszavazási kezdeményezést ellenjegyző időbélyegző található. Tegnap bezzeg voltak rendőrök, igazoltatták az aktivistákat, Gulyást rongálás vádja miatt be is vitték az V. kerületi kapitányságra. Néhány falragasz nyilván rendkívül káros a demokrácia intézményeire; legalábbis a hatalom szerint sokkal inkább, mint az a gyalázat, ami kedden megtörténhetett az NVI-ben.

(Az eseményt dokumentáló videót a Slejm – a torkon ragadt politika készítette.)

Neked ajánljuk