Boross Péterben felvetődött, hogy a Btk.-ban kellene gondoskodni a nemzeti gondolat védelméről

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. november 15.

Villámnarancs

A volt miniszterelnök mellett Kövér László megszólalása is mérsékeltnek hatott.

"Egyre merészebbek azok a megnyilatkozások, amelyek a nemzeti gondolat lényegét akarják darabokra hasogatni" - mondta Boross Péter volt miniszterelnök, a a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a bizottság 20. évfordulóján.

Hozzátette: a "demokrácia-felfogás parttalansága" miatt olykor felvetődik benne a kérdés, nem kéne-e a büntetőtörvénykönyvben gondoskodni az eszmények védelméről.

Boross szerint "az aberráció különböző megnyilatkozásai jelentek meg": a hagyományos férfi-női szerepek eltorzítása, a vallás és az egyházak elleni támadások és legfőképpen a család és a nemzetek, a haza elleni szellemi küzdelem.

Az évfordulón beszédet mondott Kövér László házelnök is.

Kitért arra: az elmúlt harminc esztendőben a magyar politikát és közéletet rendkívül heves viták, értékrendi és szemléletbeli megosztottságok jellemezték, a bizottság, majd a 2013-ban létrejött Nemzeti Örökség Intézete azonban nem került politikai viták kereszttüzébe. Ez pedig talán annak a jele, hogy minden fél egyetértett abban, hogy a rendszerváltás után "valóban új kegyeleti kultúra megteremtésére volt szükség hazánkban."

Figyelmébe ajánljuk