Brüsszel után a hideg lesz a következő ádáz ellensége a magyar embereknek

  • narancs.hu
  • 2016. december 4.

Villámnarancs

Újra lóra pattant a rezsihuszár.

Hideg lett, pörögnek a villanyórák, ilyenkor a migránsáradat is befagy. Minden bizonnyal ez az oka, hogy Németh Szilárd tegnap délelőtt ismét legkedvesebb gyermekét, a rezsicsökkentést hívta segítségül egy kis hőbörgéshez.

false

 

Fotó: MTI

Németh szerint ugyanis Brüsszelben újabb csapást dolgoztak ki hazánk ellen, az Orbán-kormány legnagyobb vívmányát, a rezsicsökkentést próbálják tönkrevágni azzal, hogy eltörölnék a hatóságilag szabályozott energiaárakat.

A rezsiharc tehát folytatódik.

„A szabályozott ár és piac hiányában ugyanis semmi nem akadályozná meg a szolgáltatók "áremelési indulatait" és minden költséget elszámolnának "ami a csövön kifér” – hangsúlyozta Németh Szilárd, de arról egy kukkot sem szólt, hogy az elmúlt években hány intézkedést hoztak, s miféle államosítások voltak, illetve lesznek az energiaszolgáltatok piacán annak érdekében, hogy még véletlenül se törjön ki senkiből „áremelési indulat”.

Márpedig ha megvalósul Orbán régi álma, hogy csupán egy-egy nagy állami energiaszolgáltató legyen, tökmindegy lesz, mit mondanak Brüsszelben. Mert akkor mi már ott sem leszünk…

S e szép jövendő rezsiharca úgy néz majd ki, hogy megjelenik a színen Németh Szilárd, közli,

hogy emelik a villany árát, majd hozzáteszi, hogy mégsem emelik, csak egy kicsit.

De akkor milyen alapon mondják majd, hogy megint jól beolvastunk Brüsszelnek? Akkor ki lesz az ellenség? Feltehetően a hideg.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.