Hazánkban nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Villámnarancs

A Facebookon terjedő álhírre reagált az Országos Meteorológiai Szolgálat.

"A Facebookon az "Országos meteorológiai intézetre" hivatkozva terjed egy álhír, miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt" - írja az OMSZ.

Erdőtűz a csernobili atomerőmű körüli lezárt területen fekvő falu, Volodimirivka közelében 2020. április 5-én.

Erdőtűz a csernobili atomerőmű körüli lezárt területen fekvő falu, Volodimirivka közelében 2020. április 5-én.

Fotó: MTI/AP/Jaroszlav Jemeljanenko

Közleményükben ez áll:

"2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.

Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők."

Az OMSZ kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt!

(forrás: hvg.hu)

Már három napja ég az erdő a csernobili tiltott övezetben

A sugárzás a tűz helyszínén megemelkedett, de a hatóságok szerint Kijev megyében és az ukrán fővárosban nem haladta meg a megengedett mértéket. Harmadik napja oltják a tűzoltók a tüzet egy erdős területen a csernobili tiltott övezetben. A hírt UNIAN ukrán hírügynökség hozta nyilvánosságra hétfőn.

Figyelmébe ajánljuk