„Kiirtom az egész bandádat. Nem sok virágvasárnapod van már neked, mert el foglak tenni láb alól”

  • narancs.hu
  • 2016. február 4.

Villámnarancs

Hát, ezt is megértük: a Jobbiknak kell megvédelmeznie a cigányokat a Fidesztől. S ha a Jobbik védelmez, ott védelmezve van! Egy pártközlemény durva részletei.

Magyarország szélsebesen középre igyekvő szélsőjobboldali pártja elérkezettnek látta az időt, hogy a romák védelmére keljen. Ha igaz, amit közleményükben állítanak, van is kitől-mitől: egy dúvadként támadó fideszes polgármester alpári fenyegetésétől. Levelek polgármestere természetesen cáfol, ám a közlemény – ha igaz, ha kitalálták – árulkodó. Mert milyen körülmények között kell ahhoz élni, hogy ilyeneket híreszteljenek, pláne ilyenek történjenek. Alább a magyar szomorúság rövid kivonata következik, vagyis hát betűhív részletek a széljobber közleményből.

false

 

Fotó: Mohai Balázs/MTI

„Kiirtom az egész bandádat. Nem sok virágvasárnapod van már neked, mert el foglak tenni láb alól, kifüstöllek innen titeket. Ki lesz a család irtva, fejenként azt az ötvenhétezer forintot ki tudom fizetni. Legalább te volnál már az utolsó cigány, akit temetnének már el!” E mondatok azután hangzottak el, hogy Bakró Pál, Levelek roma önkormányzatának vezetője, egyedüli cigány emberként, január 23-án részt vett a Jobbik helyi fórumán, ahol Borsodi László leveleki fideszes polgármester is megjelent. A cigány vezető fel is szólalt a rendezvényen, és négyszemközti találkozót kért, ahol elmondhatta volna a településvezetéssel kapcsolatos kételyeit.

Másnap a cigány vezető fiának házában baleset történt, amitől az ingatlan lakhatatlanná vált. Ezzel kapcsolatban Bakró megkereste a polgármestert, hogy amíg kijavítják a károkat, fia hadd kapjon szállást az önkormányzat szociális lakásában. Borsodi állítólag erre a megkeresésre válaszolt az idézett mondatokkal. A konfliktus közben állítólag az is elhangzott: „a jobbikos dologra még visszatérünk”. Ezután – Bakró állítása szerint – a fideszes polgármester meg is ütötte őt. A polgármester természetesen mindent tagad.

Az esettel kapcsolatban két gyanús körülmény is fölmerült. Az egyik, hogy Bakrónak egészen Nyíregyházáig kellett utaznia, hogy feljelentést tudjon tenni, mert állítása szerint a helyileg illetékes baktalórántházai őrsön nem voltak hajlandóak foglalkozni az üggyel. Szomorú tapasztalat, hogy Szabolcsban, a „vadkeleten” vélhetőleg politikai célokra használják a rendőrséget.

(…)

Reméljük, hogy az eset nem marad következmények nélkül, hiszen egy olyan fideszes polgármesterről van szó, aki ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt már folyik büntetőeljárás, és akinek a tagadása épp ezért hiteltelen.

Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a Fidesz országos vezetése mit kíván tenni a felelőtlen és tisztségére feltételezhetően méltatlanná és érdemtelenné vált polgármesterük megrendszabályozása, adott esetben leváltása érdekében.

Nos, erre mi is kíváncsiak vagyunk, ahogyan arra is, hogy mi az igaz a Jobbik közleményéből – már a szélsőjobbtól eddig szokatlan nézőponton túl.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.